Situationen är ett resultat av Norwegians räddningsplan. För att rädda företaget har skulder omvandlats till aktier. Bolaget hade bland annat stora skulder till leasingbolag, bland dem Boc aviation som via flera mellanled kontrolleras av kinesiska staten.
När nyemissionen var klar var det statsägda Boc aviation nästa största ägare i Norwegian med närmare 13 procent av aktierna. Största ägare är irländska Aercap.
Från en dag till en annan har alltså Norwegian, ett av Europas största flygbolag - dessutom med Norden som hemmamarknad, fått kommunistiska ägare. Positionen är förvisso i linje med den kinesiska uppköpsplanen, men det är svårt att hävda att det var ett strategiskt uppköp. Givetvis måste även Boc aviation skydda sina fordringar.
När det en gång beslutades att Boc skulle leasa flygplan till Norwegian kan dock dessa överväganden ha gjorts. Möjligheten att äga planen som används i ett så viktigt företag som Norwegian är av stor strategisk betydelse. Ett intresse som naturligtvis tjänas ytterligare av att kinesiska staten nu äger en stor del av företaget.
Hur flygbranschen ser ut efter krisen vet ingen, vilket Fredrik Kämpfe branschchef för Transportföretagen Flyg poängterade i Ledarsidan Live. Redan nu vet vi dock att Norwegian lär överleva, det lär kineserna se till, och det ställer till det för många flygresenärer. Norwegian trafikerar många sträckor, inte minst till Norrbotten. Det har varit viktigt för tillgängligheten och konkurrensen. Men för den som inte vill hålla världens största kommunistiska diktatur under armarna är detta inte längre ett alternativ. Norwegian bör av säkerhetsskäl hindras från att flyga inrikessträckor i Sverige.
Norwegian är dessutom mycket mer än ett flygbolag. Företaget ger ut bankkort som låter användaren att samla mer bonuspoäng och har partnerprogram som ger bonuspoäng när man handlar på vanliga nätbutiker. Detta ger Norwegian ännu större insyn i och kontroll över människors liv än vad själva flygresorna först ger vid handen.
Detta hade kunnat förutses och utvecklingen måste sist och slutligen läggas den norska regeringen till last. Att tvinga Norwegian att hamna i klorna på kinesiska staten hellre än att stötta företaget var ett dåligt beslut. Som minst kunde väl staten löst ut de kinesiska skulderna innan nyemissionen. Konsekvenserna av detta vårdslösa agerande kommer att plåga den nordiska säkerheten under lång tid framöver.