Palestinierna inte längre i Mellanösterns centrum

Inte bara en utan två stater i arabvärlden har nu normaliserat sina relationer med Israel – Förenade Arabemiraten och Bahrain.

Stadshuset i Tel Aviv lystes upp med orden för fred på hebreiska, arabiska och engelska för att fira de viktiga avtalen.

Stadshuset i Tel Aviv lystes upp med orden för fred på hebreiska, arabiska och engelska för att fira de viktiga avtalen.

Foto: Oded Balilty

Ledare2020-09-22 03:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Har USA:s president Donald Trump lyckats med det omöjliga? Med tanke på att Bahrain knappast hade tagit steget utan godkännande från landets understödjare och regionens stormakt Saudiarabien finns skäl att kalla avtalet historiskt.

Hur stor del av äran som ska tillskrivas Trump är dock lite mer oklart. Strategin tycks ha varit att börja i Israels relationer med andra stater i regionen, för att möjligen därifrån nå en uppgörelse i den israelisk-palestinska frågan.

Men de aktuella staterna hade inte medverkat om de inte hade haft ett starkt egenintresse. Två externa faktorer har bidragit till att skapa ett intresse av normalisering. Den ena är Iran, som både Israel och de sunnimuslimska staterna uppfattar som det stora hotet mot fred och säkerhet i regionen. Ställda inför detta existentiella hot måste de omvärdera vilka andra konflikter det är värt att hålla vid liv.

Den andra faktorn är USA:s tillbakadragande. USA kommer inte att stå som garant för ordningen i Mellanöstern. I denna hållning finns en klar kontinuitet mellan Obama och Trump. Även presidentkandidaten Joe Biden har uttryckt en skeptisk syn på USA:s åtaganden i Mellanöstern. Utan en yttre garant är staterna i regionen hänvisade till att själva skapa ordning.

Till detta kommer en tredje faktor – den ekonomiska. Israels isolering i regionen innebär en välståndsförlust som ter sig ännu mer ohållbar nu när landets ekonomi skakas av coronakrisen. Samtidigt innebär isoleringen från andra sidan att man inte har tillgång till en av regionens mest dynamiska och kunskapsintensiva ekonomier.

Tillsammans har dessa faktorer varit tillräckligt starka för att bryta det tabu mot normalisering som har rått i regionen alltsedan Israel grundades. ”Det är intressant att se hur dessa tabun har fungerat i våra liv och hur lätt det har varit att avskaffa dem”, sade Förenade Arabemiratens biträdande kulturminister Omar Ghobash till tidningen The National.

Genom att låta den israelisk-palestinska frågan avgöra vilken typ av relation stater kunde ha till varandra har man, enligt Ghobash, lagt ut sitt beslutsfattande på entreprenad. Normaliseringen innebär att staten återtar kontrollen över sina beslut. 

Att avtalen beklagas från officiellt palestinskt håll är således inte förvånande. Regionens uppslutning bakom den palestinska saken kommer säkert att fortsätta bedyras – men i praktiken underordnas andra intressen.

Daniel Braw är fristående utrikesdebattör.