Är detta EU?
Att gränser skulle stängas har stått klart länge, och då är det desto mer förvånande att det inte blivit något samordnat uppträdande. Det hade varit logiskt att kalla samman företrädare från alla EU-länder för att enas om en strategi och om de egna medborgarnas hemfärd. Var och en för sig – ska detta vara EU?
Diena
Riga
Nationella reflexer
Mer än någonsin hemfaller EU:s stats- och regeringschefer åt gamla nationella reflexer, vilket framgår av stängningen av gränserna, på egen hand och utan samordning.
Der Standard
Wien
Italien i tunneln
Dagarna tills vi är ute ur tunneln kan ännu inte räknas. Man måste lära sig att leva i den och härda ut en lång tid. Men alltjämt ger sig alldeles för många italienare hemifrån, de joggar, träffar vänner och kommer på undanflykter för att undgå utegångsförbudet. Viruset fortsätter att spridas. Det får sin näring i människors övermod och dumhet. Italien ligger tio dagar före Europas övriga länder och omvärlden. Vi är alfalandet.
La Repubblica
Rom
Slag i magen
I en tid när många av oss längtar efter stöd och tröst i en gemenskap tvingas vi till isolering. I en tid när vi förtvivlat söker efter avkoppling har flera av våra käraste sysselsättningar förbjudits. Det kallas att hålla ”social distans”. Och om det någonsin funnits ett obehagligare begrepp är det svårt att komma ihåg det. ”Social distans” är i sig en motsägelse, för hur skulle distansering någonsin kunna vara social? För att samhället ska kunna hållas samman måste vi hålla avstånd. Det är en epidemiologisk nödvändighet. Och ett slag i magen.
New York Times
New York
Ekonomi, corona: Ond cirkel
Alltså kan bostadskrisen i Kalifornien ytterligare förvärras, ifall de ansvariga inte agerar snabbt för att skydda hyresgäster mot vräkning. Vi har redan sett vad som händer med människor som inte kan betala hyran och sedan sover i tält eller i bilar. Detta sker i en tid när den offentliga hälsovården uppmanar människor att stanna hemma, så att coronavirus inte sprids. Det vore en farlig ironisk biverkning om nu motsatsen blir fallet på grund av en ekonomisk kris.
Los Angeles Times
Los Angeles
Överhetens makt
Åtgärderna ifrågasätter den rätt till frihet som det i vissa fall tagit hundratals år att vinna. I ett slag har dessa rättigheter avskaffats, på grund av några RNA-molekyler. Staten låter oss i Österrike känna av överhetens makt på ett sätt som inte skett i mannaminne. Ändå är det rätt att regeringen till sist reagerat med allt hårdare åtgärder.
Die Presse
Wien
Ingrepp i frihet
Det handlar om allvarliga ingrepp i vår frihet, och detta är svårt att acceptera i en demokrati. Men inskränkningarna syftar till att förhindra spridning av smittan och överbelastning av sjukvården. Detta är det stora provet på om vi kan visa solidaritet och ansvarskänsla.
Aftenposten
Oslo
Danskt allvar
Fatta det äntligen, folk: vi befinner oss i undantagstillstånd. Trots att vi vid det här laget är ett fullständigt tillbommat land införs ständigt nya inskränkningar. Ännu har vi inte utegångsförbud, men det praktiseras redan i praktiken. Alltså – slut med lättsinnet.
Politiken
Köpenhamn
Tysk attityd
Det händer att kriser skärper blicken. Av panik märks inte ett spår, och till och med i de sociala nätverken tycks tonen ha blivit mera civiliserad, eftertänksam och allvarlig. Tydligen vet tyskarna att de just i svåra tider kan lita på stat och samhälle. Och att inga slags konspirationsteorier hjälper mot corona, men däremot vidsyn, bildning och lugn.
