Prinsessan blev ett lyft för kungahuset

Prinsessan Sofia kan inte utan vidare sägas ha varit en folkkär medlem av kungahuset så här långt.

I mitten står prinsessan Sofia som har utbildats för att kunna avlasta vårdpersonalen.

I mitten står prinsessan Sofia som har utbildats för att kunna avlasta vårdpersonalen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare2020-04-20 03:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Redan från början fanns det en påtaglig ovilja mot Sofia Hellqvist som hon hette på tiden då hon hade ett efternamn. Det fokuserades hårt på att hon 2004 hade varit fröken Älvdalen i Slitz, dessutom ett så uppskattat inslag att hon utsågs till Miss Slitz 2004, och att hon var med i Paradise Hotel året därpå. 

Lättklätt i både tidning och på tv. Jo jo. Det vet man ju vad det är för sorts person. Hennes andra och kanske mer avgörande egenskaper påtalades med fick aldrig riktigt fäste i det offentliga samtalet. Men prinsessan hann med en del innan hon blev kunglig. Hon volontärarbetade i Ghana 2009 och året därefter grundade hon organisationen Project playground som hjälper utsatta barn och unga i Kapstaden. Hon var även generalsekreterare i organisationen fram till 2015.

Samma år gifte hon sig med prins Carl Philip. Sedan dess har hon nog mest påhejats i sin roll som mor till småprinsarna Alexander (som fyllde fyra år i går) och Gabriel. Nu verkar det dock som att hon är på väg att erövra sin egen plats i folkets medvetande.

I veckan avslöjades att prinsessan Sofia har valt att skifta arbetsuppgifter under krisen. Hon har därför genomgått Sophiahemmets sjukhus snabbutbildning, som bland annat ges även till Sas-anställda, för att kunna avlasta den hårt prövade personalen i vården. Till vardags är hon hedersordförande i Sophiahemmet, men det gör knappast det här steget mindre.

Prinsessan visar genom sitt eget agerande hur viktigt det är att alla bidrar till det gemensamma projektet att begränsa smittan och dess skadliga verkningar. Det handlar inte om huruvida man själv tillhör en riskgrupp eller inte. Kan prinsessan Sofia gå in i vården så kan väl vi andra åtminstone hoppa över att gå på krogen?

Vid kriser blir samlande symboler såsom kungahuset än mer betydelsefulla. Det är ingen slump att den svenska fanan smyckar regeringens pressträffar. När allting är oroligt erbjuder kungahuset en stabilitet, något som binder oss samman med historien och våra förfäder, men också med varandra och de generationer som ännu ska komma.

Prinsessan Sofia tar det hela ett steg längre och gör en resa från den yttersta privilegierade höjden till ett av de lägsta djup som går att hitta nu: vården. Det är en berömvärd akt av motstånd och inspiration, det är att leda med sitt eget exempel. 

Den som inte reagerade på nyheten med en känsla av nationell stolthet saknar något väsentligt. Leve prinsessan Sofia!