Polismyndigheten, Säpo, Ekobrottsmyndigheten och ett tiotal andra myndigheter var väldigt tydliga när systemet granskades i en gemensam rapport förra året. Det tycks inte biståndsmyndigheten Sida ha tagit notis om, enligt en granskning som publicerats av Dagens Nyheter.
Trots alla risker har Sida låtit biståndsmedel betalas ut via ”alternativa betalningsvägar”, bland annat hawala. Allt enligt myndighetens beslut från våren 2022 – som fortfarande gäller. Sidas chefscontroller Annicka Jansson säger till DN att man är nödd och tvungen att använda andra metoder i länder där det saknas fungerande system för banköverföringar.
Men inte ens myndighetens egen internrevision tycker att det är en godtagbar motivering. I en intern rapport som DN tagit del av slås det fast att utbetalningarna kan skada Sidas anseende. I klartext blir utbetalningar av biståndsmedel mer eller mindre omöjliga att granska.
Enkelt uttryckt lämnas kontanter till en ”mäklare” tillsammans med ett kodord i land A. På andra sidan i land B kan en mottagare sedan kvittera ut summan i utbyte mot kodordet. Inga bankkonton behöver öppnas i endera partens namn.
Blotta tanken på att skicka in biståndspengar i ett sådant system väcker frågor. Länder som Italien, Indien och Kenya har redan förbjudit systemet av säkerhetsskäl. Åtgärder mot missbruk av systemet utreds just nu i regeringskansliet, men det är fortfarande inte förbjudet.
Under tiden fortsätter Sida att använda systemet. Hawala ska bland annat ha använts i Burkina Faso, Libanon och Myanmar. Myndigheten vill inte svara på hur mycket pengar det rör sig om. Men enligt interna mejl mellan Sida och myndighetens samarbetspartners börjar utbetalningarna bli kostsamma.
Hawala-operatörerna tar ut en avgift som kan vara så hög som 15 procent. Sida godkänner ändå betalningarna så länge det dokumenteras hur mycket avgifterna kostar. ”Detta är ju en potentiell korruptionsrisk”, som myndighetens egna medarbetare slår fast.
Det är anmärkningsvärt att myndigheten fortsätter att använder ett betalningssystem som myndighet efter myndighet varnar för.
Och Sidas egen internrevision konstaterar att aningslösheten om hawala-systemet skadar myndighetens anseende. Vill man inte lyssna på interna kritiker kan man åtminstone lyssna på myndigheter som Säpo och Polismyndigheten. Det är oerhört att Sida inte redan har gjort det.