Resultatet är en besvikelse för både jägare och de fiskbestånd sälen äter av. Trots tydliga krav från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna om ökad säljakt, föreslår Naturvårdsverket halverad tilldelning av gråsäl och helt slopad licensjakt på knubbsäl.
Dessutom sattes en snäv tidsgräns på två veckor för att inkomma med svar. Det är som att Naturvårdsverket bestämt sig för att helt enkelt inte genomföra regeringens politik.
Ännu värre är det med arbetet kring referensarealer för olika naturtyper enligt art- och habitatdirektivet. EU:s medlemsländer ska nämligen vart sjätte år rapportera hur respektive lands natur mår. Senast var år 2019.
Normalt brukar dessa rapporter visa att Sveriges natur mår sämre än i många andra länder. För den som sett natur både här och utomlands kan detta te sig som lite av ett mysterium. Anledningen till att myndigheternas rapporter skiljer sig från faktiska observationer är vad Sverige valt att jämföra med.
De flesta EU-länder har valt det år de gick med i EU som referens. Det finns en ganska stor logik i detta då det ju var då de började omfattas av gemensamma regler. Sverige har istället valt förindustriell tid, alltså runt första halvan av 1800-talet. Det är därför våra rapporter blir missvisande.
Detta leder också till att vi får otroligt stora beting kring återskapande av natur. När många andra länder ska restaurera en del av den natur som påverkats under max några decennier ska vi backa bandet nästan 200 år. Det är inte rimligt.
Därför uppdrog regeringen i 2023 år regleringsbrev för Naturvårdsverket, Jordbruksverket, Skogsstyrelsen och Havs- och Vattenmyndigheten att ta fram förslag till nya referenspunkter. Regeringen nämner uttryckligen EU-inträdet och skriver att översynen ska ”särskilt eftersträva att metodval och redovisning är i linje med andra länders”. Regeringen efterlyser också hänsyn till både ekologisk och ekonomisk genomförbarhet.
Nu har Naturvårdsverket redovisat sitt förslag. Myndigheten konstaterar förvisso att Sverige skiljer sig från andra länder i hur man väljer att rapportera referensareal. I övrigt är lite i enlighet med regeringens politik och direktiv, och det föreslås bara marginella ändringar.
Det var likadant med vargen. Trots den breda politiska enigheten om ökad avskjutning beslutade Naturvårdsverket i fjol istället om minskad tilldelning under vinterns licensjakt.
Att myndigheten ideligen obstruerar och inte fungerar beror på att ledningen tillåter det. Regeringen måste utkräva ansvar. Nog för att generaldirektören Björn Risingers förordnande går ut i höst men han har gång efter annan visat att han inte är kapabel att leda myndigheten, och landet har inte tid att vänta längre. Regeringen måste ge Risinger foten redan nu.