Rättscentrum bör delas upp, inte göras större

Rättscentrums behov överstiger vad de befintliga lokalerna medger. Genast beslutar man sig felaktigt för att bygga ut.

Rättscentrum är en effektiv konstruktion. Dessvärre brister det i rättssäkerhet.

Rättscentrum är en effektiv konstruktion. Dessvärre brister det i rättssäkerhet.

Foto: Anna Isaksson/Kollage

Ledare2021-02-12 05:30
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

En förslösad skattekrona är som bekant ett slags stöld från folket som under skatter digna ned. Effektivitet är viktigt i offentlig förvaltning. Men det är inte allt och på sina håll är det avgörande att den inte tillåts skena iväg. 

Det är förstås gott och väl att verksamheterna som numera huserar i rättscentrum får sina lokalbehov tillfredsställda. Det är dock beklämmande att den omedelbara och enda reaktionen verkar vara att bygga ut de befintliga lokalerna, vilket Kuriren har rapporterat om.

Att samla hela rättskedjan med polis, åklagare och domstol i samma lokaler är en väldigt dålig idé som går helt på tvärs med våra rättstatliga grundprinciper. Till dem hör nämligen att alla dessa instanser är självständiga och agerar självständigt i förhållande till varandra.

Lika viktigt som att så är fallet, och det finns inga mig veterliga skäl att påstå något annat, är att allmänheten också uppfattar dessa verksamheter som självständiga. Ett rättssystem som inte är förtryckande måste åtnjuta allmänhetens förtroende för att kunna fungera. Det är ett ändamål som är klart överordnat allt vad effektivitet heter.

Trenden med så kallade rättscentrum går dock på tvärs med detta. Tvärtom har man tidigare gjort en poäng av att domstol, polis och åklagare är geografiskt separerade. Ja, det blir lite mindre effektivt när man måste traska bort till rätten. Men det är det värt. 

Avståndet är en fysisk manifestation av självständiga demokratiska institutioner. Rättegångar avgörs i rättssalen, inte mellan åklagaren och domarna i matsalen eller på en verksamhetsgemensam after work. 

Att tränga ihop dessa verksamheter i samma lokaler innebär att man slipar ned dessa demokratins skyddsvallar. Rättsväsendet ger sken av att växa ihop till en enda centraliserad maktapparat som är riktad från makten mot folket. Och det gör också sitt för att underlätta en sådan utveckling, om än i det lilla och i det vardagliga. Men det är illa nog.

Det rätta vore därför att inte bygga ut lokalerna utan att ta det utökade behovet som intäkt för att göra det man borde ha gjort från början: låta verksamheterna gå skilda vägar.  

Nej, det är kanske inte det mest effektiva att sprida ut polis, åklagare och domstolar. Men det är ett starkt värn för vårt rättsväsende och för medborgarnas rättigheter. I jämförelse står sig just effektivitet rätt slätt.