Pressgrannar utrikes v. 25

Veckans internationella pressöversikt handlar om rasism i nuet och historien, corona, Korea och brexit samt avslutas med Trump.

Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Ledare2020-06-18 11:49
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

DEMONSTRATIONERNA MOT RASISM

Hur hantera monument över i dag omstridda gestalter? 

USA allas arena
Världen kritiserar rasismen, Förenta staternas medfödda missbildning, man pekar finger åt Amerika - och bekräftar därmed landets makt. USA är alltjämt den globala arenan, den plats där man utkämpar de strider som engagerar alla nationer.
The Guardian
London

När byter New York namn?
Och hur ska det bli med stadens själva namn? Det är efter hertigen av York, en av de största i slavbranschen. Hertigen spelade en ledande roll I Kungliga Afrikakompaniet, som skeppade fler slavar till Amerika än någon annan. För att garantera att den mänskliga lasten skulle identifieras korrekt brännmärktes många slavar DY.
Ur inlägg av Edward Hochman, jurist, i New York Post, 
New York

Historiehantering
Men man lär sig ingenting ifall historien censureras, inte heller ändras något av det som hänt. Det som händer nu är att man bedömer historien enligt dagens värderingar. Just detta är fallet när man hos oss överväger att ändra gatunamn därför att de påminner om danska affärsmän som på sin tid ägde plantager och höll slavar på de västindiska öarna. Hur blir det då med vikingarna? För tusen år sedan utförde de härjningståg och levde inte enligt dagens konventioner. Har man en gång dragit igång en sådan diskussion har den inget slut.
Jyllands-Posten
Århus

Churchill i perspektiv
Visst stämmer det att Churchill var rasist. Men måste därför hans staty bort? Han bidrog faktiskt stort till att befria Norge och övriga Europa från nationalsocialismen. Han satsade på ett liberalt samhälle med den åsiktsfrihet som också dagens demonstranter kräver för sin del. Det är för detta han hedras, inte för vad han tidstypiskt hade för tankar om urinvånarna i Australien eller Amerika.  Det vittnar därför om historieglömska att förminska honom till en simpel rasist.
Aftenposten
Oslo

Hotfulla statyer
Men man måste även beakta att många av dessa statyer är långt mer än bara monument. De ärar och hyllar påstådda ”hjältar” och blir då lika plumpa och hotfulla som en affisch med påskriften ”Svarta, vet er plats!” Och deras placering, på offentliga platser i stället för på muséer, utgör ett underförstått politiskt uttryck för detta grova budskap.
Irish Times
Dublin

Svårt förstå 
Utan rättvisa kan ingen stat byggas, och rättvisan är odelbar. Vad det gör med människor som inte får en bostad eller ett jobb på -grund av hudfärgen; hur det känns att utan orsak hånas, förolämpas eller angripas fysiskt är svårt att ta till sig för människor som inte tillhör någon minoritet.
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Frankfurt am Main

På gatorna 
Människor är ute på gatorna för att de alltför länge burit rasismens börda på sina ryggar. Människor är ute på gatorna för att de tröttnat på att hugga huvudena av hydran för att bara se dem växa ut igen. Människor är ute på gatorna för att de fått nog av att föra samma kamp som sina föräldrar och mor- och farföräldrar. De är ute på gatorna för att de tvingats strida för att vinna sin frihet. Dessa människor befinner sig på gatorna. Det är nu deras stund och de har ordet. Och vi alla bör lyssna och inte försöka tysta eller lugna dem.
New York Times
New York

Arvet efter rasismen
Vi bör betänka att rättvisa, erkännande, lika chanser och frihet är värden som afroamerikaner måste kämpa för varendaste dag. Det är en kamp vita amerikaner inte kan föreställa sig. Vita amerikaner måste dock en gång för alla konfrontera arvet efter rasismen.
Washington Post
Washington

Leopold II av Belgien
Att han alltjämt hyllas med statyer, byster och gatunamn leder till alltmer kritik. Ty Leopold snarare plundring än kolonisering. När arbetarna i Kongo inte levererade enligt order brändes deras byar och odlingar ned och de blev piskade, fängslade eller till och med summariskt avrättade.
De Standaard
Bryssel

Statystört
I Europa störtades under 1900-talet en del statyer från sina socklar, däribland många föreställande Hitler och Stalin. Det betyder inte att man förfalskar historien, nej, tvärtom, det betyder att man tar till sig det förgångnas lärdomar.
Público
Lissabon

Farliga följder
Det får farliga följder att vrida historien tillbaka och ställa dagens generationer till svars för sedvanorna bland dem som gick före oss.
Trud
Sofia

CORONA

Frihetslängtan
Längtan efter frihet har besegrat coronaviruset. Även om det på sina håll fortfarande blir diverse blanketter, tester och karantäner kommer Schengen-området snart att knappast skilja sig från det européerna upplevde för ett år sedan. Vi kan till och med utgå från att även en eventuell andra coronavåg inte förändrar uppmjukningen. Nedstängningen i flera månader med alla sina komplikationer har nog övertygat var och en om att Schengen är något mycket bra, något som man förstår att sätta värde på först när det inte fungerar. Det är i alla fall en insikt vi kan tacka viruset för.
SME
Bratislava

