Pressgrannar i utlandet

Kreml ändrar i den ryska spelplanen. Vidare ägnas veckans internationella pressöversikt åt corona-viruset och EU:s flyktingpolitik.

En demonstrant i Moskva håller ett plakat med texten "Nog med Putin för mig". Den konstitutionella reformen duman beslutat om ger Vladimir Putin möjlighet att väljas till president två gånger till.

En demonstrant i Moskva håller ett plakat med texten "Nog med Putin för mig". Den konstitutionella reformen duman beslutat om ger Vladimir Putin möjlighet att väljas till president två gånger till.

Foto: Pavel Golovkin

Ledare2020-03-13 11:29
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Den nuvarande tidningslayouten gjorde att de internationella pressklippen försvann. Nu kommer de tillbaka på webben. Varje fredag kommer en ny översikt.

RYSSLANDS NYA REGLER 

Fundera i Ryssland  
Tre årtionden efter Sovjetunionens sammanbrott står det så illa till i Ryssland att stabiliteten bara kan garanteras av en stark presidentmakt. Men nu anmäler sig ännu en fråga: Kan det vara så att president Putin har största skulden för att det är så? Han har ju faktiskt haft makten i 20 år. Man kan bara hoppas att också ryssarna funderar på saken. 
Den
Kiev 

Monarkin i Moskva
I ett imponerande tempo genomförs denna den enklaste planen för Putins fortsatta maktinnehav. De föreslagna förändringarna i grundlagen stärker den hyperpresidentiella, monarkiska maktmodell som känns igen från liknande system. Det hålls låtsasval som inte hindrar att samma person sitter vid makten i decennier. Den 22 april får den generation som fötts under Putin rösträtt. Nu kan de rösta för att också deras barn föds och växer upp under Putin.
Vedomosti
Moskva 

Slår Stalin 
Ifall Putin inskränker sig till två ytterligare ämbetsperioder, med slut år 2036, kommer 84-åringen då att ha överträffat Stalin med sju år. 
Gazeta Wyborcza
Warszawa

Prognos med Putin 
Oavsett hur Putin kalkylerar, hans uppenbara önskan att förbli president dämpar förhoppningarna i väst om ett nytt närmande. 2000-talets kalla krig lär alltså fortsätta. Och då kan Amerika och dess bundsförvanter knappast göra mer än att fortsätta med just den försiktighetspolitik som ju till sist segrade också över Sovjetunionen.
The Times
London

Ukraina och tsaren 
Vi måste inse att Putins faktiska upphöjelse till tsar inte är något bevis för den ryska statens styrka, tvärtom. För Ukraina innebär det här att vi kommer att leva i en permanent konflikt med Ryssland, så länge Putin sitter vid makten. Det blir nya försök att destabilisera vårt land och ockupera enstaka regioner, att finansiera ryssvänliga politiska krafter och propaganda. Det blir inte fred oavsett vad vår regering nu företar sig. 
Levyj Bereg                                      
Kiev

Putins reklam 
Ryssland förtjänar bättre. Varje år mister landet alltfler av sina bästa krafter, eftersom begåvade företagare, forskare och konstnärer inte ser någon möjlighet att utveckla sin förmåga i hemlandet. I flera år har näringslivet gått kräftgång – följden av rättsosäkerhet och utrikespolitiska äventyrligheter, vilka lett till landets isolering. Nu gör Putin reklam för sig med alla diktatorers urgamla argument – stabilitet. Den stabilitet han kan garantera liknar den stillhet som råder på en begravningsplats.
Neue Zürcher Zeitung
Zürich 

EU OCH FLYKTINGARNA 

Auschwitz och Aleppo 
Massakern i Syrien kan bara stoppas om väst intervenerar. Assad behöver inte störtas, det skulle räcka med att ockupera en syrisk provins och förklara den som säker zon för flyktingar. Om ”världssamfundet” underlät att ingripa i tid i Auschwitz så skulle man i Aleppo kunna visa att man faktiskt lärt något av historien. 
Die Welt
Berlin

Grekland i sticket 
I fem år har Grekland gjort det smutsiga arbetet, nu lämnas det för andra gången i sticket av övriga européer. Att hålla gränsen stängd till varje pris, det har blivit a och o i EU:s flyktingpolitik. 
De Standaard
Bryssel

Spelpjäser 
Fördelningen av flyktingar i EU fungerar inte. Knappast något land har sedan 2015 uppfyllt sin förpliktelse att ta emot ett visst antal av asylsökande som fastnat i Grekland. Europa satsar nu på ekonomiskt stöd till Turkiet så att det åter täpper till gränsen. Därmed blir tusentals migranter spelpjäser i konflikten mellan EU och Turkiet.
La Vanguardia
Barcelona 

