Personliga kulturskapare klarar krisen bättre

Den personliga relationen, den bekväma distributionen och inte minst betalningen som kommer med de nya medierna är kriståliga.

Twitch är en av flera nyare plattformar som låter kreatörer skapa nära relationer till sin publik.

Twitch är en av flera nyare plattformar som låter kreatörer skapa nära relationer till sin publik.

Foto: Christophe Ena

Ledare2020-03-19 10:15
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Coronakrisen är obarmhärtig. Ingen bransch besparas. Inte heller kulturutövarna. Spelningar, konserter, uppträdanden och vad som nu kan tänkas förekomma är inställda. Snudd på undantagslöst. 

Kulturbranschen är därtill särskilt präglad av dåliga förhållanden. Anställningar är få förunnat, de flesta är egenföretagare som försöker trä ett pärlband av kortare uppdrag. Detta kan förstås sägas om många egenföretagare, inte bara kulturutövarna. Men det är knappast till någon större tröst för tillfället, många kulturutövare kommer att bli lidande både under och förmodligen efter krisen. Kulturutövarna har dock vissa fördelar jämfört med andra branscher.

Inte minst bland dessa är att deras verksamheter i grund och botten är publik snarare än att ständigt rikta sig till en enskild konsument i taget som exempelvis en plattsättare gör. Att detta är en fördel lär manifestera sig i att de kulturskapare som samtidsenligt har vinnlagt sig om att bygga upp inte bara en personlig utan samtidigt också professionell relation med sin publik kommer att klara krisen bättre.

Ett utmärkt sätt att nå och vidhålla en publik är att streama. Det är en relativt ny verksamhet men är egentligen bara ytterligare en distributionskanal för skapande människor att kopplas samman med sin publik. Plattformar som Twitch, Youtube, Facebook och Discord skapar möjlighet för kreativa personer att ha en nära anknytning till konsumenterna. Begreppet konsument blir dock missvisande, relationen innehåller visserligen det momentet men är väsentligt bredare än så. Det är mycket mer ömsesidigt än exempelvis relationen mellan en kreatör och dess följare på Instagram eller en skådespelare och en biljettköpande åskådare.

Det handlar om att skapa ett sammanhang, som förvisso kretsar kring kreatören och dess verksamhet men som heller inte begränsas till det. I grund och botten handlar det om att skapa och leda en gemenskap som har ett värde för medlemmarna. Den som gör detta finner en publik med enorm lojalitet och betalningsvilja. Dessa kulturutövare kommer att vara betydligt mer motståndskraftiga under den nuvarande krisen än övriga. Dels för att många kommer att kunna fortsätta sin verksamhet någorlunda som vanligt, dels för att andra kommer att ändra sitt utbud tillfälligt och merparten av följarna kommer att acceptera det. Den personliga relationen är viktig, inte minst i tider som dessa.

Som alltid är det dessvärre för sent för särskilt många att anamma denna affärsmodell nu, åtminstone ur perspektivet att de ska kunna överleva krisen genom det. Ett mindre antal kan nog lyckas men det kräver att man redan har en mycket stor följarskara för många kommer inte att följa med i flytten, i vart fall inte omgående.

Detta kommer förmodligen aldrig att vara ett hållbart alternativ för alla kulturskapare. Men det är värt att tänka på att det finns möjligheter för kulturskapare att bygga verksamheter som inte förhindrar dem från att fortsätta göra vad de alltid har gjort men som ändå kan skapa en till inkomstkälla som därtill är mer oberoende av externa omständigheter.

För mer på ämnet, läs även Agnes Karnatz ledare Visa vad kreativiteten går för.