Nu ska civilförsvaret få välbehövliga muskler

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, byter både namn och chef.

Mikael Frisell blir ny generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Myndigheten byter dessutom namn till Myndigheten för civilt försvar 1 januari 2026.

Mikael Frisell blir ny generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Myndigheten byter dessutom namn till Myndigheten för civilt försvar 1 januari 2026.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare2024-10-28 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Ny generaldirektör blir Mikael Frisell med bakgrund som generalmajor. Nytt namn blir Myndigheten för civilt försvar, vilket förkortas MCF.

Förändringen kommer inte en dag för tidigt. MSB har länge varit en i bästa fall otydlig myndighet. Många skulle säga att den varit rent dysfunktionell. Detta blev inte minst uppenbart under pandemin, där MSB hade representanter på regeringens presskonferenser, men sällan kunde svara på vad myndigheten gjorde. ”Skapar en lägesbild”, var det vanliga svaret.

Ärligt talat kunde myndigheten inte göra mycket mer än att titta på. Den var aldrig en fortsättning på det gamla civilförsvaret. Civil beredskap skulle hanteras på kommunal nivå. MSB hade inga egna nationella resurser, eller ens mandat att leda och samordna.

När myndigheten skapades år 2009 var det uttalat att den inte skulle syssla med civilt försvar i händelse av krig. Trots att Georgienkriget just inträffat var den svenska linjen fortfarande att någon risk för krig inte förelåg. MSB:s uppgifter handlade om hot som naturkatastrofer och extremväder.

I huvudsak arbetade MSB med att sammanföra olika aktörer och låta dem utbyta erfarenheter.

Försvarsmakten saknade därmed en aktör på nationell nivå att diskutera frågor om civil-militärsamverkan med. Från Försvarsmaktens sida delegerades all samverkan med det civila ned till Militärregionerna som kunde tala direkt med till exempel räddningstjänsten.

Men en stat måste ha någon form av central ledning och samordning av det civila försvaret. Civilt försvar kräver förberedelser, planering, övningar och utbildningar. Därför är valet av Mikael Frisell glädjande. Frisell var under många år rådgivare till ÖB. Dessutom har han rykte om sig att vara en drivande och krävande chef. Så nog blir det kulturförändring på gamla MSB.

De generaldirektörer som tidigare regeringar har satt på MSB har alla saknat militär bakgrund. Nuvarande GD, Charlotte Petri Gornitzka, lämnar redan vid månadsskiftet. Hon är i grunden musiklärare och har tidigare arbetat med biståndsfrågor för organisationer som Rädda Barnen och Röda Korset. Hon har i flera sammanhang framhållit sin egen okunskap om beredskapsfrågor. Det gjorde även S-märkte ämbetsmannen Dan Eliasson som satt på posten 2018–2021.

Det är bra att regeringen nu byter kurs. Men namnbyte och chefsbyte kommer inte ensamt att ge Sverige ett fungerande civilt försvar. Nu väntar hårt arbete på alla nivåer.