Pressgrannar i utlandet

Hur pandemin beror av och påverkar styrelseskick och politik är huvudämne i veckans internationella pressöversikt.

Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Ledare2020-04-03 11:06
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

OM SVERIGE

Stuga och hytte
I Norge är det nu förbjudet att åka till sin hytte. Utlänningar sänds hem. Förskolor stängs. Det är dramatiska åtgärder i en dramatisk tid. Svenskarna gör inget av detta. Än så länge, bör man tillägga. Vilken metod som är bäst får tiden utvisa.
Aftenposten
Oslo

Danska funderingar
Men just nu är det värt att fundera över skillnaderna i politisk kultur och samhälle, så som de demonstreras av coronakrisen. Hur som helst är det i Sverige expertisen som styr landet genom krisen, hos oss är det politiker. I Sverige vore det otänkbart. Statsminister Löfven kommer i andra hand efter statsepidemiologerna och övriga myndigheter. Sverige må inte vara en förebild för oss, men det är påfallande hur det hos oss det råder öppen strid vid fronten, och det är kontraproduktivt.
Politiken
Köpenhamn

RUNDMÅLNING

Norsk app
Coronachocken förändrar samhället. Hittills otänkbara politiska åtgärder genomförs i iltempo. Det nationella Helsetilsynet vill nu starta en app för att förmedla kontakterna med de smittade. Bara för några veckor sedan hade väl ingen av oss kunnat drömma om detta, trots att vi sedan länge vant oss vid Google och sociala medier. Men man kan förstå myndigheternas logik. Hälsovården behöver nu stora resurser för att få kontakt med de smittade. Men övervakning förblir övervakning.
Aftenposten
Oslo

I USA
I en tid då människor förbereder sig på det värsta bör man erinra sig att spridningen av coronaviruset inte är följden av något gudomligt beslut eller en främmande invasion, utan i stället av en kolossal genomklappning för den politiska ledningen.
Boston Globe
Boston

Italiens ansvar
Ingen politiker från ett nordeuropeiskt land kan ta på sig ansvaret för att ge eller låna Italien av de egna skattebetalarnas pengar och sedan förebrås att pengarna behövs på hemmaplan. Det är bäst om italienska politiker en gång för alla accepterar denna verklighet. Det är vi som på egen hand måste besegra coronakrisen.
La Repubblica
Rom

Uppgivet i Ryssland
Antalet coronasmittade stiger explosivt i Ryssland. På en vecka nära fyrfaldigades antalet. Till mitten av april kan omkring 200 000 människor ha smittats, och ungefär 30 000 kan komma att behöva intensivvård. Det klarar vår hälsovård inte av. I många delar av landet existerar den inte alls.
Nezavisimaja Gazeta
Moskva

Frankrikes läge
Efter munskydd, respiratorer och testutrustning – kommer vi nu också få brist på mediciner? Frankrike påstås förfoga över världens mest kompetenta hälsovårdssystem. Men med coronaviruset upptäcker vi att vi är utomordentligt sårbara. Allt det som Frankrike har brådskande behov av befinner sig i andra händer, ofta kinesiska. Denna förfärande erfarenhet ger näring åt berättigade frågor om världen efter corona. Till att börja med, att det är nödvändigt inte att göra slut på globaliseringen, men absolut på dess överdrifter.
Le Figaro
Paris

Synen på munskydd
Den som säger att munskydd ser lustigt ut må ha rätt. Särskilt när det förhoppningsvis blir varmare väder. Men om alla bär mask blir det ”konstiga” normalt och därmed lättare accepterat av folk. Det vore bra för allas hälsoskydd. Och skyddsmaskerna visar dessutom alla att det inte går an att uppträda lättsinnigt i pandemin.
Freie Presse
Chemnitz
Tyskland debatterar munskyddstvång

Lita på Kina
Inget visar tydligare än denna pandemi att alla folk sitter i samma båt, att vi människor delar en ödesgemenskap. Världen kan vara säker på att Kina förblir både ankare och samtidigt pådrivare i den globala ekonomin och vidtar alla åtgärder för att upprätthålla den internationella leveranskedjan. Pandemin erbjuder en chans att omvärdera gamla tankesätt och inte längre dela upp världen i ideologier.
Huanqiu Shibao
Peking

