Pressgrannar utrikes, vecka 17

Coronakrisen är global, men slår olika beroende på lokala förhållanden, vilket framgår av veckans internationella pressöversikt.

Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Ledare2020-04-24 11:14
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

ÅRETS OKTOBERFEST INSTÄLLD

Münchens ölfestival Oktoberfest, med anor från tidigt 1800-tal, kallas världens största folknöje. Festen äger rum i månadsskiftet september-oktober.  

Oktoberfest som signal 
Även om man allmänt tycker det är rätt att ställa in är det likväl skrämmande. Nu blir det definitivt uppenbart att det kommer att dröja länge tills normaliteten återvänder och samhällslivet återgår till hur det såg ut ser ut före corona. Beslutet visar också att det med all sannolikhet ännu om fem månader råder ett slags undantagstillstånd, och inte bara när det handlar om fest.
Süddeutsche Zeitung
München 

Slut med önsketänkande
Att Oktoberfest ställs in är en varning om vad som komma skall. Hittills har de flesta människor varit inställda på att det nog, med tanke på alla individuella inskränkningar, skulle gå att ta kontroll över viruset och att livet skulle kunna börja på nytt, senast till sommaren. Med detta önsketänkande är det nu slut.  Redan det höga mörkertalet för smittade och de hittills ännu inte klarlagda smittkedjorna bör avhålla oss från lättsinne.
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Frankfurt am Main

EU

Apropå senaste EU-toppmötet om ekonomiska åtgärder i coronakrisen.

Utomordentlig solidaritet 
För att minska pressen på de svagaste medlemsländerna och förse dem med medel att återuppbygga sina ekonomier måste man stödja varandra i eurozonen. Då är coronobligationer ett alltför känsloladdat begrepp. Men det finns förslag om temporära återuppbyggnadsfonder, ur vilka det kan beviljas EU-lån, antingen på grundval av garantier från medlemsländerna eller hämtade ur EU-budgeten. Omfattningen av denna kris kräver en uppvisning av utomordentlig solidaritet. Utan en sådan försvinner det politiska stödet för euron.
Financial Times
London

Delat virrvarr 
Fortfarande, efter många årtionden, talar man alltjämt om det europeiska ”projektet”. Ordet ”projekt” rymmer möjligheten av ett misslyckande. Men pandemin drabbar så hårt och de ekonomiska följderna är så omfattande att det skälver även i mycket stabilare politiska system, exempelvis USA. Med vårt europeiska virrvarr är vi alltså inte alls ensamma i världen.
Lidove Noviny
Prag 

Berlin + Paris = sant
Liksom så ofta i EU kommer Tyskland och Frankrike att tvingas enas om huvudlinjerna i en uppgörelse, och så är det inte för att de i huvudsak skulle vara överens, utan tvärtom, eftersom de nästan alltid utgår från motsatta uppfattningar. Den tyska kompromissviljan förvaltas av en erfaren regeringschef (förbundskansler Merkel). Och den franska lusten att vara ledare (president Macron) dämpas av insikten om att ledarskapet upphör när man inte längre har några följare. 
Irish Times
Dublin

Spara och Slösa 
De nordeuropeiska länderna vill inte i åratal, för att inte säga årtionden, ta ansvaret för en ansvarslös finanspolitik. De grundläggande bristerna i konstruktionen av eurozonens samarbete blir inte bättre av nya misstag, såsom utgivning av nya gemensamma statliga lån, eftersom sådana kräver en gemensam finanspolitik, och en sådan måste betraktas som fullständigt orealistisk.
Jyllands-Posten
Århus

Marshallplan i EU 
EU-kommissionens president von der Leyen har redan krävt att nästa EU-budget ska bli ett slags Marshallplan för tiden efter krisen. Samtidigt har Frankrike och en del sydeuropéer föreslagit utgivning av så kallade EU-lån. Då skulle alla gemensamt stå bakom. Detta är okänd terräng, men en kris av denna omfattning kräver nya vägar och politiskt mod. Nu är det inte läge för småaktighet, utan för handlingskraft.
Politiken
Köpenhamn

