Pressgrannar utrikes v. 29

Fallet Huawei, presidentvalet i Polen och skatteregler är ämnena för veckans internationella pressöversikt.

Foto: congerdesign/Pixabay

Ledare2020-07-17 09:40
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

STORBRITANNIEN PORTAR HUAWEI FRÅN 5G

Skydda Storbritannien 
Det är alltjämt ovisst hur Peking kommer att hämnas. Men förbindelserna har redan försämrats på grund av Hongkong. Brittiska företag kan komma att utestängas från Kina. I en tid då Storbritannien, på grund av brexit, drar sig ur världens största handelsblock torde varje minskning av handeln med Peking ytterligare försvaga vårt land. Bästa skyddet för Storbritannien skulle vara starka allianser stödda på multilaterala institutioner. Tyvärr har dessa försvagats av president Trump. 
The Times
London

Tänka till om Huawei  
Nu krävs ett omfattande omtänkande. Vi måste göra det klart för oss hur vi kunde komma till en punkt där Huawei betraktades som oundgängligt för 5G, medan Kina samtidigt aldrig skulle tillåta ett utländskt företag att spela en så viktig roll för dess grundläggande infrastruktur. 
The Guardian
London 

Johnson bakom Trump 
Den enda överraskningen var att premiärminister Johnson inte presenterade beslutet som en personlig framgång, utan gömde sig bakom USA:s president Trump. Han lät förstå att det är Washington och inte Westminster som bestämmer över säkerheten inom Storbritanniens livsavgörande infrastruktur. Många i hans parti hade redan insett att Johnson hur som helst inte hade något val. Också därför att Huawei ville ha en andel på 35 procent vid utbyggnaden av 5G-nätet. 
Sydney Morning Herald
Sydney

Kina svarar 
Kina kommer att svara på att Huawei stängs ute. Det brittiska beslutet är ett hårt slag för Huawei, desto hårdare mot bakgrund av att Johnson i början av året lovade denna nätverksleverantör åtminstone en begränsad delaktighet. Den massiva pressen från Washington och utfärdandet av säkerhetslagen för Hongkong torde förklara varför London genomfört denna helomvändning. 
Huanqiu Shibao/Global Times
Peking

Utan Huawei 
När Huawei stängs ute blir det oundvikligen fördröjningar i utbyggnaden 5G-teknologin. Och kostnaderna kommer att stiga starkt för alla företag i telekomsektorn. Räkningen hamnar hos konsumenterna.
De Tijd
Bryssel

Följa Johnson 
Det torde helt enkelt ha gått upp för Johnson att amerikanerna inte nöjer sig med några kompromisser. Och det oberoende av om presidenten heter Trump eller Biden. Detta torde man ha uppfattat också i Berlin, Paris och Bern. Ställda inför valet mellan en brytning med Peking eller Washington torde de knappast besluta på annat sätt än britterna.  
Neue Zürcher Zeitung
Zürich

Seger för Trump 
För Trump är det brittiska beslutet en framgång i fälttåget mot Huawei. USA ser i den kinesiska koncernens expansion ett hot mot den globala cybersäkerheten.
La Vanguardia
Barcelona

Svårt för britterna 
Ett företag från ett land som inte åtnjuter något förtroende, kan inte få i uppdrag att medverka i uppbyggnaden av ett viktigt informationsnätverk. Att stänga Huawei ute var ett svårt beslut för Storbritannien och dess ekonomi. Det som på ett avgörande sätt fördjupat klyftan mellan London och Peking är läget i Hongkong.
Yomiuri Shimbun 
Tokyo

Duellen Trump - Xi
Trump och Kinas statschef Xi utnyttjar cyniskt sin duell för att vinna terräng på hemmaplan, och struntar i kostnader och risker. Och nu går matchen i i nästa rond, när London efter amerikanska påtryckningar stänger Huawei ute och alltfler länder förbjuder den kinesiska TikTok-appen. 
El Espectador
Bogotá

ÄMBETSINNEHAVAREN ANDRZEJ DUDA VANN I DEN ANDRA OMGÅNGEN AV POLSKA PRESIDENTVALET Nationalkonservativa partiet PiS, Prawo i Sprawiedliwość (Lag och Rättvisa), styr Polen sedan 2015. 

