20 procent som saknas
Enligt den senaste opinionsmätningen för NBC skulle 80 procent av väljarna anse att sakernas tillstånd råkat utom kontroll. Vad är det för fel på de återstående 20 procenten? Har de tillbringat de senaste tre åren i sovrummet, utan belysning och med fördragna gardiner, och gömt sig under täcket? Tre kriser som förstärker varandra skakar landet. Trump har antingen hanterat dem fel eller aktivt förvärrat dem: covid-19-pandemin; den härav orsakade ekonomiska ödeläggelsen; och de massiva demonstrationerna mot mordet på George Floyd. Kan man tänka sig ett mera extremt tillstånd?
Washington Post
Washington
USA MINSKAR ANTALET SOLDATER I TYSKLAND MED 9 500, TILL 25 000
Trumps mönster
Politiskt skulle Trumps agerande betyda ytterligare ett bottennapp för relationen med Tyskland, även till de allierade överlag. Och det är ju just det presidenten så ofta avser med den här sortens manövrer. Han handlar enligt samma mönster: När något går på tok inleder han avledningsmanövrer, särskilt gärna mot människor som han sedan länge haft
på kornet.
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Frankfurt am Main
Den Trump siktar på skulle vara den tyska förbundskanslern Angela Merkel.
Trump skräms
Åtgärden säger mycket om Trumps ryckiga och irrationella ledarstil och visar hur mycket hans inledningsvis kärleksfulla förhållande till USA:s militär kylts ned. En överbefälhavare som fattar strategiska beslut beroende på humöret skrämmer säkerhetsexpertisen på båda sidor av Atlanten.
Der Standard
Wien
Polens säkerhet
Konflikten mellan Tyskland och USAS rör vår säkerhet. 9 500 soldater – sett från Tyskland innebär det en fjärdedel av alla USA-soldater i landet. Sett från Polen och andra länder i Central- och Östeuropa är det mer än totala antalet västsoldater på Natos hela östflank.
Rzeczpospolita
Warszawa
PALMEUTREDNINGEN
Den utpekade
Nu är han död, sedan år 2000. På grund av brist på andra trovärdiga förklaringar har han nu utsetts till Palmemördare, en ensam förövare, vars motiv bara var hat mot Palme. Det är ett torftigt svar på en traumatisk fråga.
Dagsavisen
Oslo
Ekot av ett mord
Den stora frågan är huruvida det svenska samhället nu övervinner sitt trauma och det blir slut med konspirationsteorierna. Knappast. 34 år senare och utan övertygande bevis finns tvivlen kvar, och skottet på öppen gata denna ödesdigra kväll fortsätter att ge eko.
Jyllands-Posten
Århus
CORONA
Corona, fas två
På många håll är den främsta uppgiften inte längre att rädda liv utan att åter få igång ekonomin. I första hand måste man ovillkorligen undvika en andra våg av pandemin, varför reglerna om att hålla avstånd måste iakttagas.
Lianhe Zaobao
Singapore
I Kenya
På grund av coronakrisen tvingas regeringen att öka upplåningen, och det förevigar ett problem: skuldkrisen. Ännu mer nedslående är det faktum att en del av de upplånade pengarna aldrig kommit medborgarna till del. Ett exempel är det omstridda lån i euro som togs upp 2014. Det är alltjämt en gåta vart pengarna tog vägen.
Daily Nation
Nairobi
Korruptionsvirus
Spanien är lika lite immunt mot korruptionsviruset som det visat sig vara mot covid-19. Bland de experter som ska ge goda råd åt dem som leder återuppbyggnaden av ekonomin måste det därför finnas företrädare för de organisationer bekämpar korruption. De offentliga medel som gått förlorade hade kunnat göra det möjligt att mycket bättre förbereda sjukvården för en pandemi.
El Pais
Madrid
Erfarenhet i Schengen
Det ser ut som om Schengen-Europa besegrat coronakrisen och att vi blivit minst en erfarenhet rikare, nämligen att nationalismen är farligare för friheten än viruset.
Delo
Ljubljana
Ortsnamnet ”Schengen” symboliserar friheten att resa inom EU.
Positivt i pandemin
EU-länderna ger ett förvånansvärt samstämmigt svar på pandemin. Budskapet från räddningsplanerna i vart och ett av de 27 nationella räddningsplanerna är: Vi koncentrerar oss på att bevara jobben. Ja, de europeiska kvarnarna maler långsamt. Men när kvarnarna väl börjat snurra har de kraft nog att förändra verkligheten. Sedan mitten av april har stridigheter och ömsesidiga anklagelser fått vika för ett konstruktivt samarbete.