Maning till Tyskland 
Uppenbarligen har franska politiker mycket att lära av det tyska sättet att hantera covid-19. Men deras tyska kolleger tar miste ifall de utnyttjar sina goda resultat till att försumma solidariteten med sina EU-partners. De får inte inbilla sig att det är möjligt att komma ur denna globala hälsokris om luften går ur Europa.
Le Monde
Paris

Hjälpa, men hur? 
Det är ännu inte avgjort vilka finansiella åtgärder det blir som ska hjälpa svagare länder, framför allt Italien och Spanien, Nytt är att Tyskland, för vilket euroobligationer förblir tabu, har omvärderat flera av sina tidigare hårda ställningstaganden. Anledningen är inte ett gott hjärta, utan insikten att ett kollapsat Italien skulle destabilisera hela den gemensammas valutans Europa.
La Repubblica 
Rom 

Nej till sådant EU
Med förbundskansler Merkel och finansminister Scholz i spetsen motsätter sig den tyska regeringen starkt att EU gemensamt sätter sig i skuld, också om nu detta framställs som tidsbestämda coronaobligationer och inriktas på kampen mot den aktuella pandemin. Deras argument är detsamma som under finanskrisen för tio år sedan – att avtalet om eurovalutan uttryckligen utesluter en skuld- och bidragsunion. 
Tages-Anzeiger
Zürich

Villkorade pengar 
EU-kommissionen skulle kunna ge lån med vars hjälp länder skulle kunna få ordning på torpet. Förbundskansler Merkel har gjort klart antytt om att hon kan tänka sig något sådant. EU-medlemmarna skulle stå som gemensam garant. Även Nederländerna tycks försiktigt röra sig i den riktningen, men bara på strikta villkor. Det måste klart framgå att det rör sig om lån, inte om överföringar av det slag spanjorerna föreslagit. Och lånen får inte löpa för evigt.
De Telegraaf
Amsterdam

I CORONATIDER 

Plötsligt i krisen
Coronakrisen visar oss hur bullrig, kommersiell och nedsmutsad vår värld verkligen är. Plötsligt upplever vi vad det innebär när luften plötsligt blir extremt ren, att människor med astma får mindre besvär och att vi kan höra fåglar i stället för motorvägtrafikens monotona dån. 
NRC Handelsblad
Amsterdam

Amerikansk framtid 
Det här är ett fönster till hur en värld skulle kunna se ut. Pandemichocken kan bli just den knuff vi behöver för att nå dit. Det har visat sig att många av oss kan arbeta hemifrån och klara av precis lika mycket eller ännu mer utan att behöva slösa bort en eller två timmar i trafiken – och att vi kan vara praktiskt taget överallt där vi måste vara, utan att faktiskt vara där. 
The Post and Courier
Charleston

Vad viruset visar 
Före covid-19 blossade etnisk nationalism och rasism upp i en del länder. Sjukdomen har dock synnerligen drastiskt klargjort att det finns mycket mer som förenar än som skiljer mellan människorna. I världen efter covid-19 blir det svårt att stoppa denna den gemensamma mänsklighetens ande tillbaka i den statscentrerade flaskan. Det innebär inte att våra konstlade nationella gränser försvinner. Men viruset har visat att vi förenas av ett globalt kommunikations- och trafiknät. 
Mail and Guardian
Johannesburg

I Belgien 
Om antalet sjukhuspatienter fortsätter sjunka kan regeringen inte göra annat än mjuka upp de stränga restriktionerna i maj. Det är också trängande nödvändigt. Det är inte längre möjligt att hålla barn borta från lekplatserna. Videokonferenser via dator och mobil kan inte i längden ersätta det personliga samtalet. För föräldrar blir det allt svårare att kombinera arbeta och barntillsyn. 
Gazet van Antwerpen
Antwerpen

