Ny kärnkraft ska också vara säker

Den nya så kallade fjärde generationens kärnkraft är fortfarande på utvecklingsstadiet.

Våra befintliga kärnkraftverk är skyddsobjekt och omgärdade av omfattande säkerhetsåtgärder. Detta måste tas hänsyn till.

Våra befintliga kärnkraftverk är skyddsobjekt och omgärdade av omfattande säkerhetsåtgärder. Detta måste tas hänsyn till.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Ledare2020-07-30 03:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Men när den väl kan börja användas vore det rimligt om vi redan har lagstiftning som tillåter att nya reaktorer byggs. I en debattartikel i DN (27/7) föreslår Moderaterna och Liberalerna just en sådan lagändring, men går dessvärre lite väl långt i framtidsvisionerna.

Partiledarna Ulf Kristersson (M) och L-ledaren Nyamko Sabuni (L) skriver att de vill tillåta fler nya reaktorer än dagens maximalt tio. Fler reaktorer kan behövas eftersom de nya kommer att vara mindre, och dessutom kunna drivas på avfallet från dagens kärnkraft. Dessutom vill M och L tillåta kärnkraftverk på andra platser än Ringhals, Oskarshamn och Forsmark.

Kristerssons och Sabunis ambition är god, men de bortser från säkerhetsaspekten. Även om risken för olyckor i driften av kärnkraftverk är liten, och spås bli ännu mindre, måste de fortfarande vara skyddade från yttre påverkan.

Våra befintliga kraftverk är skyddsobjekt och har till exempel flera fysiska skyddsbarriärer, särskild bevakningspersonal och flygförbud över anläggningarna. Till att börja med vore det därför rimligare att låta ny kärnkraft byggas på de befintliga platserna.

I en debatt med Sabuni i P1 (27/7) påpekar energiminister Anders Ygeman (S) just vikten av att säkerheten runt kärnreaktorerna kan upprätthållas. Det är dock tydligt att Ygeman inte främst vill hålla kärnkraften säker, utan snarare låsa dörren helt och hållet för nya reaktorer. Han hävdar exempelvis att det inte finns något intresse hos marknaden för att bygga ny kärnkraft, och avfärdar energislaget med att vi redan i dag sammantaget producerar mer el än vi använder.

Poängen med kärnkraft är dock inte att vi annars har för lite el, utan att vi ska kunna producera precis när vi som mest behöver det. Dessutom kommer omställningen till klimatneutral teknik innebära att elkonsumtionen ökar kraftigt. Att systemet är riggat för att göra kärnkraft olönsamt genom exempelvis elcertifikatsystemet gör inte saken bättre. Beslutet att med kort varsel återstarta reaktorn Ringhals 1 från ett driftuppehåll tidigare i somras visar tydligt varför kärnkraften behövs.

Den politiska inblandningen i energimarknaden tillsammans med Ygemans och regeringens attityd i frågan är just det som gör att kärnkraftens framtid i Sverige ser mörkare ut. Detta borde M och L fokusera på att mota bort, utan att bortse från säkerheten runt kraftverken. Minireaktorer på fler platser i landet kan mycket väl vara framtiden, men på vägen dit behöver mer närliggande skavanker i den svenska elmarknaden filas bort.