Pressgrannar utrikes

Covid-pandemin, med minskade restriktioner, dominerar veckans internationella pressöversikt. Men brexit behåller sina särdrag.

Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Ledare2020-05-15 14:58
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Brittisk attityd 
I måndags (11 maj) inleddes ännu en samtalsrunda mellan Storbritannien och EU. Och det såg inte bra ut med stämningen, alltså redan innan de senaste förhandlingarna via videokonferens ens hade börjat. Det är beklagligt att den konservativa regeringens inställning till våra EU-grannar tycks vara så motsatt inställningen till USA. Mot EU framstår regeringen som fientlig, men gentemot USA snarast som undergiven. Med tanke på hur stora marknaderna är på de olika hållen för brittiska exportörer är denna attityd fullständigt galen. 
The Herald
Glasgow 

Att förstå britterna
Vad är det som har hänt med Storbritannien? Regeringen försöker att gradvis mjuka upp historiens striktaste inskränkningar och ändå säger många människor nej härtill. Britterna har passerat toppen av smittan, men det konservativa partiets motståndare uppmanar människorna att ignorera nya besked. I ett land som för några dagar sedan högtidlighöll slutet på andra världskriget, en seger som blev möjlig tack vare krigsgenerationens uppoffringar, en tid då stor risk var en del av vardagen, känns detta som om nationens självförtroende gått förlorat. Detta självförtroende måste återupprättas. 
The Telegraph
London

Johnsons strategi 
Det är inte nog att, som premiärministern gjorde i går (10 maj), åberopa ”britternas goda och solida sunda förnuft” och hoppas att sedan allt blir bra. Landet behöver en strategi för tiden efter nedstängningen, en strategi som människorna förstår. Hittills har Boris Johnson inte levererat någon sådan.
The Guardian
London

Dålig vana 
När det talas om att lätta på inskränkningarna måste kulturinstitutionerna ställa sig längst bak i kön, också när det skulle gå att praktisera reglerna för att hålla avstånd. Vi upplever samma mönster också i hjälpåtgärderna, då man inte tar hänsyn till konstnärer, trots att också de behöver kompensation för uteblivna inkomster. Det har blivit en dålig vana att antingen glömma bort eller medvetet ignorera konst och kultur.
Politiken
Köpenhamn

Kulturskifte 
Länge var det en bagatell att smitta andra människor med vanliga förkylningsvirus. I den tid som ligger framför oss blir det sannolikt omöjligt att ursäkta sig om man infinner sig på jobbet eller i skolan med hosta och snuva. Kommer det alltjämt att finnas människor som hostar i handflatan i stället för i armvecket? Eller snuviga som går till mataffären utan ansiktsmask? Och vi kan komma att hålla längre avstånd vid samtal med obekanta. Dörrvred var en gång en bra uppfinning, likaså knapparna på vagnsdörrarna och AC-apparater som suger in vad vi andas ut för att i nästa ögonblick blåsa oss i ansikten. Kanske funderar ingenjörerna ut en lösning.
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Frankfurt am Main 

Polen byter motto 
Det är dags inse att vi måste leva med coronaviruset ytterligare en lång tid och bör vänja oss vid den nya situationen. Vi skulle kunna börja med att lämpa överbord det hittillsvarande, envist upprepade mottot ”Vi stannar hemma”.
Rzeczpospolita
Warszawa

Danmark i sicksack 
Vad vi just nu upplever är utan tvivel en politisk sicksackkurs. Under coronakrisen har danskarna hittills uppträtt avsevärt mera exemplariskt än deras politiker. 
Jyllands-Posten
Århus 

Fransk delseger
Efter två månaders undantagstillstånd kommer vardagen tillbaka i små steg: Människorna får åter uppehålla sig utomhus, det arbetas åter på byggplatser, i butiker och i fabriker. Ur hälsosynvinkel var den nästan totala nedstängningen av landet sannolikt det minst onda. Med hittills över 26 000 döda är antalet offer i Frankrike högt, men det kunde begränsas. 
Le Figaro
Paris

Värst framöver
Minskade infektionstal, uppmjukade restriktioner och gryende förhoppningar om ett mera normalt liv kan förleda till att man blundar för en annan sanning – att Belgien först nu står inför det värsta inom ekonomien.
De Standaard
Bryssel 

Coronaridån 
Särskilt i de länder vars medborgare levde i 40 år bakom järnridån har de hermetiskt stängda gränserna väckt speciella minnen. 
Pravda
Bratislava

