Sexhundra procent. Så mycket avser Trafikverket att höja värderingen av koldioxidutsläpp, avslöjar nyhetstjänsten Fplus. Från drygt en krona per kilo till sju kronor. Något sakligt skäl till detta finns dock inte.
Tvärtom är forskningen på området tämligen överens. Ett kilo koldioxid skapar kostnader motsvarande ungefär en krona. Något som Kristdemokraternas Magnus Jacobsson också påpekar.
Trafikverkets Gunnel Bångman är chef för den analysgrupp som har tagit fram den nya värderingen. Hon säger att de "kan hålla med om att det är en hög värdering", men att de anser det motiverat utifrån den förda miljöpolitiken. I klartext är det alltså regeringen som ligger bakom höjningen. Det förklarar mycket.
Värderingen får nämligen stora konsekvenser. Samhällskostnaderna som uppstår ska ju helst bäras av den som är upphovet till dem. Det så kallade internaliseringsvärdet visar i hur hög grad detta sker. Bensinbilar på landsbygden har i dag ett internaliseringsvärde på 186 procent, det vill säga att den som kör bil på landsbygden betalar nästan dubbelt så mycket skatt som kostnaderna motiverar.
Med den nya värderingen sjunker dock internaliseringsvärdet till blott 40 procent. Så kan man ju inte ha det. Genomförs förändringen av värderingen är skattehöjningar med åtminstone 150 procent för bilister att räkna med.
Flyget har i dag ett internaliseringsvärde på 118 procent, i bjärt kontrast till vad som brukar sägas står det alltså för mer än sina faktiska kostnader. Efter omvärderingen blir det dock ynka 21 procent. Flyget skulle då behöva beskattas fem gånger så hårt som i dag.
Den nya värderingen är ett förödande slag mot norra Sverige. Såväl bilen som flyget är nödvändigt både för att få vardagen att gå ihop och för att binda samman vår del av landet med resten. Chockhöjningen skulle också göra det mindre lönsamt med väginvesteringar.
En händelse som ser ut som en tanke är dock att regeringens prestigesatsning på en höghastighetsbana mellan de södra storstäderna genast blir lönsam. Tänka sig.
Inget av det är dock på riktigt. De faktiska kostnaderna för en viss mängd utsläpp har ju inte ökat. Bilåkandet skapar inte plötsligt högra faktiska kostnader och tågen blir inte faktiskt mer lönsamma. Man bara låtsas att det är så. Men låtsasleken blir väldigt kännbar för alla som inte får råd att åka till jobbet, eller som inte kan låta barnen ha fritidsaktiviteter eller kompisar i en annan by.