Norrbotten behöver skog, inte fler naturreservat

Länsstyrelsens mål är att öka antalet naturreservat. Med det i åtanke glöm inte skogsnäringens betydelse lokalt och globalt.

Sverige och Norrbotten behöver skogsbruket betydligt mer än vad vi behöver fler naturreservat.

Sverige och Norrbotten behöver skogsbruket betydligt mer än vad vi behöver fler naturreservat.

Foto: Maria Hedenlund/Montage

Ledare2021-06-16 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Skogens nyckelroll i att lösa utmaningar runt klimatförändringar borde uppskattas mer. Skogen är en förnybar råvara som kan hjälpa omställningen till ett fossilfritt samhälle. Med trä bygger man hållbart och klimatsmart. Samtidigt är skogen viktig för landets ekonomi och landsbygdens överlevnad. 

Detta måste få större fokus när länsstyrelsen nu vill införa 25 nya naturreservat i Norrbotten under 2021. De följer på de 14 som infördes under 2020. 

Av Sveriges fem miljoner hektar naturreservat ligger i dag två miljoner i Norrbotten. 

Balansgången mellan produktionen av skogsråvara och skydd av biologisk mångfald är inte lätt. Men det är viktigt med ett långsiktigt tankesätt och en förståelse för de globala och lokala konsekvenserna. 

Tack vare skogsbrukets långsiktiga skötsel och återbeskogning har virkesförrådet i Sveriges skogar ökat med mer än 80 procent sedan 1920-talet. Skog är även en av våra stora exportvaror. År 2019 låg det totala exportvärdet på 150 miljarder kronor och bidrog positivt till landets handelsbalans. I dag är närmare 100 procent av virket som konsumeras i landet av svenskt ursprung. 

Vad händer när vi inte längre kan bruka skogen i tillräcklig stor grad? Vi blir obönhörligen tvungna att importera skogsråvara från andra länder. Det kan leda till ökad klimatpåverkan eftersom Sverige ju inte har kontroll över ursprungslandets klimatpolitik. Det skulle även generera ökade utsläpp från transport och högre kostnader.  

Än viktigare, vad händer i bygden där skogen blir upplåst i naturreservat och skogsbruk inte blir möjligt? Hur ska landsbygden överleva utan de jobbtillfällen och det bidrag till välfärden som skogsnäringen medför? Sysselsättning och företag behövs i hela landet. 

Skogsnäringen är historiskt viktig i Sverige. Den byggde upp landet, från träkolet till pappersmassan via sågverksindustrin. Nästan hälften av Sveriges skogar ägs av enskilda människor. Här finns 320 000 privata skogsägare och skogen går i arv för att brukas i generation efter generation. 

I dag sysselsätter skogsnäringen 120 000 personer. I Norrbotten stod branschen 2017 för 43 procent av industrins totala förädlingsvärde, att jämföra med 11 procent för riket i sin helhet.  

Bygdens intresse att behålla en viktig näring sammanfaller med nationens. Det som är bra för Norrbotten är också bra för Sverige. En mer pragmatisk syn borde därför tillämpas på naturreservatens införanden.