Pressgrannar i utlandet

Olika aspekter av coronapandemin fortsätter att dominera de internationella ledarsidorna.

Sommarens OS i Tokyo skjuts upp till nästa år. Detta är ett av ämnena som varit flitigt förekommande på världens ledarsidor.

Sommarens OS i Tokyo skjuts upp till nästa år. Detta är ett av ämnena som varit flitigt förekommande på världens ledarsidor.

Foto: Eugene Hoshiko

Ledare2020-03-27 10:31
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

CORONA OCH OS

Framtiden för OS 
Senareläggningen ger anledning att fundera på hur OS ska se ut i framtiden. Till OS kommer ett enormt antal människor till en plats under mycket begränsad tid. Det är dags att konstatera att den här sortens evenemang inte längre passar i en tid av ökande globalisering. Ty det är omöjligt att förutse en hälsorisk som coronaviruset. 
Nihon Keizai Shimbun
Tokyo 

Befriade idrottare
IOK-presidenten Bach har i coronakrisen uppträtt som en färglös byråkrat i stället för som inkännande ledargestalt. Turligt nog för den olympiska rörelsen är många idrottare annorlunda funtade. Nu har de befriats från osäkerheten och slipper behöva förbereda sig för sitt fyraårsmål under improviserade, delvis odrägliga förhållanden, medan vardagslivet i praktiken stannat av i stora delar av världen.
Neue Zürcher Zeitung
Zürich 

OS 2020 - 2021
Enligt optimistiska prognoser skulle Japan redan ha lagt epidemin bakom sig när den olympiska elden förs in på stadion. Men det handlar om de förhållanden och möjligheter som råder nu. Alltfler länder meddelar redan att de inte sänder sina idrottare till Japan. Senareläggningen av OS är något exceptionellt, men innebär att hoppet inte är ute. Spelen kommer till och med att dateras ”2020” – också för att inte alla souvenirer ska ha tillverkats förgäves. Det finns ljus i slutet av tunneln – inte heller pandemier varar för evigt.
Jyllands-Posten 
Århus

Fira med OS 
När det värsta i coronakrisen ligger bakom oss kommer mänskligheten att längta desto mer efter OS. Senareläggning av OS: ja. Inställt OS: nej. Det blir inte en chans till att globalt fira slutet på pandemin.
La Vanguardia 
Barcelona

Japans andra chans 
Det var tänkt att Japan med OS skulle visa upp sin avsevärda ”mjuka makt”, framför allt sin förmåga som organisatör och värd, samt stimulera den anemiska ekonomin. På grund av Kinas ekonomiska och geopolitiska makttillväxt har Japan under det gångna årtiondet hamnat lite i skuggan. Dessutom ville premiärminister Abe att Tokyo 2020 skulle bidra till återhämtningen i Fukushima-regionen. Nu har Japan fått en andra chans av den hittills ganska kompromisslösa Internationella olympiska kommittén. 
Sydney Morning Herald
Sydney

Ingen brutta figura 
Idrottslivet kan inte kosta på sig att bortse från tid och omvärld. Framför allt inte när människor dör på sjukhusen, när familjer jorden runt lider. OS är glädje, tävling, rekord, medaljer, men spelen måste äga rum vid rätt tidpunkt. Annars blir man ”brutta figura” och gör ett dåligt intryck. 
Corriere della Sera
Milano 

CORONA OCH USA 

De som betalar 
Lade ni märke till hur snabbt utgiftspaketet på 1,6 billion dollar svällde till två biljoner dollar? Och strax innan den här texten publicerades såg det ut som om politikerna i senaten skulle enas om att ge många amerikaner en check på 1 200 dollar, höja arbetslöshetsersättningen, bevilja småföretag krediter och rädda flygbolag. Är det något vi missat? Det här kan ni vara säkra på – som skattebetalare kommer ni att betala alltihop.
Chicago Tribune
Chicago

Rätt av regeringen
President Trump vill att det ekonomiska livet åter kommer i gång till påsk. Det är inte rätt svar. Men genom att regeringen sätter fart på sedelpressarna och ökar utgifterna kan den hjälpa amerikanerna att komma genom krisen. Och samtidigt kan den uppmuntra oss att för hälsans och livets skull stanna hemma.
San Francisco Chronicle 
San Francisco

New York väntar
Ingriper inte regeringen i Washington kommer sannolikt tusentals människor att dö. Regeringen måste agera snabbt, inte bara i vår stads utan i hela nationens intresse. Presidenten måste uppträda som pionjär i sin egen hemstad. Varför dröjer han, varför håller han på sina resurser? Måste antalet dödsfall stiga så högt att också han får nog med bevis? New Yorks invånare sitter under tiden fast och väntar på den stora infektionsvågen.
New York Times
New York 

CORONA FÖRÄNDRAR VÄRLDEN

Ingen återvändo
Långsamt börjar samhällena förstå att den förutsägbara värld som de hittills levt i upphört att existera. Bara den som saknar förmåga att tänka framåt kan alltjämt tro att vi efter slutet på coronakriget kan återvända till det gamla livet som efter en semester. De ekonomiska och politiska villkoren kommer att förändras. 
Rzeczpospolita
Warszawa

