OM TRUMP OCH VÄRLDSHÄLSOORGANISATIONEN
Inte nu
WHO är alls inte utan fel, och det blir mycket att klarlägga när coronapandemin en gång avklingat. Men inte nu. Inte mitt uppe i en global hälsokris, som kostar liv, arbetsplatser och en massa pengar.
Politiken
Köpenhamn
Trump hävdar
Trump är åter på valkampsstigen. När han hävdar att WHO dansar efter Pekings pipa väcker han på nytt antikinesiska känslor och hoppas att på så sätt få de amerikanska väljarnas stöd. Genom syndabocksstrategin är det tänkt att de ska kunna lufta sin ilska mot tillståndet i landet utan att det drabbar Trump.
Huanqiu Shibao
Peking
Varning till WHO
USA:s skattebetalare sänder årligen omkring 450 miljoner dollar till WHO, ungefär 15 procent av dess budget. Kinas bidrag är bara 40 miljoner dollar. Ändå följer organisationen troget Pekings linje. WHO har ännu inte påtalat någon del i Kinas bedrägeri. Detta innebär inte att USA för alltid upphör med att finansiera WHO. Det är en varningssignal för att WHO ska städa upp och bli en sant icke-politisk organisation som kan betros med sitt officiella uppdrag. ”Att främja hälsa, göra världen trygg och tjäna de sårbara”.
New York Post
New York
Alla utom Trump
Att stoppa bidraget till WHO är som att mitt en brandkatastrof ta brandbilarna från släckningsarbetarna. Bakåt i tiden har det alltid varit så att amerikanska presidenter axlat en ledarroll i fråga om den globala hälsan. Nu försöker Trump tvärtom att krossa WHO, den enda världsomspännande organisation som övertagit en sådan ledande roll.
New York Times
New York
Betala mer till WHO
Kina kommer nu att betala in ännu mer för att fylla det finansieringshål USA lämnar efter sig i WHO och försöka att utöva ännu mera inflytande i organisationen. USA:s beslut kan dessutom stärka sammanhållningen mellan Kina och de länder, exempelvis i Afrika, som dragit nytta av Pekings diplomati och hjälpleveranser och därför sympatiserar med Folkrepubliken. Det vore bättre att begränsa Kinas inflytande i WHO. Att hota med bidragsstopp är då snarast kontraproduktivt. I stället bör USA, Europa och Japan kraftigt öka sina bidrag till kampen mot corona och stärka sin egen betydelse inom WHO.
Nihon Keizai Shimbun
Tokyo
Svek av WHO
WHO har svikit på avgörande punkter. Redan 31 december, när Kina efter lång tystnad underrättade WHO om en mystisk lungsjukdom i Wuhan, varnade Taiwan för att viruset smittade mellan människor. Men i Genève ignorerade man insiderinformationen från önationen. Ett skickelsedigert misstag. När sedan Kinas regim erkände allvaret i läget och lät isolera Wuhan överhopade WHO:s etiopiske generalsekreterare Kina med devota hyllningar i stället för att kritisera den tidigare mörkläggningen. Och därefter avrådde han från ett stopp för flygtrafiken på Kina. Också detta ett allvarligt missgrepp.
Die Presse
Wien
Syndabockar försvårar
Det finns kritiska frågor om WHO:s verksamhet värda att ta på allvar, oavsett Trumps motiv. Med sin jakt på syndabockar försvårar Trump en upprensning.
Der Tages-Anzeiger
Zürich
FRAMTIDEN
Norska skolor
Alla barn behöver att skolorna öppnas. Det har enligt lagen såväl rätt till utbildning som skolplikt, och få ting är så viktiga som förskolor och skolor för att möjliggöra en bra start för a barn i livet. I den pågående debatten om återöppnande av dessa institutioner tycks många glömma detta.
Aftenposten
Oslo
(20 april är öppningsdatum )
Osäkert läge
Vi befinner oss i ett osäkert läge, och just därför är det nu så avgörande att vi får göra fel och har mod nog att medge att dessa fel begås. Det har aldrig varit så viktigt som nu att medborgare, löntagare, politiker och myndigheter lyssnar på varandra och inser att alla alltid har något att lära och kan tala klartext. Precis som förut handlar det om att göra infektionstakten långsammare, så att sjukvården inte kollapsar.
