Moderaternas valanalys som kom i veckan kunde ha en undertitel från chipsreklamen: Var är brudarna?
För M har svårt att lyfta bland kvinnliga väljare. I riksdagsvalet 2022 fick partiet bara stöd av 17 procent av kvinnorna. Socialdemokraterna hade dubbelt så starkt stöd i gruppen. Valanalysen konstaterar att M måste öka bland kvinnor om det ska kunna behålla regeringsmakten.
Men hur ska man öka bland kvinnor? Den som läser mellan raderna i analysen får intrycket av att M ska prata mer om klimatpolitik och tydligare ta avstånd från Sverigedemokraterna. Bli lite som Centerpartiet, helt enkelt. Men är det verkligen rätt väg? Exemplet C visar att det kan kosta att jaga kvinnliga och trendkänsliga storstadsväljare med symbolfrågor.
Nej, i stället för att titta på hur andra partier gör borde Moderaterna skåda i sin egen ideologiska verktygslåda. Partiet beskriver ju sig fortfarande som både liberalt och konservativt. Och kanske är det i den senare traditionen det går att hitta perspektiv för kvinnliga väljare.
Att säga att kvinnor är mer konservativa kan låta nästan provocerande i en tid när begreppet ofta används svepande om sådant som är tillbakablickande eller reaktionärt. Men om vi går tillbaka till den konservativa idétraditionen skiljer sig den från den liberala i det att den tydligare betonar social samhörighet, ansvar, trygghet och gemenskaper som lokalsamhälle och familj.
Så lever kvinnor ofta sina liv. Otaliga undersökningar pekar mot att kvinnor generellt tar större ansvar för hemmen, engagerar sig mer i barnens skolgång och -kamrater, oftare sköter om sjuka och äldre anhöriga, och i högre grad arbetar ideellt i civilsamhälle och föreningsliv. Kvinnor tillbringar helt enkelt mer tid i vad Edmund Burke skulle kalla samhällets små plutoner.
Det skulle vara konstigt om det här inte fick konsekvenser för hur kvinnor ser på politik. En slutsats som nog kan dras är att kvinnor tycker att trygghet är viktigt, men att deras definition är bredare än att bara handla om till exempel rättsfrågor och jobb.
Trygghet är ju också att veta att äldreomsorgspersonalen som tar hand om föräldrarna har schyssta villkor, att barnmorskorna som ska förlösa barnbarnen får god vidareutbildning, att väninnan som gått in i vägen får tillräckligt med stöd och att grannens barn får en bra utbildning som kompenserar för att de kommer från ett hem utan studievana.
Kvinnor tar mer ansvar för det gemensamma och är därför ofta mer uppmärksamma på utmaningarna för det gemensamma. Det parti som faktiskt vann kvinnorna i senaste riksdagsvalet var Socialdemokraterna. Det var nog inte för att S hade några speciellt övertygande svar, men de signalerade ändå att de såg problemen i till exempel sjukvården och skolan. Det är här Moderaterna behöver utveckla sig. Välfärd handlar inte bara om tillväxt och trygghet handlar inte bara om brottsbekämpning. M måste våga vara mer konservativa.