Tjeckerna reser igen
Varje nation har sådant man älskar och är som besatt av. Det vägrar man göra avkall på. USA älskar skjutvapen, Tyskland bilar och Tjeckien öl och att resa. Den anstormning som en del resebyråer nu noterat säger mycket om vad tjeckerna brinner för.
Lidove Noviny
Prag

Resa igen, om bara…
Europas centrum för prevention och kontroll av sjukdomar, ECDC, slog nyligen fast att stängda gränser i Schengen-området inte längre är en effektiv metod för att övervaka pandemin, förutsatt att alla länder vidtar liknande åtgärder för att minska infektionsrisken. Då kan européerna åter resa på semester till sina favoritmål. Den stora utmaningen för EU blir därför nu att öppna den yttre gränsen för medborgare från tredje land.
La Vanguardia
Barcelona

Så sant
Att följa säkerhetsföreskrifterna, iaktta största möjliga hygien och undvika kontakt fortsätter att vara absolut nödvändigt. Det kommer ju faktiskt åter oroande nyheter från Peking och Rom.
El Comercio
Quito

Pandemistrategi
Utan att fråga om lov tillåter sig Kinas digitala diktatur att kontrollera varje individ in i minsta detalj. Trots stigande infektionskurvor förespeglar i USA och Brasilien passiva och verklighetsfrämmande presidenter människor ett normalt liv – vilket inte finns. I Tyskland, däremot, ger staten medborgarna inga order, den ställer sig inte heller ovanför dem. Det är tillsammans man agerar, regering och folk förenas i en prövande, samarbetsinriktad stämning.
Hannoversche Allgemeine Zeitung
Hannover

HOTET FRÅN NORDKOREA

Farligt möte
Det första toppmötet mellan USA och Nordkorea ägde rum i Singapore för i dag (12 juni) två år sedan. Sedan dess har Nordkorea bara blivit ännu farligare.
Nihon Keizai Shimbun
Tokyo

Utpressning i Korea
Uppenbarligen har man i Pyongyang insett att det inget ger att ta Trump i handen. I Sydkorea har man investerat stort i en normalisering av förbindelserna och ser nu hur Kim med sina utpressningsförsök och hotelser åter sätter allt på spel.
Verdens Gang
Oslo

Sydkoreas reaktion
Seoul får inte låta sig skrämmas av de senaste militära provokationerna från Pyongyangs sida. Medan president Moon anstränger sig för att uppnå en försoning med Nordkorea skärper regimen i norr spänningen på halvön. Seoul måste göra klart för Pyongyang att dess provokationer kommer att få ett passande svar.
The Korea Herald
Seoul

15 JUNI HADE PREMIÄRMINISTER JOHNSON EN VIDEOKONFERENS MED LEDARNA FÖR EU:S MINISTERRÅD (REGERINGARNAS SAMARBETSGRUPP), EU-KOMMISSIONEN OCH EU-PARLAMENTET.

Skada Storbritannien
Nu återstår bara sex månader för förhandlingar. Trots att ett avtalslöst utträde skulle tillfoga Storbritannien ännu mer skador än coronaviruset.
Jutarnji List
Zagreb

London kontra EU
Trots de hövliga fraserna talar inget för att man uppnår enighet före årsskiftet. Inte på något nyckelområde har det skett framsteg, nej, snarare har det blivit bakslag. Man kan hoppas att det denna månad uppnås enighet åtminstone om fisket. Det är inte ekonomiskt viktigt, men desto mer symbolladdat. På andra områden vill dock London inte göra några eftergifter. Men det är Storbritannien som ger sig av och alltjämt kräver privilegier. Frågan är om det till sist blir patriotismen som får gottgöra britterna för den ekonomiska katastrofen?
El Pais
Madrid

PRESIDENT TRUMP I VALRÖRELSEN

Trumps ilska
Trump är desperat. Han måste ovillkorligen ta poäng före valet. Statsledarna i G7-gruppen bör ta sig i akt för det ”sårade djuret”. Trumps ilska riktas i första hand mot Kina, sedan mot internationella institutioner och för det tredje mot den hittillsvarande regelstyrda världsordningen i allmänhet. Det är möjligt att han vill utnyttja G 7-toppen för att knyta Australien, Kanada, Nya Zeeland, Storbritannien och USA ekonomiskt närmare varandra och utesluta Asien. Australien får inte låta sina goda relationer med Asien förstöras av en desperat Trump.
Canberra Times
Canberra

G 7 mötet, med president Trump som värd, skulle ha hållits utanför Washington i juni. Det är på grund av pandemin senarelagt till september. Vilka som kommer är något oklart.

PRESIDENT TRUMP BEKRÄFTAR ATT USA MINSKAR SIN MILITÄRA NÄRVARO I TYSKLAND

Trump bestraffar
USA:s president ser det här som en bestraffning för att Tyskland snålar med militärutgifterna och i stället köper gas för miljarder av Moskva. Dock är det inte Tyskland utan USA självt som lider omedelbar skada av ett amerikanskt uttåg. Det är också därför som Berlin fortsätter att ta saken med ro. Ramstein är USA:s största stödjepunkt utanför USA och oundgänglig för den amerikanska militären både i Mellanöstern och i Afrika. Trump sågar på grundpelarna till den globala säkerhetsstruktur som möjliggjort Amerikas dominans. Följaktligen ser USA:s militär, diplomater och många republikaner med skepsis på presidentens planer.
Frankfurter Rundschau
Frankfurt am Main