Pressgrannar i utlandet

Veckans genomgång av vad som skrivs på ledarsidorna i utlandet.

Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Ledare2020-04-09 10:44
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Boris Johnsons sjukdom ger kopplingen corona och politik ett ansikte, vilket framgår av veckans internationella pressöversikt, med en del positiva tecken mot en bakgrund av problem i nuet och i framtiden.

PREMIÄRMINISTER JOHNSON  

Brittiskt intresse 
Hans tillstånd visar att viruset inte bryr sig om vare sig rang eller rikedom. Vi berörs faktiskt allihop. Det ligger i landets intresse att Boris Johnson tillfrisknar så snart som möjligt. Men för ögonblicket är premiärministern inte i stånd att uppfylla sina plikter. Det är rätt att han bett utrikesminister Dominic Raab att agera ställföreträdare.
The Times
London 

I Johnsons frånvaro 
Denna regering är anmärkningsvärt oerfaren. Den är den yngsta sedan mer än hundra år. Redan när den tillträdde påpekades att frånvaro av ”tunga namn” gav oproportionerlig styrka åt makten hos premiärministern och hans närmaste medarbetare. För ögonblicket ligger strategin för kampen mot pandemin fast. Men inom nästa vecka måste viktiga beslut fattas, exempelvis hur länge nedstängningen måste fortgå, utan att ekonomin och landets framtid lider irreparabel skada.
Daily Telegraph
London

Riskbedömning 
Problemet med människor som Boris Johnson är att de inte kan tygla sig. Människor som han, Trump eller Bolsonaro tycker att ekonomin är viktigare än hälsan, och därför vidtog man länge inga åtgärder för att stoppa viruset.  Johnson utgick från att det skulle bli ett par tusen dödsfall, men inte att han kanske skulle bli ett av dem. 
Publico
Madrid

UPPMJUKNING AV REGLERNA FÖR ATT STOPPA SMITTAN 

Hopp i Danmark 
Äntligen! Regeringen har sänt oss en första stråle av hopp i coronakrisen. Efter fyra veckor med allmän nedstängning av landet, fjärrundervisning och social isolering är infektionssiffrorna nu så stabila att det steg för steg blir en kontrollerad öppning av samhället efter påsk. (…) Den nya känslan av frihet är farlig, och statsminister Mette Frederiksen har inlett en högst riskabel balansakt. Att stänga ned landet kan visa sig mycket enklare än att öppna upp det. 
Politiken
Köpenhamn

Skolorna i Norge 
Redan signalerar flera kommuner att det krävs mera tid för att åter kunna öppna förskolor och skolor omedelbart efter påsk. Många föräldrar kommer dessutom att känna det som att det inte ännu är säkert, och hellre då ha kvar barnen hemma.  Hur som helst blir det inledningsvis förvirring och osäkerhet. Men avgörandet måste träffas mot bakgrund av helhetsbilden. Samtidigt visar det sig nämligen att skolstängningen leder till enorma hälsoproblem och förvärrad ojämlikhet, eftersom stödet till barnen är så olikartat vid hemundervisning.
Aftenposten
Oslo 

Danskt experiment 
I första hand barn i förskola och grundskola prioriteras, dessutom lärare och annan personal. Omkring 10 till 15 procent av befolkningen kommer alltså nu att utsättas för ett storstilat coronaexperiment. Många hade snarare räknat med att enskilda företag skulle komma först vid den gradvisa uppmjukningen. Så är inte fallet – varför? Apropå riskbedömning: Varför går det att krama och trösta ett förskolebarn, men inte för en frisör att ge kunderna service?
Jyllands-Posten
Århus

Äntligen i Kina 
Äntligen får människorna lämna lägenheten och uppleva det allra mest normala – att vistas i det fria, hälsa på grannarna, gå till mataffären. Det är tack vare Wuhan som Kina stoppat spridningen av coronaviruset på så kort tid. Med sina uppoffringar har Wuhans tio miljoner invånare gjort det möjligt att på andra håll i Kina kan leva ett normalt liv.
Xinjiang Bao
Peking

Vuxet i Tjeckien 
Man kan kritisera inrikesminister Hamacek för mycket, men han har varit klar med vad som gäller efter den planerade uppmjukningen 14 april. I fall någon är redo att sitta i två veckors karantän för att kunna göra en shoppingtur till Dresden är det ett personligt val. Inom ramen för sina möjligheter kommunicerar regeringen med medborgarna som med vuxna. Det är ingen självklarhet. 
Lidove Noviny
Prag

DÄR LÄGET FÖRVÄRRAS  

Nödläge i Japan 
Undantagstillståndet sätter Japans demokratiska samhälle på prov. Nu beror det på varje medborgare och företag. Naturligtvis förekommer det kritik om att regeringen reagerat för sent. Men nu är det dags att samla alla krafter för att tillsammans besegra viruset. 
Nihon Keizai Shimbun
Tokyo

