Northvolt – från riddare till nytt maffiaföretag

Northvolts senaste drag – att hota svenska fordringsägare med amerikanska jurister – visar att företaget är desperat och bedrägligt.

Northvolt sjunger på sista versen och verkar vara inställt på att bränna marken efter sig i mesta möjliga grad.

Northvolt sjunger på sista versen och verkar vara inställt på att bränna marken efter sig i mesta möjliga grad.

Foto: Magnus Lindkvist

Ledare2025-02-04 09:06
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Problemet med att sätta sig på en väldigt hög piedestal är förstås att det är himla långt ned om man skulle råka trilla. Northvolt inledde sin bana med att måla upp bilden av sig självt som en riddare i skinande rustning. Inte bara skulle man revitalisera den svenska industrin utan rädda hela EU från kinesiska hållhakar och säkerhetsrisker.

Efter ett par år började fasaden att rämna. När putsen trillade av återstod i stället bilden av ett avancerat lurendrejeri, eller möjligen ett gigantiskt projekt drivet av naiva typer som bara råkade misslyckas på nästan varje punkt. Nu, när bolaget för sjuttioelfte gången sjunger på sista versen, har bilden skiftat till den av ett maffiakonglomerat.

Northvolt har via en amerikanska jurister börjat skicka hotbrev till svenska fordringsägare som via Kronofogden har lyckats driva in en del av pengarna Northvolt är skyldigt dem. Om de inte återbetalar pengarna och avhåller sig från att lämna in nya krav kommer de att släpas inför domstol. Det skriver åtminstone juristerna, vilket Dagens Industri var först att rapportera. Bolagets hållning är att den amerikanska chapter 11-processen har global jurisdiktion.

Det finns en del uppenbara problem med detta. Till att börja med är Northvolt ett svenskt aktiebolag vilket gör att det bara är svensk domstol, mer precist Stockholms tingsrätt, som kan sätta bolaget i konkurs eller rekonstruktion. Amerikanska domstolars göranden har ingen inverkan på det svenska aktiebolagsregistret. Om bolaget inte betalar sina skulder saknar det betydelse att någon del av företaget är skyddat i USA. Utan när bolaget blir insolvent, det vill säga varaktigt inte kan betala sina skulder i takt med att de förfaller, kan det sättas i konkurs. Alla som har fordringar mot Northvolt har rätt att driva in dem samt att begära företaget i konkurs när så inte sker. Och det kan inte amerikanska jurister ändra på.

Detta är inte avancerad juridik utan bolagsrättsliga grunder. Den amerikanska jurist som har författat hotbreven till det ringa priset av 26 000 kronor i timmen måste rimligtvis förstå detta. Givet hur många miljoner kronor Northvolt har lagt på jurister bara senaste året måste även bolagsledningen inse detta.

Den enda rimliga slutsatsen är därmed att bolaget ljuger rakt upp och ned och försöker skrämma sig till några veckors ytterligare överlevnad. Det är ett bedrägligt beteende som har fler likheter med den organiserade brottsligheten än med god företagssed. Så här ska man inte bete sig.

Northvolt verkar nu vara berett att offra allt och alla för sin överlevnad. Även för bara några veckors respit. Men det är fortfarande oklart vad allt detta ska leda till som faktiskt kan rädda bolaget. Och vad har aktieägarna att säga om detta? Northvolt är inte bara ett bolag som har tagit emot stora mängder offentligt stöd, bland ägarna finns några av landets största institutionella investerare såsom de statliga AP-fonderna och AMF, LO:s och Svenskt näringslivs gemensamma pensionsbolag.

Det finns en långdragen debatt kring den här typen av ägare. Ett av argumenten för att de skulle vara en negativ faktor är att de är så passiva. De agerar inte som ägare utan puttar bara in pengar och sitter av tiden tills de säljer sitt innehav. Vilket syns i fallet Northvolt. Ingen av de stora ägarna har sagt någonting om Northvolts agerande. Således får vi väl anta att pensionsjättarna tycker att de här Corleone-fasonerna är ett rimligt sätt att bedriva affärsverksamhet på.

Eller så är det rädslan för de stora belopp man har investerat som spökar. Kanske går det fortfarande att rädda dem? Kanske kan Northvolt resa sig ur askan och lägga till ett fenix-kapitel i sagan om sig självt? Få saker är förstås genuint omöjliga men det är i vart fall obegripligt hur detta ska gå till? Varför skulle de företag som har fått stånga sig blodiga mot Northvolt för att alls få betalt åter ställa upp och utföra arbeten för den luriga jätten? 

Northvolts taktik att bränna jorden det står på kanske kan köpa bolaget ytterligare lite tid. Möjligen kan man pressa ut ett par veckors existens till ur det hela. Juristerna jobbar hårt och de lär se till att få betalt, var så säker på det. Det är inte gratis att hota svenska företagare till lydnad.

Men även om Northvolt mot alla odds skulle lyckas överleva finns där ingenting kvar. Företagets goda rykte, personal, underleverantörer – allt har försvunnit i en process där Northvolt har gjort ont värre.