Ny socialtjänstlag har förtjänster

Sedan 2023 måste kommuner ha brottsförebyggande arbete och ett nytt lagförslag tvingas socialtjänster att ha förebyggande insatser.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) under en pressträff om regeringens förslag om en ny socialtjänstlag.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) under en pressträff om regeringens förslag om en ny socialtjänstlag.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ledare2024-07-06 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Förhoppningsvis kommer lagen att ställa krav på att kommuner gör tidiga insatser för unga i riskzonen. Tidigare har dessa insatser byggt på frivillighet från både kommunen och den enskildes sida. Detta med resultat att socialtjänsten kopplas in alldeles för sent.

Ett problem med kommunalt brottsförebyggande arbete har varit att det inte funnits någon riktig definition. Då begreppet är brett så finns det en risk att det vävs in i lite vad som helst och urvattnas.

Det kommunala brottsförebyggande arbetet riskerar att bli ännu en pappersprodukt politiken använder som en etikett på lite vad som helst. Ska det leda till något substantiellt så måste det finnas en grundläggande samsyn och vad som faktiskt är förebyggande arbete.

Bakåt har lite vad som helst kunnat kallas för förebyggande arbete. Allt ifrån lekparker till arbetsmarknadsinsatser har kunnat marknadsföras som att de hindrar unga ifrån en kriminell bana. Arbetet är alldeles för viktigt för att bli en etikett man kan slänga på lite vad som helst.

Många gånger handlar det kanske om lovvärda projekt, men det är viktigt att det brottsförebyggande arbetet lämnar det politiska experimentlabbet. Vad gör en skridskobana på ett torg eller en fritidssyssla för faktisk skillnad i tillvaron för en ungdom som inte klarar skolan, blir indragen i kriminalitet och vars föräldrar nekar till behövda sociala insatser? Det kanske gör den drägligare, men löser knappast grundproblematiken.

Ska vi ha ett förebyggande arbete på riktigt måste det finnas en samsyn om vad som faktiskt är förebyggande arbete. Om den nya socialtjänstlagen tydliggör vad som förväntas av den kommunala socialtjänsten så har en stor seger vunnits. Tillsammans med skolan är socialtjänsten den del av det offentliga som har mest makt att göra en skillnad för barn som hamnat snett. Alla andra aktörer kommer i bakgrunden.

Fler befogenheter till socialtjänsten är ett tydligt exempel på riktiga förebyggande insatser. Arbetet är alldeles för viktigt för att vara ett modeord politiker märker sina satsningar med. Att samhället nu ser att alla delar av brottsbekämpningen är ett så pass viktigt uppdrag att det är obligatoriskt för kommunerna och dess socialtjänst är lovvärt. Förhoppningsvis kan vi i framtiden ha myndigheter rustade med de verktyg de behöver och en gemensam bild av vad som faktiskt är förebyggande arbete.