När Kalix rödgröna majoritet drev igenom beslutet på fullmäktige i måndags var det redan en infekterad fråga. Motståndet mot förslaget är hårt, även om partierna bakom just nu har majoritet i kommunfullmäktige.
Att majoriteten heller inte hörsammade oppositionens krav på att skicka tillbaka förslaget till stadsbyggnadsnämnden eftersom det har ändrats sedan det var uppe sist göt inte heller olja på vågorna. Möjligen har man på detta sätt dömt sitt eget drömprojekt om att få klippa band på egenproducerade kommunala villor.
Företrädare för Framtid i Kalix har meddelat att de kommer att överklaga beslutet till förvaltningsrätten – två gånger. Ena fallet handlar just om att majoriteten inte accepterade att det var ett nytt förslag och att det därigenom inte gick för oppositionen att få igenom en återremiss. I den överklagan, förklarar partiets företrädare och grundare Carl Otto Gählman för Kuriren, kommer man även att begära inhibition – det vill säga att beslutet inte får verkställas innan frågan har avgjorts.
Den andra frågan gäller beslutets förenlighet med kommunallagen. Ingen har tidigare gjort vad Kalix kommun nu har beslutat att göra.
"Kommunen ger sig ut på helt okänd mark", förklarar Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, för ledarsidan. "Det är aldrig prövat någonstans, mig veterligen, att kommunen skulle kunna bygga villor för vidare försäljning. Jag har svårt att se det kommunala allmänintresset."
Det är kommunallagens paragraf 2:1 som är avgörande. Där stadgas det att "kommuner och regioner får själva ha hand om angelägenheter av allmänt intresse som har anknytning till kommunens eller regionens område eller deras medlemmar". Detta är nu ingenting som kan precis hur som helst.
"Jag kan förstå att man vill locka inflyttare, men nyttan måste finnas för de befintliga invånarna", förklarar Olle Lundin. "Det är där man avgör om det finns en nytta i kommunallagens mening. Det finns ju en marknad som ska hantera det här behovet. Det normala är ju att man bygger sin villa själv eller anlitar ett byggbolag. Det är svårt att förena detta med kommunallagen."
I ena vågskålen ligger alltså den rödgröna majoritetens fromma förhoppningar. I den andra ligger såväl kritik mot den politiska processen som politisk, ekonomisk och juridisk kritik mot förlagets innehåll. Att man ändå valt att driva igenom beslutet är faktiskt en gåta.