Skillnaden
Till skillnad från det som skedde alldeles nyss, när Europa ytterst naivt faktiskt med öppna armar välkomnade dem som sedan blivit orsak till oändliga problem, förblir denna gång Greklands gräns stängd. Även Frankrike, Tyskland och andra länder har denna gång gjort klart att det är så man vill ha det.
Neatkariga Rita Avize
Riga 

Öppet och stängt 
I sitt eget land har syrierna bara att välja mellan tortyr, fattigdom och att fly till Turkiet. Men många av turkarna vill inte ha dem, antingen av ideologiska eller politiska skäl. Nu har Erdogan förklarat att gränsen till Europa står öppen. Och européerna anklagar honom för utpressning och stänger gränsen.
Al Araby al Jadeed
London   

CORONA

Kris då och nu 
Viktigast vid en global kris som denna är internationellt samarbete. På finanskrisen 2008 reagerade världen gemensamt genom att skapa G-20-gruppen och med samordnade åtgärder för att stimulera ekonomin och anslå mera pengar till multilaterala institutioner som Internationella valutafonden och Världsbanken. Men det var då det, nu är det en annan tid. I stället ör toppolitiker om Barack Obama, Gordon Brown och en rad liberala européer sitter nu nationalister som Donald Trump och Boris Johnson vid makten. Då kan man bara hoppas att världen satsar på samarbete i kampen mot epidemien, och inte förfaller i översåtlighet och främlingsfientlighet. 
Sydney Morning Herald
Sydney 

Kontra corona 
Med andra ord: inskränkningar, ja, men nej tack till ett totalt sammanbrott för samhällslivet.
Washington Post
Washington

Europa och corona 
Även om myndigheterna i de europeiska länderna egentligen inte reagerat för sent, utan vidtagit lämpliga motåtgärder, har den framgång man hoppats på uteblivit. Liksom vid tävlingen mellan haren och igelkotten tycker de sig hela tiden ligga ett steg efter. Det finns ett antal orsaker. Exempelvis ligger Europas stränga dataskyddslagar och federala strukturer i vägen för en effektiv virusbekämpning. Dessutom finns i den europeiska befolkningen inte någon särskilt stark insikt om det hot som alltjämt kan komma från ett plötsligt och allmänt sjukdomsutbrott Det stora antalet äldre i de flesta av Europas stater är ett faktum som ytterligare förvärrat läget.
Jiefang Ribao
Shanghai

När Italien står still
Italien är ett stängt land. Det står still. Nästan totalt. Det är en mardröm. Och samtidigt enda sätter att bli kvitt den. Det är en tid för tillit. Vi måste lita på dem som fattar beslut efter att ha lyssnat på forskare och läkare. Och vare och en måste lita på att andra sannar hemma för att skydda sig själva och de svagaste.
Corriere della Sera
Milano

Annorlunda krig 
[Italiens premiärminister] Giuseppe Conte överdrev inte när han påminde om den brittiske premiärministern Churchill som 1940 manade sina landsmän till exempellösa uppoffringar i kampen mot nationalsocialismen. I dag för vi ett helt annorlunda krig mot en annan fiende. Men det mörkaste ögonblicket har ändå kommit.
La Repubblica
Rom

Brist i Schweiz 
Schweiz kapitulerar för viruset. Det är helt enkelt häpnadsväckande att detta land underlåtit att utöver den allra första fasen säkra sin tillgång till nödvändig medicinsk utrustning. Coronakrisen kommer att sysselsätta oss i månader framöver. Någon gång vinner vi förhoppningsvis överhanden, och då måste man grundligt ta itu med de problem som nu uppdagats.
Der Tages-Anzeiger 
Zürich 

Vad som krävs 
Uppmärksamheten måste framför allt riktas mot äldre människor, som är mest mottagliga för viruset. Alla måste därför respektera enkla förhållningsregler. Det krävs en smula disciplin och ett minimum av tilltro till myndigheterna.
La Croix
Paris 

Ekonomisk dynamik 
Om ekonomin hamnar i utförslöpan kan det gå fort. Det gäller alltså att stoppa denna dynamik.
De Tijd
Bryssel

Bakom gränsen 
Stämningen i Europa förändras snabbt. Det som nu sker i Europa har otvivelaktigt ökat oron. Därmed försvagas tilltron till hur stabil den ordning är som EU erbjuder. Det kan helt naturligt bli så att människor i sin strävan efter säkerhet drar sig tillbaka bakom de traditionella nationalstaternas gränser. 
Rzeczpospolita
Warszawa