Regeringen måste köra över "Inlands-Erdogan" nu

Den politiska majoriteten i Kiruna står inte för sin egen tillväxtfientliga politik utan gömmer sig bakom politisk utpressning.

Nunasvaara ligger cirka en mil väster om Vittangi.

Nunasvaara ligger cirka en mil väster om Vittangi.

Foto: Jonny Vikström

Ledare2024-03-28 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det blir ingen grafitgruva för Talga i Vittangi. Den politiska majoriteten har i kommunstyrelsens arbetsutskott kommit fram till att man helt ska avbryta detaljplaneprocessen för området.

Kommunstyrelsens ordförande Mats Taaveniku (S) säger rakt ut till NSD att det också handlar om en politisk markering. Han menar att kommunen får för lite tillbaka för en etablering. Om mer av vinsten stannade i kommunen kanske man skulle vara mer tillmötesgående. Men nu går det tyvärr inte. Kiruna kommun ges inte förutsättningar att ta kostnaderna för en etablering och bekosta den välfärd som invånarna behöver.

Men Kirunas socialdemokraters ståndpunkt i frågan har mejslats fram ur rejäla motsättningar. Men det är ingen tvekan om att den segrande linjen – motståndet mot gruvan – kommer ur ett bevarandeperspektiv. Man vill inte exploatera fyndigheter. Punkt slut.

Frågan är hur stor del av partiet, ens lokalt i Kiruna, som står bakom att Taaveniku tar frågan om Talgas grafitgruva som gisslan för att få regeringen att ändra principiellt orelaterade lagar. Det påminner inte så lite om det som Turkiets president Erdogans agerande gentemot Sverige under vår medlemskapsprocess för Nato. Man hoppas utvinna eftergifter och politiska fördelar genom att helt sonika göra sig omöjlig i en orelaterad fråga tills man får som man vill.

Det är inte ett attraktivt beteende. Det finns dock en påtaglig skillnad i situationerna. Sverige var så illa tvunget att dansa efter Erdogans pipa, men det gäller inte Kiruna. Regeringen kan köra över den truliga inlandskommunen, något Talga redan har begärt att den ska göra. Det kan inte ske snabbt nog.

Taavenikus argument om ekonomisk ersättning är därtill löjeväckande. Kiruna har agerat mer ekonomiskt oansvarigt än nästan någon annan kommun i landet. Badhuset för över en miljard kronor är bara ett exempel i mängden. Det spelar inte någon roll hur mycket pengar som flödar in, de kommer sannolikt inte att användas förnuftigt ändå.

Detta odemokratiska agerande i strid med hur lagar och regler är avsedda att fungera är bara grädden på ett osmakligt mos. Kirunas politiska ledning har visat att den inte tar detta, eller mycket annat heller för den delen, på allvar. Då måste regeringen kliva in och ställa saker och ting till rätta.

I Sverige ska makten utövas under lagarna, inte utifrån några småpåvars fria lustar.