Socialdemokraternas distriktsordförande i Göteborg, Mattias Jonsson, vill inte säga vad som sades men hävdar envist att de inte pressades att avgå men att man har respekt för beslutet. Detta efter att partiet anklagats för att politisera rättsväsendet.
När det begav sig och nämndemännen meddelade att de avsäger sig uppdragen efter samtal med ovan nämnde Jonsson var det ett någorlunda annat ljud i skällan. Jonsson tyckte då att det var rätt och klokt att avgå och att det fanns goda skäl till att domen uppmärksammats.
Faktum kvarstår. Snippandomen var impopulär – på goda grunder. Efter den kallade Socialdemokraterna till sig de båda nämndemännen för ett samtal där båda kom fram till att avgå. Helt på eget bevåg. Tja, vem vet. Det är inte omöjligt, men det ser onekligen inte vackert ut. Partiet borde ha agerat med betydligt större respekt för rättsväsendets oberoende.
Jämför hur intensivt socialdemokratiska toppolitiker kritiserade justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) efter att han i slutet av förra året kritiserat de friande kravalldomarna. Trots att han enbart kritiserade en dom och inte på något sätt försökte påverka utfallet i en rättegång utmålades han som ett hot mot rättsväsendets oberoende. Vad S nu förefaller ha gjort är sju resor värre.
Systemet med politiskt utsedda nämndemän har alltid varit en uppenbar risk. Vi lever dessutom i en tid då man måste manifestera rätt värdegrund i varje givet sammanhang. Men politiska partier och rättsväsendet har, ska ha, delvis olika värdegrunder. Om nämndemännen uppfattade att de gjorde det juridiskt rätta ska de inte straffas för det – hur vansinnig vi än kan tycka att domen var.
2018 hände det sig att en tingsrättsdom friade en man från hustrumisshandel eftersom han var från en god familj till skillnad från kvinnan. Två nämndemän uteslöts ur Centerpartiet, som var under starkt externt och internt tryck. Rätten skiljde sedan båda från deras uppdrag som nämndemän. Skillnaden är att de deras agerande stod i uppenbar strid med svensk rätt, varför rätten agerade som den gjorde.
Nu står vi inför situationen att nämndemän som vill behålla sina uppdrag måste pejla läget i partiet innan de dömer. Inte det lättaste men partierna kanske kan inrätta varsin nationell hotline och så får nämndemännen en extra paus på slutet. Eller så avskaffar vi systemet med politiska nämndemän. Det skulle också fungera.