Olika teorier om ansvarstagande i Boden

Gårdagens kommunfullmäktige i Boden visar på, om ingenting annat, ett spänstigt debattklimat.

Man ska inte döma en kommunledning efter kommunhuset.

Man ska inte döma en kommunledning efter kommunhuset.

Foto: Fredrik Samuelsson

Ledare2020-06-18 03:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Kommunpolitik jämförs ibland med vilda västern. Allt kan hända och finns det regler är det antingen ingen som känner till dem eller ingen som bryr sig om dem. Det är förstås en kraftig överdrift. Men Bodenpolitikerna hann åtminstone med en veritabel bergochdalbana.

Liberalernas Hendrik Andersson ville skära ned antalet kommunala bolag vilket fick kommunalrådet Claes Nordmark (S) att kalla partiet för tillväxtfientligt. Därpå började han tala om det norrländska spelundret, förberedd med DI Weekend där en stor artikel om detta under var med.

Satsningarna på just dataspelsindustrin har varit hyggligt framgångsrika. Möjligen behöver man inte börja med att avveckla just dessa. Samtidigt har Andersson rätt i att kommunen bör göra så lite som möjligt. Varje verksamhet som sker på det privata området är ett långsiktigt problem och hinder för tillväxt och utveckling.

Hur roligt det än är att Bottenvikskusten har klivit fram som ett mindre nav för dataspelsföretag är det inget som ens på sikt kan bära upp regionen. Där handlar det alltjämt om industrierna. Om skogen, älvarna och malmen samt deras möte med den svenska ingenjörskonsten. Dataspelsföretagen bör värnas, men deras betydelse ska inte heller överdrivas.

Vidare vägrar Socialdemokraterna att lägga fram en finansierad budget. Partiet utgår från att regeringen håller sitt löfte om att skjuta till pengar och föreslår därför en budget med så stora hål att en schweizerost skulle börja rodna. Regeringen har dock varit tämligen vag i sina kommunlöften och ofta formulerat sig så att det kan bli enbart direkta kostnader för att hantera coronakrisen som kommer att ersättas. Att inte ens försöka balansera budgeten ter sig inte minst därför oansvarigt.

Moderaterna driver på för strukturella justeringar för att klara av intäktsbortfallet som pandemin ger upphov till. Socialförvaltningen och utbildningsförvaltningen, såväl som övriga nämnder, ska spara 2,5 procent, anser M. Föga förvånande är S mindre sugna på detta. Kommunalrådet Nordmark säger att han inte tror på så kraftiga nedskärningar på så kort tid. Är han månne beredd att göra det över en treårsperiod? 

Bodenalternativet föreslår en skattehöjning som tillsammans med effektivisering ska säkra välfärden. Skadligt för kommunen på såväl kort som lång sikt men det är i vart fall någonting. Boden behöver inga skattehöjningar men förtjänar bättre än Socialdemokraternas göra ingenting-variant.