Här ger det dessutom upphov till ökad oro kring Ferruforms framtid. Det är kommunens näst största privata arbetsgivare.
Denna typ av besked är dessvärre väntade och Scanias lär bara vara det första i en rad som ännu väntar. Detta är något som gäller för nästan alla sektorer. Den ekonomiska aktiviteten har minskat över hela världen.
Den här typen av neddragningar är inget som regeringen kan lastas för. Det är inte något som tillfälliga krispaket kan rå på oavsett hur väl utformade de är. Men det är en tydlig signal om att det efter coronakrisen väntar en ekonomisk vinter. Lågkonjunktur är det bästa scenariot, dessvärre verkar det vara väl hoppfullt.
Omfattande arbetslöshet följer nödvändigtvis i den minskade ekonomiska aktivitetens fotspår. Lägg därtill ett omfattande underskott i de offentliga finanserna. Enligt Riksgäldens senaste prognos kommer det att handla om drygt 400 miljarder kronor, men det kan och lär bli ännu större innan detta är över.
Intäkterna kommer att minska, utgifterna öka och därtill har vi ökat vår skuldsättning. Detta förpliktigar. Även i de mest samstämmiga av tider tar viktiga reformer tid att genomföra och det är något som vi inte har. Arbetet med att ta fram reformer för att öka aktiviteten i näringslivet måste därför påbörjas snarast möjligt.
Börja med det mest uppenbara. Förenkla skattesystemet. Ju mindre energi som går åt till hantera byråkratiska fenomen som skattelagstiftningen desto mer kan läggas på verksamheten. Krångliga skattelagar missgynnar små rörelser, en sektor som kommer att vara oerhört viktig för att vi snabbast möjligt ska kunna lyfta oss ur krisen.
Enligt samma logik bör reglerna förenklas och minskas på alla områden där det är möjligt. Ta fasta på krishanteringens övergripande struktur och öka graden av frihet under ansvar i näringslivet. Det finns ingen anledning att sänka ambitionerna, målen som ska uppnås bör inte sänkas. Men lämna detaljstyrningen och låt människor och företag nå målen på de sätt som är effektivast för dem.
Därtill behöver skatterna på företagande och ägande sänkas. Dels skulle det göra det lättare att leva på en verksamhet, dels frigör det kapital som kan användas för att öka eller starta nya verksamheter. Ju mer staten tar ut desto långsammare snurrar innovationshjulet.
Precis som vi alla har ett ansvar att platta smittspridningskurvan har politiken nu ett ansvar att platta kurvan för den ekonomiska kris som väntar.
Du vet väl att ledarsidan även finns på Facebook? Där hittar du länkar, livesändningar, snabba kommentarer och annat smått och gott. Passa på att göra din egen röst hörd i kommentarsfältet!