CORONA OCH DEMOKRATI – FALLET UNGERN

Staten i pandemin
Plötsligt lever Europa i undantagstillståndets verklighet. Politik och samhälle samlas kring den egna staten och regeringen. Men var går gränsen för statens makt? Kan den i namn av riskbekämpning och skyddet av befolkningen kräva alla sorters uppoffringar rättighetsinskränkningar?
Rzeczpospolita
Warszawa

Sämst är diktatur
Också i väst finns det röster enligt vilka diktatur visserligen är något förfärligt, men i krislägen är mer att lita på eftersom den snabbt kan införa nya regler, utan att ett parlament måste höras. Men för den som tvivlar: diktaturer är den sämsta regeringsformen när det handlar om att bekämpa en epidemi. Med kriminell energi ägnade sig de kinesiska myndigheterna åt att bekämpa tidiga varningar om smittan.
Jyllands-Posten
Århus

Bättre i väst  
I väst har demokratierna hanterat utmaningen bättre. De har reagerat snabbt. Och kontroversiella åtgärder accepteras, så länge som myndigheterna levererar argument.
Aftenposten
Oslo

Tyvärr – Orban!
Ett extremt hot mot det allmänna livet kräver extrema åtgärder, som oundvikligen inkräktar på den personliga friheten och normala demokratiska processer. Sådana åtgärder är berättigade om de motsvarar behovet och är tillfälliga. Tyvärr har en del starka politiker insett att det erbjuds ett tillfälle att med krisen som förevändning stärka den egna makten och försvaga den möjlighet till kontroll, som alltjämt finns kvar via oppositionen eller kritiska massmedier. Främsta exemplet är Ungerns nationalistiska premiärminister Orban. Sedan han återkom till makten 2010 har Orban systematiskt monterat ned den grundlagsenliga maktdelningen. Faktiskt har Ungern upphört att vara en demokrati.
Financial Times
London

Orbans arm
Med coronakrisen som täckmantel har Orban nu lagt sin diktatoriska arm runt Ungern, i Europas hjärta. Den nya lagen är ett våldsamt angrepp på kritik och en fri press. Oron är stor. Det är inte bara virus som smittar.
Dagsavisen
Oslo

Slut med demokratin
På grund av lagen om undantagstillstånd är oppositionen bortkopplad, ja hela parlamentet så gott som avskaffat. Blir det några val 2022? Också det bestämmer Orban själv. Det är slut med demokratin i Ungern. Och Europa ser bara på utan att göra något.
Pester Lloyd
Budapest

Inte just nu
Kanske är inte tillfället det rätta att inleda en strid med Ungern. Men Bryssel måste få Orban att förstå att den här sortens åtgärder omöjliggör medlemskap i EU för hans land när krisen är över. Andra EU-länder visar att det visst är möjligt att bekämpa viruset och samtidigt bevara demokratin.
De Volkskrant
Amsterdam

Olycka för Ungern
En demokrati behöver att regeringen kontrolleras via parlamentet, en vaksam opposition och en ansvarskännande press. I händerna på en självhärskare är de nya befogenheterna livsfarliga. Att sprida information som Orban anser vara kriminell kommer att bestraffas med upp till fem års fängelse. Ungerns opposition har anledning frukta att kritiska journalister kommer att utöva självcensur vid rapportering om Orbans insatser mot corona. För Ungern är detta en olycka. För EU borde det vara oacceptabelt.
Politiken
Köpenhamn

Orbans konsekvens
Den som följt utvecklingen i Ungern på senare år torde inte bli särskilt överraskad. Sedan han blev premiärminister för tio år sedan kännetecknas Orban av populism, auktoritärt uppträdande och kollisionskursen gentemot EU. Även andra länder, exempelvis Spanien, har infört undantagstillstånd för att hejda corona. Det innebär att regeringarna förfogar över särskild rätt att kunna ingripa på olika områden. Men i en demokrati finns det inget som rättfärdigar att man varaktigt behåller åtgärder mot ett virus.
La Vanguardia
Barcelona