Gazeta Wyborcza
Warszawa
KONTROVERSIELLA STATYER OCH RASISM
Staty som förändrar
Vilket ärorikt ögonblick! Det är en bild som i många år blir kvar i minnet, som det ögonblick då människorna i en engelsk stad beslöt att det inte längre är acceptabelt att förnedra svart liv. Man kan säga ”Black Lives Matter” en miljon gånger, men det ändrar inte på någonting. Men den här aktionen har förändrat sakernas tillstånd.
The Guardian
London
I Bristol störtades statyn som hedrade Edward Colston, slavhandlare.
Leopold och Kongo
I går (9 juni) avlägsnades statyn av den belgiske kungen Leopold II från centrum av Antwerpen, förmodligen för alltid. Detta var en reaktion på mordet på George Floyd. Världen krymper i ilfart. Hur långt den ekonomiska globaliseringen gått har vi lärt oss av coronaviruset. Men det liknar en smärre revolution att nu rörelsen ”Black Lives Matter” på bara några dagar korsat Atlanten. Under Leopold II avled inemot tio miljoner människor av våld och svält. Det råder i dag inte längre något tvivel om det lidande den belgiske kungen orsakade i ett land som han för övrigt aldrig satte sin fot i.
Gazet van Antwerpen
Antwerpen
Nuvarande Kongo var till 1908 kung Leopolds personliga egendom. Han tvingades överlämna området till belgiska staten efter att grymheterna där väckt internationella protester.
Statyer i demokratier
Monument ska inte vältas över ända av rasande människomassor, som nu senast i Bristol. Där rev demonstranter ned en staty över slavhandlaren Edward Colston. När diktaturer störtas kan det få hjärtan att brinna. I en demokratisk rättsstat är det inte acceptabelt. Enligt dagens måttstock är bara få historiska personligheter höjda över alla anklagelser. Om vi avlägsnar symboler av det här slaget kanske framtidens människor vet ännu mindre om historien.
The Times
London
Alla liv räknas
Rörelsen ”Black Lives Matter” ger globalt genljud – också i Sydafrika. Inget rättfärdigar rasism, men man får heller inte mäta med dubbla mått. Många hatiska uttalanden i Sydafrika är ingen förebild, lika lite som den politik (regeringspartiet) ANC predikar, när man predikar om svarta livs värde, men sedan inte levererar. Naturligtvis räknas svart liv. Mera korrekt borde det låta: alla liv räknas!
Volksblad
Bloemfontein
Black Lives i Köpenhamn
Det är ett tecken på ett sunt samhälle när det bereds större spelrum för politiska demonstrationer än för mycket annat. De unga danskarna gick inte massvis ut på gatorna för att partaja. Nej, det var en politisk manifestation, en protest mot rasism och diskriminering.
Politiken
Köpenhamn
…och i Oslo
Polisen har kritiserats hårt för att den inte ingrep. Men rätten till en gemensam åsiktsyttring väger ju tyngre än rätten att fira en skolexamen eller ett bröllop.
Aftenposten
Oslo
Norsk självkritik
När rasism och polisvåld är rubrikstoff varendaste dag under lång tid är det också viktigt att se på oss själva. Norge har långt ifrån lika stora problem som USA, men de finns.
Bergens Tidende
Bergen
USA ännu bättre
Invånarna i USA betecknar ofta USA som det bästa landet i världen. Men hur mycket bättre vore inte denna nation ifall den lyckades att befria sig från rasismens kräftsvulst. Den amerikanska drömmen borde vara alla amerikaners dröm – utan att gränser dras utifrån hudfärg.
Jamaica Observer
Kingston
Hot mot alla
Av rasismens sjukdom hotas alla samhällen. Inte bara i skräckregimer som Kina och Ryssland utan också i USA, Indien, Ungern Polen och Brasilien har rasister och högerpopulister tagit makten. Men även i högutvecklade demokratier som Tyskland och Frankrike får rasister alltmer stöd.
Karar
Istanbul
NORDKOREA HOTAR IGEN
Nordkoreas metod
Det är en vanlig metod kommunistregimen tillgriper, att iscensätta ökad spänning gentemot Sydkorea, för att ge eftertryck åt sina egna krav. Nordkorea lider av att gränsen till Kina stängdes totalt i slutet av januari på grund av coronapandemin. Handeln har minskat med 90 procent. Därför vill Pyongyang förmå Sydkorea att omstarta det ekonomiska stöd som stannat av.
Nihon Keizai Shimbun
Tokyo
Värre än Nordkorea
Mellan supermakterna USA och Kina spetsas läget till, och Sydkorea hamnar mellan sköldarna. Seoul måste välja sida, kanske med dramatiska följder. Militärt har Sydkorea hittills samarbetat med USA, men ekonomiskt även med Kina. Denna strategiska tvetydighet kommer varken USA eller Kina att tolerera framöver. Mellan USA och Kina utvecklas ett nytt kallt krig. För Seoul hotar därmed ett koreanskt ordstäv att besannas: ”När två valar stöter ihop bryter det ryggen på räkan”.
Korea Herald
Seoul