Politikerna bråkar inte med pensionärer längre

Regeringen meddelade i tisdags att man sänker skatten på pensioner på motsvarande sätt som det ökade jobbskatteavdraget.

Vi delar gärna in väljare i grupper, och få är lika starka som pensionärerna.

Vi delar gärna in väljare i grupper, och få är lika starka som pensionärerna.

Foto: Martina Holmberg/TT

Ledare2023-09-08 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Den som får medelpensionen på drygt 20 000 kronor kommer få 200 kronor mer i plånboken varje månad. Beskedet var väntat. Ingen svensk politiker skulle ha vågat att inte sänka skatten på pension, när man sänkte på lön. Många minns den ilska som det väckte när regeringen Reinfeldt införde det första jobbskatteavdraget, utan att röra pensionerna.

Förargelsen var stor även i borgerliga led. Varför skulle det skilja på lön som man arbetade ihop nu och på lön man arbetat samman under ett långt yrkesliv? I debatten kallades skillnaden för en särskild pensionärsskatt och den fick med tiden tas bort. Om finansminister Elisabeth Svantesson (M) inte hade sänkt skatten på pensioner hade hon alltså gett ammunition till oppositionen.

Pensionärerna är en mäktig väljargrupp med över 2,3 miljoner väljare. Som grupp är man förstås långt ifrån homogen. Generellt är det en väldigt köpstark grupp. Pensionärernas ekonomi har förbättrats det senaste årtiondet. Men det finns också många pensionärer som har det tufft. Dock har alla det förstås gemensamt att de får pension varje månad, samt att de alla är påverkade av inflationen.

Pensionerna är också direkt påverkade för hur många röstar. Inför valet 2022 angav PRO:s väljarbarometer att pensionsfrågan var avgörande för var femte väljare. Kanske var detta också en av anledningarna till att pensionärer är en grupp där Socialdemokraterna faktiskt ökade i valet, men där Moderaterna och Kristdemokraterna tappade. Och om de borgerliga vill ha tillbaka dessa väljare kan de inte låta Socialdemokraterna få pensionen som valfråga.

Sedan var faktiskt just bättre ekonomi för landets pensionärer ett av målen i Tidöavtalet. Under punkten ”hushållsekonomi” står det att partierna ska verka för att sänka skatten på pensionsinkomster och även ”ta fram förslag på hur pensionärernas ekonomi kan stärkas”. 

Precis som med det utökade jobbskatteavdraget visar den sänkta skatten på pensioner att höstens budget inte bara syftar till att minska inflationen. Besluten fattas på en politisk spelplan där regeringen försöker stöta sig med så få väljare som möjligt. 

Och det är mindre risk att de som förargades över att brytpunkten för statlig skatt inte höjdes går till Socialdemokraterna än att pensionärerna gör det om de anser sig orättvist behandlade i pensionsfrågan. Det måste regeringen ta hänsyn till. Politik är det möjligas konst.