Självklart borde Sverige bojkotta OS i Peking nu

Kommer Sverige behandla Kina som vilket annat värdland som helst under vinter-OS? Det verkar så.

Det finns mycket att kämpa för, men Kina har redan tagit hem guld i folkmord och förtryck av egna och andras medborgare.

Det finns mycket att kämpa för, men Kina har redan tagit hem guld i folkmord och förtryck av egna och andras medborgare.

Foto: AP/Beijing Olympics Organizing Committee, HO/Montage

Ledare2021-12-09 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Olympiska spelen har en alldeles särskild glans jämfört med andra internationella tävlingar. Var fjärde år samlas världens främsta idrottare för att göra upp om vem som är bäst. Tävlingens glans och tyngd gör det också intressant för länder att arrangera tävlingen. Särskilt länder med tveksamt anseende tar alla möjligheter att visa sig från sin bästa sida. Vilket innebär en välpolerad fasad.

Det är mindre än två månader till invigningen av vinter-OS i Peking. Kina är världens största diktatur och ägnar sig åt förtryck och brott mot mänskliga rättigheter gentemot sina egna och andra länders medborgare.

Den svenska förläggaren Gui Minhai sitter i dag fängslad i Kina efter att han blivit dömd till tio års fängelse på ytterst oklara grunder av den kinesiska statsapparaten. År 2015 blev han bortförd från sin semesterlägenhet i Thailand av den kinesiska staten och har inte varit i frihet sedan dess. Kina ser inga problem med att fängsla politiska meningsmotståndare.

Övergreppen mot uigurer i regionen Xinjiang är väldokumenterade. Rapporteringen och omvärldens fördömande av Kina har blivit något av en norm de senaste åren. Arbetsläger och systematiska brott mot mänskliga fri- och rättigheter i Kina är inte längre någonting som får människor att höja på ögonbrynen.

På grund av dessa övergrepp har USA valt att bojkotta OS i Peking nästa år. Australien kommer göra samma sak. I både Kanada och Storbritannien förs liknande diskussioner. Det rör sig om diplomatiska bojkotter, vilket innebär att inga regeringsföreträdare eller andra officiella representanter för landet kommer att delta i evenemanget.

Moraliska skäl kräver egentligen en fullständig bojkott. Men det minsta man kan begära är en diplomatisk sådan. Utrikesminister Ann Linde (S) och idrottsminister Anders Ygeman (S) har dock varit sällsynt tysta i frågan. Vad är regeringen rädd för? Sämre relationer med Kina? Vissa situationer kräver att man gör det som är rätt även om det kostar. En sådan situation har vi framför oss nu.

En bojkott kommer inte leda till någon omedelbar förändring. Men det skulle åtminstone skicka tydliga signaler om att övergrepp mot etniska minoriteter och utländska medborgare inte på något sätt kan tillåtas. Att inte göra någonting alls kommer definitivt inte leda till att Kina ens på sikt kommer upphöra med sina förbrytelser. Brott mot mänskliga rättigheter kan inte få ske utan några som helst påföljder.