Regeringen – nu ett hot också mot e-sporterna

Sverige skulle stå värd för världens största e-sportturnering med prispott på 340 miljoner, men regeringen vägrar deltagarna visum.

Riggat och klart. Synd att ingen fick visum.

Riggat och klart. Synd att ingen fick visum.

Foto: AP Photo/Aaron Favila

Ledare2021-06-24 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Världens största e-sportmästerskap, The International, skulle anordnas i Stockholm 10–15 augusti. Tävlingen motsvarar ett världsmästerskap i strategispelet Dota2 och har en prispott jämförbar med de stora tennisturneringarna. Turneringen tvingas nu flytta till ett annat land, något som regeringen hade kunnat undvika. 

E-sport är måhända relativt okänt för den bredare publiken i Sverige, men beräknas ha 2,7 miljarder utövare runt om i världen. Sverige är ett ledande e-sportland med stora internationella framgångar och kommer på fjärde plats på listan över de nationer som har spelat in mest prispengar efter USA, Kina och Sydkorea. På 53 olika gymnasieskolor erbjuds e-sportsprogram av varierande slag. Sverige är därtill i framkant vad gäller dataspelsutveckling med internationella framgångar som Minecraft och Battlefield. Norrbotten ligger i framkant även här med Boden Gamecamp.

Under pandemin har regeringen beslutat om tillfälligt inreseförbud. Sedan november förra året finns dock ett undantag för personer som ska delta i eller utföra nödvändiga arbetsuppgifter vid internationella elitidrottstävlingar. 

Men efter att Riksidrottsföreningen valt att neka E-sportföreningens ansökan om medlemskap klassas inte e-sportsturneringen som en elitidrottstävling och omfattas därmed inte av undantaget. 

Regeringen måste dock kunna agera oberoende av Riksidrottsföreningen och ge e-sporten förutsättningar att existera på egna villkor. Sverige går nu miste om ett stort internationellt evenemang som förutom välbehövliga pengar till besöksnäringen, även skulle befästa Sveriges plats som ledande spelnation. 

Lösningen är att inrikesminister Mikael Damberg (S), ger turneringen status som elitidrottstävling och således kan visum beviljas till deltagarna och personalen. Dessvärre har statsrådet nekat arrangörerna varje form av hjälp och hänvisar enbart till EU:s råd om inreseförbud. Tävlingsarrangörerna ser nu ingen annan utväg än att flytta turneringen till ett annat land. Det riskerar få konsekvenser nästa gång ett värdland ska väljas. 

Nu höjs även oroliga röster om nästa stora tävling, Counter-Strike-tävlingen PGL Major, som även planeras i Stockholm till hösten. 

Regeringen bör skämmas för att än en gång gömma sig bakom EU, och regionens socialdemokrater som annars framhåller datorspelsindustrins betydelse bör göra detsamma för att de inte kritiserar regeringen för agerandet.