Politiken
Köpenhamn
Hopp i väntans tid
Men viruset kommer att spridas länge än och nedstängningen kan inte upprätthållas ända tills sjukdomen försvunnit. Annars kommer vår sociala välfärd att tillfogas enorm skada. Skulle man inte kunna tänka sig en uppmjukning ifall antalet patienter i intensivvård sjunker under en viss nivå eller det så kallade reproduktionstalet ligger under ett? Detta måste inte hända i morgon dag, men det skulle hålla liv i hoppet om att det finns hopp om ett slut på denna obehagliga tid.
De Standaard
Bryssel
Värre än järnridån
Pandemiridån, som inte bara skiljer länder och nationer utan också städer, grannskap och även familjemedlemmar från varandra, framstår också för några av oss som något mera verkligt och skrämmande än kalla krigets järnridå. Men hur kommer världen ”efteråt” att se ut? Vilka lärdomar dras av det aktuella läget? Sammantaget blir det nog ingen i grunden förändrad värld efter slutet på pandemins mardröm. Länder lär själva och tillsammans med andra i huvudsak bli till uppdaterade versioner av sig själva – några mer, andra mindre. Vinnarna blir de som använder det aktuella läget till att uppnå självinsikt och samtidigt förblir trogna sig själva.
Kommersant
Moskva
CORONA OCH EKONOMI
Dystert rekord
Aldrig tidigare har Internationella valutafondens prognos för den globala ekonomin varit lika dyster läsning. Den plötsliga ekonomiska inbromsningen innebär den största förändringen i den globala utvecklingen sedan den stora depressionen.
Financial Times
London
Bättre än då
Men förutom vårens katastrofala prognoser finns det även glimtar av hopp. I en del av de berörda länderna sjunker antalet nya infektioner, och sannolikheten ökar för att det framöver kommer att finnas vaccin eller läkemedel för behandling. Många länder har tagit fram hjälpprogram och internationella organisationer har reagerat snabbt – till skillnad från under den stora depressionen på 1930-talet.
La Vanguardia
Barcelona
Euroländerna agerar
Det finns redan en rad hjälpinsatser på nationell nivå, men utan samordning. Exakt detta vill euroländerna ändra på. Därmed ser vi nu för första gången något liknande en gemensam skattepolitik för att förebygga kriser.
El Pais
Madrid
Fördom om EU
EU är en debattklubb som bara under tryck av kriser och nödlägen kan kämpa sig fram till beslut. EU:s finansministrar har inte gjort mycket för att undanröja denna fördom. De behövde veckor för att till sist natt till långfredagen sy ihop ett gemensamt europeiskt hjälppaket.
Neue Zürcher Zeitung
Zürich
Misstro i EU
De nordeuropeiska euroländerna litar alltjämt inte på att de krisande länderna i söder kan spendera pengar förnuftigt och betala sina skulder. Det var samma misstänksamhet som präglade den långsamma reaktionen på finanskrisen 2008. Med andra ord, EU är ingen riktig union, såsom USA eller Ryssland eller, för den delen, Storbritannien. När ett EU-land får problem, som Grekland och Italien sedan 2015 på grund av migrationen över Medelhavet, tiger EU. Man vänder bort blicken och hoppas att problemen försvinner.
The Guardian
London
Leva med corona
Den första fasen, med enbart nationella åtgärder, ligger bakom oss. I huvudstäderna och i EU-kommissionen förbereder man sig redan för fas två: Coronaviruset kommer att vara bland oss länge än. Därför måste vi börja ägna oss åt att få igång ekonomin och samtidigt samordna och enas om skyddsåtgärder på EU-nivå. Med corona måste vi leva och arbeta tillsammans.
Der Standard
Wien
Avgörande tid
Man måste emellertid även tänka på hur vi ska kunna fortsätta arbeta efter pandemin. Det duger inte att bara avvakta och förlita sig på att Bryssel hjälper till på ett eller annat sätt. Ekonomisk kris följer oundvikligen på viruskris. Och vi bestämmer nu hur svår den blir.
Pravda
Bratislava
Indiens kombination
Indien har kanske inte brist på vilja att koppla greppet på krisen, men det råder förvisso brist på resurser. Regeringens reaktion, en kombination av maximala restriktioner för befolkningen och minimala åtgärder är bevis nog. Det är för liten testning, det råder brist på medicinsk utrustning och det ekonomiska hjälppaket är alltför litet.
Free Press Journal
Mumbai