I USA 
Pandemin har klargjort att en president kan förneka tyngdlagen när han sitter under äppelträdet. Men förr eller senare faller äpplena. I detta land dör människor, och ingen kommer att skonas av de ekonomiska följdverkningarna. Det är en öppen fråga huruvida väljarna beslutar sig för att inse vad som är sanningen, erinrar sig utvecklingen av denna kris och i november ställer presidenten till svars. Men det är svårt att tro på en president som säger att solen skiner när regnet plaskar på marken.
Boston Globe
Boston

Efter nedstängningen 
President Trump försöker inleda fasen efter nedstängningen. Hans uppträdande liknar en sorts rysk roulett. Ty när en stor del av samhället upphör med isoleringen där hemma kan vi bara hoppas på tur så att antalet människor som smittas av coronaviruset och måste till sjukhus blir mindre än antalet intensivvårdsplatser, respiratorer och medicinsk personal.
New York Times
New York

Trump om corona 
När coronaviruset blev ett globalt problem spekulerade presidenten om att spridningen i USA skulle kunna förhindras genom restriktioner för resandet och att det vidare skulle hejdas av varmare väder. Dessa förhoppningar visade sig falska. Trumps försäkringar om att utveckling av ett vaccin är nära förestående och att Amerika mycket tidigare skulle kunna återgå till arbetet har likaså visat sig vara en produkt av hans ego. 
The Times
London

Värre än Trump
Helt odiplomatiskt uttryckt: Vi har fått nog! Under coronakrisen har Kina inte bara hållit den egna befolkningen i ett diktatoriskt grepp. Inledningsvis ingrep man mot varningar, också från läkare i Wuhan. Sedan satt man på upplysningar och på krisens höjdpunkt skyllde man på andra, däribland USA. Ja, även Trumps uppträdande hårresande och oroande. Men USA är en demokrati och en rättsstat med fria medier. Det är det som gör skillnad.
Jyllands-Posten
Århus 

OLJEPRISRASET 

Uruselt med billig olja
Erfarenheternas från det förgångna visar att prisras på råolja alltid hör samman med urusla ekonomiska tider. Det går inte att bortse från att det negativa oljepriset är en varning till hela den globala ekonomin, och det krävs radikala samordnade motåtgärder av världssamfundet. 
Guangming Ribao
Peking 

Fossil frigörelse 
Vi måste frigöra vår ekonomi från de fossila energikällorna och låta denna näringslivsgren dö ut. Exakt nu, mitt i coronapandemin och klimatkrisen, har vi en enastående chans att göra detta och genomföra en för skyddet av planeten och mänskligheten nödvändig systemförändring.
The Guardian
London

Anpassning i Polen 
De fossila energikällornas era går långsamt mot sitt slut. Ju snabbare vi anpassar vår energiindustri, desto fortare kan vi komma med bland dem som vinner på denna utveckling.
Rzeczpospolita
Warszawa

I Ecuador 
Det historiska oljeprisraset förvärrar den ekonomiska krisen i länder som redan lider av coronapandemin. För en kort tid sedan försökte OPEC-länderna och deras partners att stabilisera priset, men det var förgäves. Viruset håller världen i en gastkramning. Social isolering och inskränkt rörelsefrihet har visat sig vara effektiva åtgärder för infektionsbekämpning, därför är efterfrågan på olja minimal. Detta märks av i länder som Ecuador, där ekonomin är så starkt beroende av det svarta guldet.
El Telégrafo
Guayaquil

I Nigeria 
Med coronaviruset på ena sidan och det sänkta oljepriset på den andra måste vi hoppas att världen inte störtar ned i en depression som på 1930-talet. Vi måste beakta de negativa följderna för Nigeria och några andra oljeproducerande länder, där en stor del av inkomsterna härrör från försäljningen av olja. 
Business Day
Lagos