Finns inget behov av två vänsterpartier i riksdagen

Det är märkligt att vi inte pratar mer om hur det går för Miljöpartiet. Partiet riskerar faktiskt att åka ur riksdagen i höst.

Märta Stenevi och Per Bolund kan stå hur långt ifrån varandra de vill. Avståndet till väljarna är större.

Märta Stenevi och Per Bolund kan stå hur långt ifrån varandra de vill. Avståndet till väljarna är större.

Foto:

Ledare2022-05-18 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

MP fortsätter att ligga under riksdagsspärren i så gott som alla mätningar. Geografiskt är partiet koncentrerat till storstadsregionerna och finns knappt i småstäder eller på landsbygden. I en av fyra kommuner saknar MP helt medlemmar som vill ställa upp på en lista.

De två språkrören, Märta Stenevi och Per Bolund, är de minst populära av riksdagens partiledare och de väljarna har lägst förtroende för. Som ytterligare lök på laxen är MP också det som andra partiers väljare minst gärna vill se i ett regeringssamarbete. Bara 27 procent av svenska väljare accepterar tanken på MP i en regering igen. Även i Socialdemokraterna är det en minoritet på 47 procent som kan tänka sig förnyat samarbete. Talande är att nyliberalt anstrukna Centerpartiet är mer uppskattat som samarbetspartner bland S-väljare.

Att Svenska Miljöpartiet skulle bli så pass impopulära var inte givet. För tio år sedan stred både Socialdemokrater och Moderater om att få bilda samarbeten där MP ingick. Men av någon anledning ville de gröna inte behålla mittenpositionen. I stället sökte man sig mot politikens ytterkant. Med starkt impopulära men ideologiska förslag som plastpåseskatt och med kontroversiella företrädare som Mehmet Kaplan förlade man partiet långt bort från mitten.

Här kan man jämföra med utvecklingen i die Grünen. Där har utrikesministern Annalena Baerbock under våren stigit fram som en ledare för det unga och välutbildade Tyskland. I hanteringen av Ukrainakriget framstår hon närmast som en grön hök som driver på för leveranser av tunga vapen till de ukrainska försvararna och som kommit att betona Tysklands hemhörighet i en familj av västliga demokratier. Ganska långt bort från Märta Stenevis envisa Natomotstånd med andra ord.

Tyska die Grünen har länge varit på en mer pragmatisk väg och det har gett utdelning. I höstens förbundsval fick partiet över 14 procent. I delstatsvalet i Schleswig-Holstein, som hölls nyligen, var partiet den stora vinnaren och passerade med 18 procent av rösterna de tyska Socialdemokraterna och blev därmed näst största parti efter Kristdemokraterna, CDU.

Svenska Miljöpartiet däremot tävlar med Vänsterpartiet om att vara mest vänster. Och väljarna ser inget behov av två vänsteryttrar i Sveriges riksdag. I en situation med små skillnader mellan blocken kan MP:s vara eller inte vara i riksdagen vara det som avgör vilken regering vi får i höst.