Nytt visionärt rutavdrag har nu sett dagens ljus

Äntligen är köra möbler till andrahandsbutiken-rutavdraget här! Och det kommer inte ensamt.

Ännu omfattas inte rengöring av fotbollsmålstolpe av rutavdraget. Men det är förmodligen enbart en tidsfråga.

Ännu omfattas inte rengöring av fotbollsmålstolpe av rutavdraget. Men det är förmodligen enbart en tidsfråga.

Foto: Peter Powell

Ledare2020-08-18 03:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Eftersom alla goda ting är tre har januaripartierna lanserat fyra nya rutavdrag. Också flytta eller sätt ihop mina möbler-rut, spola toaletten i stugan-rut och tvätt vid tvättinredning-rut ska bli verklighet.

Förväntningarna är förstås skyhöga, så kanske är besvikelsen oundviklig. Tvätt vid tvättinredning-rut inkluderar tydligen inte kemtvätt. Studenter och ordenssällskapsentusiaster får fortsatt bära den fulla skattebördan. Uppenbarligen är det ett problem som Centerpartiet inte har identifierat än. Nåja, den dagen kommer säkert.

Taket för rut-avdraget höjs dessutom från 50 000 kronor till 75 000 kronor. Det är av mindre betydelse för de allra flesta. Den genomsnittlige rutkunden har ett betryggande avstånd också till det nu existerande taket.

Det är faktiskt svårt att förstå ens den centerpartistiska entusiasmen inför detta. Partiets skattepolitiska talesperson Per Åsling kallar det i en intervju i Dagens Nyheter för en offentligfinansiell satsning för att minimera coronapandemins verkningar. Det verkar inte bättre än att dessa små avdrag likt Atlas ska bära upp hela himlen.

Men visst. Många bäckar små gör en stor å. Och något Alexanderhugg för att lösa pandemins verkningar finns förstås inte. Att tro att detta ska få någon större verkan är dock likafullt vanskligt.

Rut- och rotavdragen var utmärkta reformer på sin tid. De förvandlade svarta jobb till vita, skapade trygghet för människor som tidigare inte haft det och lade grunden för nya sektorer. Det råder ingen tvekan om att detta var alltigenom bra. Men för varje nytt område som läggs till det avdragsgilla minskar värdet.

Inte för att det är dyrt. Det är det inte. Det kostar inte staten särskilt mycket alls. Att inte ta ut skatt på något är inte en kostnad. Att det görs på ett administrativt krångligt vis skapar däremot vissa kostnader i form av handläggning, men det är värre för företagen. Det börjar bli allt svårare att hitta någon som rakt upp och ned kan tala om vad som ingår i rutavdraget. Och krångligare ska det bli.

Att staten premierar vissa tjänster skapar dessutom en snedvridning som försvårar för nya branscher att växa fram. Detta medför också ett slags kostnader i form av uteblivna intäkter.

Det stora som uppnås med reformen är att påtala behovet av den stora skattereform som januaripartierna också har enats om att genomföra. Förhoppningsvis tar den bort rutavdragen och sänker tjänstemomsen över hela brädet i stället.