I går släppte den säkerhetspolitiska tankesmedjan Frivärld rapporten Så bör totalförsvaret stärkas inför ett svenskt Natomedlemskap, skriven av tankesmedjans senior fellow Patrik Oksanen. Den är en komprimerad och omfattande genomgång av vad som behöver göras med väldigt konkreta förslag.
En grundförutsättning som Oksanen tar fasta på är att det finska och svenska – när det nu blir verklighet – Natomedlemskapet förändrar det regionala säkerhetsläget. Under kalla kriget var vår militärgeografi förhållandevis enkel. Sovjetunionen hade två vägar till Sverige: landvägen genom Finland i norr samt över Östersjön med en invasionsflotta. Hjälpen skulle i sin tur komma västerifrån.
Så är det inte längre. Med Sverige och Finland som medlemmar kommer Nato att dominera Östersjön vilket i praktiken omintetgör den anfallsvägen. Utöver sabotageförband och luftangrepp med flyg och drönare återstår numera bara landvägen genom Finland in i Norrbotten om Ryssland skulle anfalla Sverige.
Detta är ett faktum som behöver återspeglas i den nya svenska militärstrukturen. Sverige bör jobba för att Norge, Sverige och Finland som militärgeografiskt utgör en egen ö kommer att hållas ihop i Nato för att få största möjliga genomslag och förmåga. Oksanen argumenterar för att vi bör ta ett särskilt ansvar för såväl Östersjön som Arktis.
Boden bör tillföras ett luftvärnsregemente (Lv7) till 2030, där det första steget bör vara en bataljon till 2025. Ytterligare en stående bataljon bör tillföras K4 i Arvidsjaur – med detachement i Kiruna. För att kunna operera tillsammans bör Sverige föra dialog med resten av Nato om att inrätta en divisions- eller armékårsstab under Natobefäl i Norrbotten.
I rapporten argumenterar Oksanen även för en utökad satsning på Esrange, vilket vore nog så välkommet. Sverige bör skaffa sig förmågan till satellitövervakning i realtid över Östersjön såväl som Arktis. Detta skulle säkra kommunikationen samt ytterligare bidra till svensk spetskompetens i en allt viktigare bransch och fullt ut dra nytta av Sveriges geografiska läge.
Rapporten är en gedigen genomgång av bra mycket mer än detta. Förslagen är genomtänkta och motiverade och regeringen bör låta sig inspireras av dessa inför det kommande arbetet med att ta fram Sveriges nya försvar. Mycket står på spel och Sverige har mycket att bidra med om vi planerar förnuftigt.