Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, lämnade nyligen (9/8) över en utredning till miljöministern om förenklade regelverk för kärnkraftsutbyggnad. Bland förslagen kan nämnas ökad internationell samverkan och harmonisering av bland annat säkerhetsstandarder och kravprofiler vid beställning. Det skulle underlätta för teknik och kunskap som tas fram utomlands att användas i Sverige.
SSM föreslår även att myndigheten i högre grad ska kunna värdera ny teknik innan en formell tillståndsprövning inleds. På så vis kan fler än bara den som söker tillstånd få besked tidigare, vilket ökar förutsägbarheten och minskar handläggningstid och tillståndskostnader.
Mest uppmärksammat är förslaget om att regeringen bör kunna tillåta kärnkraftsreaktorer utan kommunalt tillstyrkande. Om inte kommunfullmäktige tillstyrker det får i dagsläget inget tillstånd ges, vilket brukar benämnas som ett veto. Frågan om lokal förankring var tidigare högaktuell gällande vindkraften då många kommuner motsatte sig nya vindkraftverk. Den förra rödgröna regeringen försökte begränsa vetot, men stoppades av det nuvarande regeringsunderlaget.
Trots det ställer sig Romina Pourmokhtari i en intervju med GP (9/8) öppen för att vetot mot kärnkraft ska kunna köras över. Framför allt pekar hon på att ett sådant undantag redan finns för vindkraft, vilket gör lagstiftningen olikvärdig.
Hon har rätt i princip, men den möjligheten är extremt begränsad. Undantaget gäller bara om det är nationellt angeläget och det inte finns någon annan lämplig plats – vilket i praktiken aldrig är fallet. Ett likvärdigt undantag för kärnkraft skulle alltså inte göra någon skillnad.
Till skillnad från vindkraft är kärnkraft en ekonomisk vinst för kommunen med högkvalificerade arbetstillfällen i släptåg. Föga förvånande var intresset stort när TT tidigare i år (22/1) frågade landets kommuner. En femtedel av de svarande kommunerna sa ja.
Ska reaktorer byggas krävs dock inte bara enklare regler, utan också någon som vill bygga dem. Den aktör som är bäst lämpad är helstatliga Vattenfall. Tyvärr anser miljöministern att regeringen inte ska beordra bolaget i den riktningen (Aftonbladet 9/8), utan att det bör fatta ett självständigt beslut.
Regeringen ska alltså kunna köra över det kommunala självstyret, men inte styra sina egna företag. En minst sagt bakvänd hållning.