Nej, du behöver inte vara rädd för människor som fastar

Ett märkligt fenomen har börjat spridas den här tiden varje år. Plötsligt är folk rädda för någon som fastar.

Att fasta kan förstås vara jobbigt, men är något de flesta vänjer sig vid väldigt snabbt.

Att fasta kan förstås vara jobbigt, men är något de flesta vänjer sig vid väldigt snabbt.

Foto: Mohamed Hasan/Pixabay

Ledare2023-03-28 15:16
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Händelsen som triggar dessa reaktioner är givetvis den muslimska fastemånaden ramadan. I år inleddes den 22 mars och håller på till 20 april. Under den ska troende muslimer i regel inte äta eller dricka under dygnets ljusa timmar. Det inkluderar även sådant som sexuell avhållsamhet och givmildhet mot fattiga, men det är just maten som folk verkar gå igång på.

I samband med ramadan fylls i vart fall delar av sociala medier med budskap som "Jag litar åtminstone inte på någon som inte har ätit lunch". Som om det vore den mest självklara sak i hela världen. Men det är ju nonsens. 

Till att börja med inleddes ramadan mitt i den kristna fastan, vilket väldigt få av fastans belackare verkar ha uppfattat. Kanske borde de gå i kyrkan oftare. Att fasta är en väldigt gammal religiös sedvänja, och något som inte alls är förbehållet just muslimer. Dock ska det väl sägas att de flesta kristna, åtminstone i Sverige, inte fastar längre och även de mer trosaktiva papisterna brukar ofta ge upp någonting annat än just mat under fastan.

Men är det så galet att fasta? Knappast. Intermittent eller periodisk fasta har varit en populär livsstil för många människor under åtskilliga år nu. Det handlar alltså om att minska antalet timmar under vilka man äter varje dag. Vissa har ett ätfönster på kanske åtta timmar och fastar resten av tiden, medan andra äter under säg en timme per dag.

Har man prövat det vet man att det för de allra flesta inte är särskilt anmärkningsvärt alls. Kroppen vänjer sig förvånansvärt snabbt. Och de flesta vittnar om att de blir piggare, mer alerta snarare än mindre. Så nej, du behöver faktiskt inte vara rädd för någon som fastar. De utgör ingen fara för dig.