Kan det turkiska parlamentet på Erdogans önskan fortfarande dra ut processen? Absolut. Och måste inte ansökan tillbaka till Erdogan en vända till efteråt? Jodå. Ändå finns det visst hopp om att vi nu ser början på slutet på den här trassliga historien.
Det främsta skälet till hoppfullhet är att Erdogan förhoppningsvis har insett att han inte kan få ut mer ur detta nu. Såväl denna som den tidigare svenska regeringen var väldigt inställsamma mot Ankara under alldeles för lång tid. Till slut lyckades dock Ulf Kristerssons (M) regering ställa sig någorlunda rakryggade och säga att vi går hit men inte längre.
Erdogan har hela tiden varit ute efter att maximera vad Turkiet kan få ut ur detta. Skulle han fortsätta att krångla finns det dock mycket som talar för att det kommer att börja kosta Turkiet och honom själv. I såväl prestige som i materiella hänseenden. Särskilt nu när relationen till USA håller på att spolieras av Erdogans ställningstaganden för Hamas. Mellanöstern är på väg in i en turbulent tid och Ankara och Washington ser ut att hamna på olika sidor. Bäst att ta det man kan få därifrån så fort som möjligt.
Sedan ska förstås EU:s stora problembarn Ungern och dess premiärminister Viktor Orbán göra samma sak. Ingen vet hur mycket de tänker trilskas. Men räkna med att de vill ha mindre svenskt gnäll i EU åtminstone som någon sorts förmodligen informell eftergift. Det är dock tveksamt att Orbán klarar av att stå emot trycket från resten av alliansen på samma sätt som Erdogan kan.
Med Natomedlemskapet kommer också Norrbotten att få ett strategiskt lyft. Militärhistorikern Lars Gyllenhaal har berättat för Kuriren vad han tror kommer att ske. Många kloka tankar där. Bland annat att det lär bli ett Natohögkvarter i Norrbotten, förmodligen i Boden eller Luleå. Det är rimligt, inte minst för att det ligger centralt i den region som nu blir mer strategiskt intressant.
Med Sverige och Finland som medlemmar förvandlas Östersjön till ett Natos innanhav och den vägen stängs effektivt för ryska anfall. Skulle Ryssland nödvändigtvis vilja anfall är det markvägen genom Finland, in i Norrbotten och sedan vidare söderut eller västerut mot Norge som gäller.
Som Peter Greberg, flottiljschef på F 21, är inne på gör dock medlemskapet samtidigt detta mindre sannolikt eftersom det har en påtaglig avskräckande verkan. Men bara för att man faktiskt planerar för det värsta.