Samtidigt sitter den kinesiska staten likt draken Smaug på ett berg av pengar. Till skillnad från denna ser dock kommunistpartiet inte rikedomen som ett mål i sig utan som ett verktyg för att nå andra mål. Räkna därför med att Kina försöka köpa upp en lång rad västerländska företag.
Allt handlar förstås om att i slutändan stärka Kinas position men det görs på flera olika sätt. Ett är att investera i andra länders infrastruktur vilket ger rådighet över denna i en utsträckning som i sig bort räcka för att skrämma andra länder på bättre tankar. Så är dock ofta inte fallet. De flesta länder tackar och tar emot när världens största diktatur vill bygga exempelvis en hamn eller en järnväg. Eller för den delen 5G-nätet. Att det i grund och botten är lika begåvat som att be kvarterets känt yrkeskriminella person byta lås på dörren har hindrat förvånansvärt få.
En del uppköp handlar om ren tekniköverföring. Kina har som strategi att köpa, låna och stjäla allt som behövs för att ta igen västvärldens tekniska försprång. En annan del handlar mer om mjukare maktutövning. Ökad kinesisk närvaro innebär ofrånkomligen ökat kinesiskt inflytande.
Det sker sällan heller öppet. De finansiella banden är ofta dolda. I Totalförsvarets forskningsinstituts kartläggning av kinesiska bolagsförvärv i Sverige från slutet av 2019 upptäcktes 51 fall där kinesiska företag tagit kontroll över svenska. I ungefär hälften av fallen följer verksamheterna den kinesiska uppköpsstrategin.
Ett land som både har sett hotet och agerat är Australien. I söndags beslutades där att alla utländska investeringar nu ska godkännas av finansdepartementet. Finansminister Josh Frydenberg försöker dock ge lugnande besked. Australien är inte stängt för utländska investeringar. Landet ser fortfarande värdet av utländskt kapital i en globaliserad ekonomi och så vidare. Men för att skydda Australiens nationella intresse sänks nu gränsen för vilka affärer som måste godkännas av finansdepartementet till 0 oavsett investerarens natur. Mellan raderna framgår tydligt att det handlar om att skydda landet från aggressiva kinesiska uppköp i coronans kölvatten.
Till skillnad från Australien har Sverige ingen befintlig lagstiftning som enkelt kan justeras. Det är under utredning och resultatet ska presenteras i slutet av 2021. Likafullt behöver även vi agera. Regeringen bör därför i samråd med oppositionen skyndsamt införa en provisorisk skyddslagstiftning mot utländska direktinvesteringar.
Global handel är i grunden bra, men att vakna upp efter krisen till insikten att Sverige har blivit ett dotterbolag till kommunistjätten Kina är mindre bra.