Spöken plågar Polen
Statschefen Dudas knappa seger betingar ett högt pris – det polska samhället blir ännu mer splittrat än före valrörelsen. Även i utrikespolitiken blir det ett högt pris som polackerna får betala för sitt beslut.  I den aktuella rapporteringen i internationella medier framträder bilden av ett land som plågas av spöken som väst för länge sedan lämnat bakom sig. (…) Säkert kommer många politiker i Washington, Berlin eller Paris fram till slutsatsen att Polen snarast är ett land i Öst- eller Sydösteuropa och inte passar i EU:s hårda kärna. Det kommer att dröja länge innan vi bevisat motsatsen för våra partners. Om någonsin. 
Rzeczpospolita
Warszawa

Polen på fel väg 
Om presidentvalet i Polen finns inget positivt att säga. Nedmonteringen av demokratin torde fortsätta. Presidenten och PiS-regeringen har inte bara tagit kontrollen över medierna, utan också rättsväsendet, vilket är ytterst förkastligt för varje rättsstat. EU får inte acceptera några medlemmar som mera liknar självhärskardömen än demokratier. 
Politiken
Köpenhamn

Polen och Ryssland 
Den andra valomgången kan betraktas som en stor framgång för oppositionen och för utmanaren Rafal Trzaskowski. Därför kommer mycket att ändras i Polen, men i relationen med Ryssland är detta inte att vänta. De historiskt besvärliga kontakterna mellan Moskva och Warszawa har försämrats ytterligare av Ukrainakrisen.
Izvestija
Moskva

Unga polacker 
Valet visade att tiden med PiS-dominans är slut. I det demokratiska uppvaknandet spelade den yngsta väljargenerationen en viktig roll. Enligt mätningar ska Duda av väljarna i åldern 18 till 29 år ha fått en rejäl örfil, bara 36 procent röstade på honom. Denna trend kan PiS inte vända på.
Gazeta Wyborcza
Warszawa 

Krafter i Centraleuropa 
Dudas seger innebär också att samarbetet mellan de centraleuropeiska länderna förstärks. Den enda viktiga slutsats man kan dra av v alet är att de krafter i Centraleuropa som i likhet med Viktor Orban kämpar för att sina nationers suveränitet inte så snabbt lär försvinna från jorden.  De har ställt in sig på att bli kvar.
Magyar Nemzet
Budapest

Viktor Orban är Ungerns premiärminister

EU-DOMSTOLEN GER APPLE OCH IRLAND RÄTT I FRÅGAN OM BESKATTNINGEN AV DET AMERIKANSKA FÖRETAGET

Fallet Apple 
Enligt EU-kommissionären Vestager handlar det om snedvridning av konkurrensen när Irland eller Nederländerna erbjuder sig som skatteparadis för internationella koncerner. Genom nationalegoism av den här sorten går andra länder miste om inkomster de behöver för finansiering av sina välfärdssystem. EU-kommissionen kan alltjämt överklaga till en högre instans, men redan nu står det klart att ifall gällande regler tillåter Irland eller Nederländerna att undergräva andra länder med sin skattepolitik, då ligger inte felet hos EU-kommissionen, utan i själva reglerna. Och de bestäms av EU:s 27 stats- och regeringschefer.
Politiken
Köpenhamn

Danska Margrethe Vestager är EU-kommissionär med ansvar för bland annat konkurrensfrågor 

Amerikanska jättar 
För EU och dess invånare kunde nederlaget inte vara större. EU-länderna tillåts söka locka till sig just de amerikanska jättar som tackar med att attackera nödlidande europeiska företag. Google kommer alltså, liksom Apple, att från Irland angripa europeiska annonsmedier, Amazon att utnyttja sin Luxemburgkonstruktion till att försvaga den stationära handeln. Och EU-länder fortsätter att stödja dem i detta fälttåg.  
Der Standard
Wien

Irland i rampljuset 
Domstolens utslag kommer vid en tidpunkt då debatten om företagsbeskattningen tar fart. Även om Irlands och linje vann stöd i domstolen leder det här till att Irlands skattesystem åter hamnar i rampljuset. På senare år har det skett ändringar i de irländska skattereglerna, och fler följer. Vid den framtida utformningen av företagsbeskattningen kommer det inte handla bara om att bestämma hur mycket skatt storföretagen ska betala, utan också var.
Irish Times
Dublin

Rättvis beskattning 
Europa och EU:s medlemsländer måste komma på sätt att åter ge rättvis beskattning en central roll i debatten. Också en antisocialist och liberalt sinnad person som USA:s president Ronald Reagan påminde gärna om att det finns två saker man inte kan undgå: döden och skatterna.
Corriere della Sera
Milano

Nederlag för Vestager 
Detta är ytterligare ett nederlag för EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. Hon har redan misslyckats med sin kritik mot Gazprom för kartellbildning och har inte kunnat förhindra att den ryska statskoncernen använder sin dominans i Centraleuropa till att höja gaspriserna i regionens länder, i synnerhet i Polen. Samma brist på framgång noterar den danska liberalen i sitt korståg mot amerikanska storföretag, i synnerhet inom teknologi- och IT-branscherna.
Gazeta Wyborcza
Warszawa