Trump 
Alla tecken tyder på att han de kommande månaderna blir president över minst 100 000 amerikaners död, i en kris som han ignorerade så länge att det inte fanns något annat val än att agera. Han kommer att försöka, och har redan försökt, framställa det som om han gjort allt som är möjligt. Men det är en lögn. Det stämmer att Trump införde en del inskränkningar för utländska medborgares resor från Kina, när viruset uppmärksammades i offentligheten. Han borde ha haft tid, energi och ansvarskänsla nog för att göra mycket mer. Det gjorde han inte.
New York Times
New York 

Kremls roder 
Det förefaller som om Kreml länge trodde att pandemin inte skulle drabba Ryssland särskilt hårt, och man signalerade till medborgarna att allt var under kontroll. Det är också orsaken till att en del moskvabor tolkade den arbetsfria veckan som ferie med lön och for på semester. Nu svänger man om rodret och tar till hårda åtgärder. Den ryska staten anser uppenbarligen inte att människor av eget initiativ kan visa ansvar och för en begränsad tid hålla sig till vissa regler. Staten är själv skyldig till detta. Ty hade man från början sagt sanningen till medborgarna skulle de ha uppträtt annorlunda.
Vedomosti
Moskva

Värdefull distansering 
Strategin att dämpa spridningen av coronaviruset fungerar inte ifall människor struntar i nödvändigheten av social distansering. Vinner begränsningen av rörelsefriheten inte efterföljd blir det fler härdar som New York. En studie från University of Chicago, baserad på tidigare modellen för pandemin, kommer fram till att måttfull social distansering mellan 1 mars och 1 oktober skulle rädda livet på 1,7 miljoner människor. Även om distanseringen bara skulle bidra till en bråkdel av den siffran är det värt ett försök
Washington Post
Washington

FÖLJDERNA FÖR EU 

Näringsliv efter coronakris 
Arbetstillfällen som går förlorade i gammal industri på grund av corona måste tillskapas i framtidsinriktade branscher. Den som skyddas mot konkurs måste som motprestation presentera planer på grön omställning. Redan efter finanskrisen 2008 missade vi en sådan chans. Då flöt miljardsummor till den globala ekonomin, men hamnade bara alltför ofta i traditionella klimatskadliga företag. Denna risk återkommer nu när exempelvis USA:s president Trump öppnar för miljardbelopp till krisande flygbolag och erbjuder oljeindustrin fördelaktiga lån. Europa måste därför sköta sig bättre och inte bara se farorna med coronakrisen, utan även dess möjligheter.
Politiken
Köpenhamn

Oklart efter corona 
Ifall följderna av corona blir jämförbara med finanskraschen 2008/09 kommer Frankrike och Spanien att vid krisen slut vara lika skuldsatta som Italien i dag – på nivån 140 procent av BNP. Och Italien kommer att befinna sig där Grekland är i dag, på 180 procent. Det är fullständigt oklart hur euroländerna ska kunna fortsätta med sina affärer under sådana förhållanden.
Die Presse
Wien 

Möjligt i EU 
Vem vet: Kanske infinner sig nu en möjlighet för de EU-vänliga länderna att, när det gäller utvecklingsarbetet, frigöra sig från dem som torpederar grundvalarna för gemenskapens och nödvändigheten av djupare integration.
Rzeczpospolita
Warszawa

Bra svar 
Frågan är emellertid hur euron ska klara sig efter denna kris. När pandemin är över kommer hela det finansiella systemet att stå inför höga budgetunderskott och nationell skuldsättning. Kommer man inte på ett bra svar hotar inte bara en recession, utan en historiskt enastående depression.
De Tijd
Bryssel

Rätt efteråt 
Att finna rätt strategi efter corona blir möjligtvis ännu viktigare än hur man uppträtt under själva pandemin. Först om flera år blir det klart vem som handlat rätt och vem som hamnat hopplöst fel. För eurozonen och hela EU står mycket på spel.
De Standaard
Bryssel

Ömsesidigt behov  
Utan europeisk solidaritet kan Italien inte överleva. Men utan Italien skulle EU minska i betydelse, på grund av dess betydelse i fråga om ekonomi, befolkningstal och politik. 
La Repubblica
Rom

Oklart i Polen 
Hälsodepartementets och premiärministerns internetsidor ger upplysningar om de aktuella säkerhetsföreskrifterna och räddningspaketet för näringslivet, om vilket vi redan i dag vet att det inte räcker till. Men hur det ska bli i fortsättningen får människorna inget besked. 
Gazeta Wyborcza
Warszawa

Ett förstoringsglas 
De ekonomiska följderna av pandemin är allvarliga. Kan man inte förhindra massarbetslöshet och fattigdom uppkommer grogrund för populistiska politiker. Dessutom fungerar coronakrisen redan nu som ett förstoringsglas på klyftorna i samhället, mellan dem som väntar ut utegångsförbudet i sina fritidshus på landet och dem som fyra eller fem tillsammans sitter fast i tvårumslägenheter. 
Neue Zürcher Zeitung
Zürich 

Andra farsoter  
Tänk hur bra det skulle vara ifall vår stat, när viruset en gång besegrats, tog itu med samma kraft mot de andra farsoterna, vilka visserligen är precis lika osynliga som viruset, men absolut lika farliga som coronaviruset. Exempelvis ekonomiska klyftor, rasism och klimatförändring.
Der Standard
Wien