Rätt att flytta viss vård från Sunderby sjukhus

Nya lättakuter kommer att etableras i Luleå och Boden. En förnuftig åtgärd som bör följas av ökad prioritering av primärvården.

Kenneth Backgård och fullmäktigekollegorna är något på spåren.

Kenneth Backgård och fullmäktigekollegorna är något på spåren.

Foto: Pär Bäckström

Ledare2022-01-05 14:37
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det kan bli ganska långa väntetider på akutmottagningen på Sunderby sjukhus. Det är inte märkligt, om man upplever sig ha ett behov av hjälp vänder man sig till det stället som har öppet – även om det kanske rör sig om lindrigare besvär.

Situationen på akutmottagningen på Sunderbyn är allt annat än lätt för personalen att hantera. Därför är det rätt att satsa på att försöka få färre patienter att söka vård där. Till SVT säger regionstyrelsens ordförande Kenneth Backgård (SJVP) att regionen bedömer att 30 procent av patienterna som besöker akuten lika väl skulle kunna få hjälp vid en lättakut. Han framhåller att det skulle lätta trycket på akuten och att många patienter skulle slippa resorna dit.

Förhoppningen är alltså bättre service för invånarna och förbättrad arbetsmiljö. Här är regionen på rätt spår, alltför mycket resurser har koncentrerats till sjukhusen. Och vården har i för hög grad organiserats kring akuta sjukdomstillstånd.

Faktum är att det finns en statlig utredning från 2016 som konstaterar att Sverige skiljer sig från många jämförbara länder när det gäller hur sjukvården har organiserat sig. Utredningen bedömde att den nuvarande sjukhustunga strukturen är en viktig bidragande orsak till ineffektivitet. Det gör att vården både blir dyrare och mindre tillgänglig för invånarna än vad den skulle kunna vara.

Även om Backgård säger att motivet inte är besparingar eftersom det kommer innebära kostnader att öppna lättakuterna, så lär den faktiska effekten av lättakuterna vara en besparing på längre sikt. Sjukhusens akutvård är nämligen väsentligt dyrare än motsvarande vård inom primärvården. Och dessa besparingar bör tillägnas att faktiskt utveckla primärvården på olika sätt.

För att utveckla och satsa på primärvården är den väg regionen måste vandra för att förbättra vården i länet. Utredningen gav flera förslag och rekommendationer som skulle göra att våra gemensamma resurser används på ett betydligt bättre sätt än nu. Mycket av detta kan regionen göra utan att invänta lagstiftning, till exempel att öka tillgängligheten till primärvården för befolkningen under dygnets alla timmar. 

Det finns mycket för regionen att jobba med för att få en mer effektiv, nära och mer tillgänglig vård för länets invånare. Att öppna lättakuter är ett steg i rätt riktning och kommer förmodligen ge goda sidoeffekter, som gör att resurser kan läggas på att få en ännu bättre vård för alla.