Gränsfråga
Huruvida stängningen av gränserna varit till någon nytta i kampen mot pandemin har hela tiden varit omstritt. Nu när antalet smittade minskar på båda sidor om gränserna och en smula normalitet återvänt till vardagen är stängda gränser bara skadliga.
Berner Zeitung
Bern
(Bern är huvudstad i Schweiz )

Grundlig information
Precis som Frankrike, Tyskland, Spanien och även Sydkorea måste också vi rusta oss för fas två av pandemin. Det viktigaste är nu att medborgarna informeras grundligt om de av regeringen införda nya tekniska hjälpmedlen via mobiltelefonen och att de övertygas om nödvändigheten av dessa åtgärder. Med denna app ska nya smitthärdar lokaliseras tidigt. Människor måste inse att de snabbast kan återgå till ett normalt liv om de offrar en smula av den privata sfären.
Lianhe Bao
Singapore

Coronaklyftor
Den som har det ekonomiskt bättre ställt kan också skydda sig bättre mot att utsättas för viruset. Det är annat för dem som har de lägsta lönerna, som måste bege sig till arbetet, exempelvis med att städa eller i omsorgen, i tillverkningen och saluföringen av livsmedel. Yrket innebär en självklar nära kontakt med andra, varför smittrisken också är större för dem.
Irish Times
Dublin

Gränsbommar upp! 
Friheten att resa ingår sedan länge i vårt DNA. Därför är det viktigt att Europas regeringar lär sig att lika snabbt höja gränsbommarna. Europas medborgare är myndiga, de är vid det här laget tillräckligt informerade, de ger prov på sunt förnuft, de måste åter tillåtas att ta ansvar för sitt eget liv. Nu måste viruset kontrolleras med regionala modeller, inte med regler som bygger på nationella gränser – vilka viruset hur som helst struntar i.
Der Standard
Wien 

Frihet kontra säkerhet 
Alla regeringens åtgärder i coronakrisen har haft starkt stöd i samhället, inklusive stängningen av gränserna. Antagandet att de flestas tjecker tycker det är viktigt med sammetsrevolutionens grundläggande värden har visat sig felaktigt. I krisen är det entydigt säkerheten som prioriteras. I framtiden kan regeringen vara viss om att den med säkerheten som argument kan inskränka friheten, utan att stöta på något större motstånd i samhället.
Hospodarske Noviny
Prag
(Den fredliga avvecklingen av den kommunistiska diktaturen i dåvarande Tjeckoslovakien år 1989 kallas ”sammetsrevolutionen”.)

Hypermobilt
Coronakrisen har tydliggjort hur beroende samhället gjort sig av trafik och hur sårbart det därför är. Chocken kan bli det som utlöser en omvärdering av vår hypermobilitet i arbetet och på fritiden och till att det i full frihet utvecklas andra modeller.
Neue Zürcher Zeitung
Zürich 

Räddar liv
Att resandet står still har bidragit avsevärt till att sänka infektionstalen. Att förflytta sig så lite som möjligt, denna den allra mest obekväma av alla coronarestriktioner, räddar många liv och får därför inte plötsligt upphävas internationellt.
Süddeutsche Zeitung
München

Globalt men separat 
Coronaviruskrisen och dess återverkningar på Europa har åter gett stoff till diskussionen om EU:s framtidsutsikter. Trots att pandemin är global har varje stat beslutat om en egen strategi för att bemästra den. 
Jerusalem Post
Jerusalem

Ordet krig för fel 
USA:s president kallar sig själv ”krigspresident”.  Kinas statschef Xi Jinping utropade ett ”folkkrig” mot sjukdomen. Men pandemin är ingen kamp mellan länder. Begrepp som ”angrepp” eller ”krig” kan göra att människor glömmer att motståndaren är ett virus, och kan leda till anklagelser mot andra länder. Sådana lättsinniga jämförelser måste därför undvikas. 
Yomiuri Shimbun
Tokyo

Århundradets kamp  
Medan USA i allt högre grad undandrar sig undan internationellt ansvarstagande deltar Peking alltmer aktivt, exempelvis i FN, i fredsbevarande verksamhet eller, som nu, även i kampen mot coronapandemin. Inför denna kraftiga expansion har USA inte längre något annat val än att sätta Kina på plats. Och Peking har inget annat val än att spela rollen som utmanare. Alltså är århundradets kamp om världsdominans redan ett oundvikligt faktum.
Lianhe Bao
Taipei