BELARUS
Lettland minns
När vi för över 30 år sedan arbetade på att återupprätta vår självständighet var hjälpen från andra länder oerhört viktig oerhört viktig. Därför måste det i dag handla om att stödja det belarusiska folket och göra klart att vi inte längre samarbetar med Lukasjenkoregimen, inte heller inom idrotten.
Latvijas Avize
Riga
Lettland skulle ha stått värd för ishockey-VM 2021 tillsammans med Belarus. Dess president Lukasjenko är känd som hockeyfantast.
Beundrade Belarus
Faktum är att belarusiernas uppvaknande, vilket vi nu beundrat i två veckor, inte bottnar i den stora drömmen om att höra till väst. Det som förenar demonstranterna är protesten mot ämbetsinnehavaren Lukasjenko, valfusket och det våld med vilket regimen försvarade sin makt. Men man måste ställa frågan vad flertalet belarusier egentligen vill. Det vet vi nämligen inte alls.
Rzeczpospolita
Warszawa
Inte trivsamt
Vitrysslands Aleksandr Lukasjenko har det inte trivsamt. Hen är den sista i en diktatorisk kast som utrensades för 30 år sedan. Är han rädd? Det har han goda skäl att vara.
Jyllands-Posten
Århus
Vad Kreml fruktar
Moskva kommer att göra sitt inflytande gällande. Ty i grannlandet i väster har det blivit uppenbarat som Kreml fruktar så som djävulen fruktar vigvattnet: en proteströrelse som dragit igång utan egentligt program och klar struktur och omfattar allt bredare befolkningsskikt.
Neue Zürcher Zeitung
Zürich
Putins dilemma
Å ena sidan vill han se till att det som händer i Belarus inte bildar skola i det egna landet. Å andra sidan kan Putin, om han sänder in små gröna män, inte vara säker på att befolkningens majoritet tar emot dem med samma öppna armar som på Krim.
Der Standard
Wien
Lukasjenko är farlig
Lukasjenkos samlade politiska karriär är historien om en kamikazekrigare som – särskilt i inledning – hela tiden satsade allt på ett kort. Då stod lyckan honom bi. I dag har den entydigt vänt sig från honom. Men kamikazementaliteten och en alltjämt i stort sett lojal säkerhetsapparat är en farlig kombination. Liksom tidigare är Lukasjenko kapabel att anställa ett blodbad i Europas mitt.
Gazeta Wyborcza
Warszawa
Belarusiernas val
I EU är den förhärskande åsikten att man måste stödja belarusierna, men att det samtidigt främst är deras egen sak att lösa situationen hemmavid. Men har de egentligen någon möjlighet att själva välja?
Pravda
Bratislava
Båda mot Lukasjenko
Ryssland och Europa har samma mål. Ett närmande mellan öst och väst skulle hindra Lukasjenko att spela ut den ena sidan mot den andra och därvid kunna kuva den egna befolkningen.
Der Tages-Anzeiger
Zürich
Vitryssland ett hopp
Flera av länderna runt omkring, som Polen och Ryssland, har tagit flera steg i fel riktning de senaste åren. Det behöver dock inte vara någon automatik i att Vitryssland ska göra samma sak. Entusiasmen som nu präglar den vitryska oppositionen kan vara startskottet för en mera demokratisk framtid.
Bergens Tidende
Bergen
Maktlösa EU
Hur länge proteströrelsen varar, hur uthålligt Lukasjenko med ryskt stöd ignorerar upproret, huruvida Ryssland installerar en marionettregim utan att oppositionen deltar – allt detta undandrar sig Europeiska rådets makt.
Süddeutsche Zeitung
München
Europeiska rådet består av unionens stats- och regeringschefer. Ej att förväxla med Europarådet, bildat 1947 för att värna de mänskliga rättigheterna i Europa.
USA – DEMOKRATERNAS PARTIKONGRESS
Joe Biden, kry?
Att leda landet får presidenter att åldras illa; den som nätt och jämnt är kry vid tillträdet kommer inte att sitta hela perioden ut.
New York Post
New York
Tidningen syftar på demokraternas presidentkandidat Joe Biden, 77. President Donald Trump är 74 år.
Befriande kvinna
Demokraterna påminner oss om att det handlar om ett parti med starka och ärelystna kvinnor. Större delen av det tal Kamala Harris höll var optimistiskt, en bekräftelse på att vi inte är fångar i Trumps era.
Washington Post
Washington
Kamala Harris, 55, är demokraternas kandidat till posten som vicepresident.
Åsidosatta?
Om Biden och hans parti verkligen vill forma en inkluderande politik som står sig i framtiden borde latinoväljare och Texas spela en huvudroll – inte marginaliseras.
Houston Chronicle
Houston
Tidningen anser att delstaten Texas och väljarna med latinamerikansk bakgrund, två faktorer som bedöms avgörande i valet i november, hamnade i skymundan på demokratiska partiets kongress.
Besvärligt utan Trump
Demokratiska partiet omfattar moderata, liberala och radikala grupper och alla räds verkningarna av ytterligare fyra år med Trump. Men vinner Biden presidentvalet kommer skiljelinjerna inom partiet att bli tydligare.
Verdens Gang
Oslo
Inte lätt i USA
Trumps utmanare Biden och hans kandidat till posten som vicepresident, Harris, vill vinna både eget egna partiet och den egna befolkningen med en politisk dagordning som samtidigt ska vara moderat, kreativ, banbrytande och praktiskt genomförbar. Det är sannerligen ingen enkel uppgift, i en nation där det åratal varit krafter på de politiska ytterkanterna som fört ordet.
Aftenposten
Oslo
Ofelbart med Michelle Obama
Hur håller man en politisk kongress på en platt tv-skärm, utan människor på plats, vare sig passionerade talare eller delegater i konstiga hattar? Hur ser man till att det inte bara känns som reklam, utan som en händelse? Jo, genom att bjuda in Michelle Obama att tala. Även om man inte är bland hennes fans: Hon är en ofelbar moralisk kompass för demokratiska partiet och hela landet.
Los Angeles Times
Los Angeles
Lita på Bidens CV
Hittills har Biden bara presenterat få konkreta planer på hur han vill hantera en starkt förändrad värld. I stället var kärnan i budskapet från den digitala partikongressen: Lita på en man som lett senatens utrikesutskott, som deltog i beslutet om kommandoinsatsen mot Usama bin Ladin och cyberattackerna mot Irans atomcentrifuger – och som skulle flytta in i Vita huset tillsammans med ett rutinerat team.
New York Times
New York
Skrämmande post
Det är säkert att poströsta och metoden har använts sedan många årtionden tillbaka. År 2020, i tecknet av en dödlig pandemi, har Massachussetts och andra delstater ytterligare utvidgat möjligheten att poströsta. På detta reagerar USA:s president mer än upprört, sannolikt för att han är rädd för ett högt valdeltagande.
Boston Globe
Boston