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Frankfurt am Main
Det hamstras
Nu när coronaviruset angriper även de globala leverans- och försörjningskedjorna ställs den enskilda människans sinnesstämning på ett svårt prov. Från grannlandet Malaysia men även från Hongkong, Australien och USA rapporteras om hamstring. På den punkten råder det hos oss överlag återhållsamhet, men vi måste passa oss så att inte ett fåtals brist på självkontroll påverkar hela samhället.
Lianhe Zaobao
Singapore
Åtskilda men tillsammans
Samtidigt som fransmännen hålls åtskilda för hälsans och säkerhetens skull är de medvetna om, eller medvetandegörs om, att den moderna statens medborgare är beroende av andra – i den mån man är angelägen om sin egen frihet.
Libération
Paris
Fronterna mot corona
Hur det går med kriget mot viruset beror också på dem som befinner sig i andra linjen bakom fronten, de som tryggar medborgarnas försörjning i en tid av utegångsförbud och allmän karantän: bussförarna, butikspersonalen, renhållningsarbetarna och farmaceuterna. Tack vare deras arbete och plikttrohet får vi livsmededel, mediciner och andra viktiga varor. Men sist och slutligen beror seger och nederlag på var och en av oss. Sanningens minut har kommit: Är vi i stånd att visa disciplin, tålamod och klokskap?
Rzeczpospolita
Warszawa
Asiatisk metod
Erfarenheterna i Asien har tydligt visat att social distans och omfattande provtagning för viruset är avgörande i kampen mot farsoten.
Mingpao
Hongkong
Annat än corona
Vi måste nu inse hur stor faran är. Vi står inför ett avgörande årtionde. År 2020 kommer att präglas av coronaviruset, men det bör också bli det då vi på allvar tar upp kampen mot klimatförändringen.
Gazeta Wyborcza
Warszawa
Mer Europa
Försvaret mot pandemier kräver inte mindre Europa, utan mer: mera samordning, jämförbara lagar och katastrofplaner. Men framför allt insikt om att virus inte stoppas av gränsbommar.
Neue Zürcher Zeitung
Zürich
Nästa brittiska fas
Den av premiärminister Johnson presenterade planen syftar till att platta till kurvan över antalet fall av Covid-19. Denna strategi sätts nu på prov, när Storbritannien träder in i en fas av snabbt stigande antal smittade.
The Guardian
London
Europa slarvade
Hur mycket kritik riktades inte mot Kina för dess rigorösa isoleringsåtgärder! De sades kränka de mänskliga rättigheterna, de ödelade ekonomin. Men vid det här laget torde alla ha förstått att världen därmed vann två värdefulla månader till förberedelse för kampen mot farsoten. Tyvärr försummade Europa att utnyttja denna tid till förebyggande arbete. Nu betalar kontinenten ett högt pris.
Lianhe Bao
Taipei
Lönsam död
Kina reagerade snabbt och beslutsamt när lägets allvar blev uppenbart. Provtagning och behandling skedde gratis, och nya provisoriska sjukhus uppfördes på rekordtid i epidemiens krishärdar. Pandemin har avslöjat olika ekonomiska systems sanna natur. En del visar att hälsa och människoliv sätts framom allt annat. Andra verkar tycka att döden är så lönsam att man inte vill vidta meningsfulla reformer.
China Daily
Peking
Partiorganet jämför här Kina med USA.
Spänt i samhället
Å ena sidan kräver denna kris ett högt mått av ansvarskänsla hos individen, å andra sidan beskärs individuella rättigheter till fromma för det allmänna bästa. Detta fullständigt okända spänningsfält blir nu något vårt på frihet och nätverkande inriktade samhälle måste kunna hantera.
Stuttgarter Zeitung
Stuttgart
En ny politik
Bara en sak tycks klar. Alla måste ändra på sig. Men det måste också politiken. Varje enskild åtgärd måste förklaras, motiveras och beskrivas i sina följder. Och de som drabbas av omvälvningen får inte lämnas ensamma med sina ekonomiska bekymmer. Annars slår solidaritet över i ilska.
Der Tagesspiegel
Berlin