Politikerna måste inse värdet av att bråka

Den politiska borgfreden har på flera håll blivit synonymt med ansvarstagande under rådande coronakris.

Politiska strider är inte till för sin egen skull utan fyller ett viktigt demokratiskt syfte.

Politiska strider är inte till för sin egen skull utan fyller ett viktigt demokratiskt syfte.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Ledare2020-05-06 03:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Politiska konflikter läggs både nationellt och lokalt åt sidan, eller tonas ned, för att nödvändiga åtgärder ska kunna bli verklighet så snabbt som möjligt. Nog är det sympatiskt att stridande parter enas mot en gemensam fiende – coronaviruset – men utan politisk konflikt ökar risken för att ogenomtänkta förslag slinker igenom.

En kritisk opposition tvingar de styrande till att hålla en viss nivå på sina förslag. Genom protester och motförslag kan allvarliga brister upptäckas och rättas till, och nya inspel bli verklighet. Dessutom är partiernas olika åsikter en förutsättning för en fungerande demokrati, eftersom väljarna då får tydliga alternativ att rösta på.

I vissa kommuner finns nu uppgörelser om tillfällig borgfred. Känsliga och kontroversiella frågor läggs åt sidan för stunden. Bara akuta ärenden hanteras, under överenskommelse om att ingen aktivt protesterar i kommunfullmäktige. Syftet är att möten ska kunna gå snabbt och att fullmäktige ska kunna vara kraftigt decimerat utan att den politiska debatten blir lidande. För stunden kan det vara nog så klokt för att minska smittspridningen, men det är samtidigt ett problem om för många ärenden läggs på hög under lång tid.

Samma tendenser finns nationellt. Regeringen har fått stöd direkt i riksdagen för sina åtgärder under pandemin och finansminister Magdalena Andersson (S) tackade oppositionen under vårens budgetdebatt i riksdagen 15 april. 

Alla inser att vi inte har tid med några utdragna förhandlingar om företag, jobb och liv ska kunna räddas. Men vi bör komma ihåg att med snabba beslut kommer de att vara långt ifrån perfekta, mycket på grund av att det inte finns tid för att bråka om avgörande detaljer.

Därför är det också viktigt att oppositionen inte låter vilka beslut som helst gå igenom. När regeringen ville få fria händer att runda riksdagen med vissa åtgärder blev reaktionen stark, och ändringar tvingades fram. Moderaternas återkommande egna förslag på stödpaket har också gett utdelning. Senast på valborgsmässoafton lade regeringen fram det ursprungliga M-förslaget om direkt ekonomiskt stöd till företag som förlorat minst 30 procent av omsättningen under krisen. M-ledaren Ulf Kristersson har även lovat att söka majoritet för en egen ändringsbudget om inte regeringens håller måttet.

Även under kriser bör konfliktytor finnas för att besluten ska bli så goda som möjligt. I de politiska församlingarna är vapenvila inget positivt.