Inför valåret 1976 publicerade hon sagan “Pomperipossa i Monismanien”, och bidrog till en borgerlig valseger efter 40 års oavbrutet socialdemokratiskt styre.
Anledningen var att Astrid Lindgren på sina sist intjänade hundralappar betalade över 100 procent i skatt. “Så många procent finns ju inte”, klagade Pomperipossa i sagan. Efter publiceringen kommenterade finansminister Gunnar Sträng (S) mästrande att Lindgrens inlägg i debatten präglades av “djup okunskap” och att hon hade räknat fel. Det hade hon inte.
I radion svarade Lindgren dagen efter att “Sträng kan berätta sagor, men räkna kan han tydligen inte. Vi borde nog byta jobb han och jag.” Och så påbörjades resan mot sänkta marginalskatter.
Även om det snart är 50 år sedan Pomperipossa förfasades över skatterna i Monismanien är den sedelärande sagan fortfarande relevant när regeringen nu fasar ut avtrappningen av jobbskatteavdraget.
Totalt sänks skatten med tre procentenheter på inkomster i spannet 778 000 kronor till dryga två miljoner kronor om året, till 52,7 procent. Det är förvisso löner som de flesta av oss bara drömmer om. Men att beskatta inkomster så högt är skadligt för alla i samhället – även vi med lägre lön.
För ju högre skatten blir på marginalen, desto mindre lönsamt blir det att jobba. Människor står i valet mellan att antingen jobba fler timmar, vidareutbilda sig och ta på sig tuffare roller, eller att vara ledig. Om man får mindre i plånboken för extrainsatsen kommer man jobba mindre. Den effekten kan bli så stor att staten får in mindre pengar när den höjer skatten.
Det statliga forskningsinstitutet IFAU räknade 2022 på avtrappningen av jobbskatteavdraget. De som omfattades av avtrappningen när den infördes av den rödgröna regeringen 2016, arbetade färre timmar. Svenskt Näringsliv kom fram till att ett avskaffande av avtrappningen skulle vara självfinansierande till 120 procent – alltså skulle staten få tillbaka 120 kronor om den sänkte skatten med en hundralapp.
Det är inte en slump att vi lever i företagsfesternas och konferensresornas förlovade land. Det är ofta mer lönsamt för bolagen att kompensera anställda med diverse förmåner, i stället för att betala löner som försvinner i skatt.
Inför valet 2018 lovade Moderaterna att alla skattebetalare skulle få behålla minst halva lönen. Med avskaffad avtrappning av jobbskatteavdraget är regeringen på god väg att uppfylla sitt gamla löfte.