Biverkning 
Vad som idag ter sig som förnuftiga åtgärder i kampen mot pandemin kan bli ett allmänt medel för okontrollerad övervakning av medborgarna. (…) Faktum är att vi måste oroa oss för att efter den globala ekonomin nu också rätten till privatliv faller offer för covid-19.
Vedomosti 
Moskva

Hot mot demokratin 
Kampen mot viruset innebär i Europa en förevändning för att montera ner det demokratiska systemet. 
Gazeta Wyborcza
Warszawa

Demokratin i Tyskland 
Det skrämmer att rätten till frihet inskränks så snabbt och beredvilligt. Som vore det en självklarhet ställs krav på utegångsförbud, den mest kännbara inskränkningen av de grundläggande rättigheterna som någonsin förekommit i Förbundsrepubliken. Ännu värre: den som säger emot och pekar på de allvarliga sociala och ekonomiska följderna, behandlas som fredlös. Det sägs at man inte förstått lägets allvar, att man är osolidarisk, känslokall. Avvikande uppfattningar, debatt, kritik – det som en gång utgjorde grunden för demokratin, uppfattas nu som destruktivt. 
Bild
Berlin

Tid för sociala medier
Tills nyligen uttrycktes ofta oro för att sociala medier tar för mycket tid. Nu har de plötsligt blivit den stora kroppspulsådern, nationens sammanhållande kitt. Man håller kontakt med människor utanför det egna hushållet, tar en digital öl, samlar in pengar, ordnar konserter och organiserar hjälpgrupper. När de sociala mediernas betydelse ökar uppkommer risken att de kända negativa aspekterna av falska nyheter tilltar. Men ju starkare man i land litar på myndigheterna, desto mindre är den risken.
Aftenposten
Oslo 

I fattiga länder
USA och Europa bekämpar recessionen, motverkar den oundvikliga förlusten av arbetsplatser och försöker att i möjligaste mån skydda sina medborgare från svårt lidande. Det är en lyx som fattiga länder inte har råd med eftersom där rådde hungersnöd redan före coronaviruset och eftersom utegångsförbud inte kan användas på grund av levnadsvillkoren, i exempelvis slumområden. 
L’Orient - Le Jour
Beirut 

Överlevnadsfrågor 
Det finns ingen enkel lösning på vare sig klimatförändringen eller hälsokrisen, men i båda fallen är det verklighet, och handlar vi inte snabbt och effektivt överlever vi inte på sikt.
El Mostrador
Santiago de Chile

Chans i Afrika 
Det är möjligt att den kris som förestår i Afrika har en positiv sida. Coronakrisen kan undergräva maktbasen för det stora antalet korrumperade afrikanska regeringar och leda till att de faller och att det i stället kommer fram folkliga, framstegsorienterade, handlingskraftiga regeringar inriktade på fattigdomsbekämpning.
Daily Nation
Nairobi 

CORONA OCH KINA 

Passa sig för Kina 
Coronakrisen började i Kina. Hade myndigheterna bekämpat viruset innan det kunde spridas över hela världen hade det inte blivit så här. Bristen på ansiktsmasker och respiratorer beror också på att Kina köpt upp massor och vägrar att sälja av sin egen produktion. Det är alltså skamlös historieförfalskning att nu framställa sig som räddaren i nöden. Kina låter förstå att framtiden tillhör landet. Det stämmer inte. Men det kan bli så, ifall vi inte lär oss läxan i kampen om hur framtidens världsordning ska se ut.
Politiken
Köpenhamn

Vinna på virus 
Kina är coronapandemins ursprung. Men landet är i betydande utsträckning också dess vinnare, när man nu hjälper andra, dock inte oegennyttigt. Vi har inget val, att ta emot hjälp från Kina eller ej. Coronaviruset skapar insikt om att idén om globalisering, tjänstesamhälle och industri 4.0 leder till ett beroende av Kina som får det att svindla.
Lidove Noviny
Prag

Kina gör rätt 
Kina har gjort allt för att bromsa viruset i det egna landet och samarbeta med andra länder och internationella organisationer. Bara ett fåtal länder beaktade Kinas varningar, och än färre har reagerat med den nödvändiga beslutsamheten. Utan Kinas agerande hade den situation i vilken världen i dag befinner sig blivit mycket värre eller åtminstone infunnit sig betydligt tidigare.
China Daily
Peking 

Kina och vi andra 
Allt tyder på att vi inte får bukt med coronavirusepidemin om vi inte tar till lika skarpa åtgärder som Kina. Det har uppenbart flera regeringar förstått. Allteftersom inför de åtgärder för att bromsa utbredningen av viruset. Men egentligen hoppas de på sommaren och upptäckt av ett vaccin, och bådadera dröjer.
Kathimerini
Aten

Först i Kina 
Som första land har Kina fått krisen under kontroll. På grund av politiska och kulturella skillnader går det inte att rakt av kopiera Kinas metoder. Men när Kina, ”världens fabrik”, långsamt sätter igång igen kan landet åtminstone hjälpa andra med flaskhalsarna i produktionen. Det gynnar även den kinesiska ekonomin.
Lianhe Zaobao
Singapore

PS! Du missar väl inte ledarsidans nya Facebooksida?