Nej, nästa generations EU är inget för Sverige

Om en vecka är det dags för ett nytt EU-toppmöte om den så kallade coronafonden. Trycket på bland annat Sverige har varit enormt.

En del av coronafondförslaget är att EU ska få ta ut en digitalskatt.

En del av coronafondförslaget är att EU ska få ta ut en digitalskatt.

Foto: Tumisu/Pixabay

Ledare2020-07-10 03:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

EU-kommissionens förslag om en så kallad coronafond är kort sagt ett överstatligt maktspel som på inget sätt gagnar Sverige. 

Tanken är att EU ska få låna upp fantasisumman 750 miljarder euro och sedan dela ut dessa till medlemsländerna. 500 miljarder euro ska delas ut som bidrag, en tredjedel som lån. Målet sägs vara att få igång den ekonomiska återhämtningen runtom i unionen. Pengarna ska medlemsländerna sedan betala tillbaka gemensam via EU:s budget. Det är tänkt att ske över en 30-årsperiod med start 2028.

Som av en händelse anser dock inte Kommissionen att medlemsländerna ska behöva stå för hela notan. I stället ska EU ges rätt att själv ta upp vissa skatter direkt. Det gäller bland annat en digitalskatt samt att pengarna från handeln med EU:s utsläppsrätter ska gå direkt till EU. Detta är en mycket farlig väg att gå. Ökad överstatlighet minskar kopplingen till medlemsstaterna och riskerar att skapa ett monster som ingen kan kontrollera. Det är ett otvetydigt steg mot en europeisk federation.

Förslaget är försåtligt utformat även i övrigt. Inte minst är kopplingen till hur hårt länder har drabbats av covid-19 påtagligt överdriven. Belgien är det land i EU som har högst antal dödsfall per capita, och har därtill en hög statsskuld. Likafullt ska Belgien enligt förslaget vara en nettobetalare till coronafonden.

I en debattartikel i Expressen (8/7) menar Lars Anell, tidigare EU-ambasadör, Lotta Fogde, frilansjournalist och tidigare statssekreterare, och Leif Pagrotsky, tidigare närigns- och handelsminister (S), att fondens verkliga syfte är att rädda eurosamarbetet. Slutsatsen bär sannolikhetens prägel. Det skulle även förklara varför Tyskland är så drivande i ett projekt de själva kommer att få betala så mycket för. 

Om frågan blott handlade om att se till att medlemsländer med dålig ekonomi kan sparka igång sina ekonomier efter krisen kan vi åstadkomma det på ett mindre ingripande sätt. Vi kan låna ut pengar direkt till de behövande länderna i stället för att skapa ett gigantiskt projekt där alla ska få något tillbaka vilket enbart göder byråkratin och makten i Bryssel. 

Förslaget om coronafonden kläs i ord som solidaritet men handlar om att förändra EU i grunden. Om nästa generations EU bygger på mer makt till Bryssel på medlemsländernas bekostnad och ökad tonvikt på eurozonen är det ingenting för Sverige. Hittills har vi hållit emot. Det måste vi fortsätta med.