Karin Enström öppnade Sverigemötet i egenskap av sin nya roll som partisekreterare. Enda fadäsen var att hon kallade den skånske lokalpolitiske ikonen och snapphaneaspiranten Patric Åberg för Ågren och utnämnde hans främsta egenskaper till dörrknackning. I kommunalvalet drog Åberg och M drygt 46 procent av rösterna. I riksdagsvalet fick M bara 17 procent. Det hänger nog alltså på mer än bara dörrknackning.
Det var sannolikt ett uppriktigt misstag och inte en kränkning. Men det missnöje med lokala populära partiföreträdare som ibland skymtar fram, och det avstånd som förefaller finnas mellan delar av det moderata ledargarnityret och gräsrötterna, gör att det ändå inte går att skaka av sig tveksamheten. I alla fall inte med lätthet.
Samtidigt inger detta avstånd ett ökat hopp för partiet. I alla fall för dem som vill ha en klassisk moderat politik. Moderaterna är glädjande nog moderater i en mycket större omfattning än vad en del centralt placerade partiföreträdare ger uttryck för.
De budskap om hårdare tag mot kriminella som i justitieminister Gunnar Strömmers tal drog mest applåder var till både ton och innehåll det som partiets eftervalsanalys pekat ut som problematiska, och skrämde bort väljare. Gräsrötterna på plats höll uppenbarligen inte med om riksorganisationens eftervalsanalys.
Värt att notera var också att när Strömmer talade började åhörarna applådera medan han fortfarande talade. Under Svantesson och Kristerssons respektive tal inväntade publiken de för applåder avsedda pauserna. Strömmer är populär.
Under seminariet om hur M ska locka tillbaka väljare i storstäderna konstaterades att stadsbor inte är annorlunda andra väljare. De vill också ha fungerande infrastruktur, trygghet och rent och snyggt – att saker och ting fungerar, helt enkelt. Kort sagt liknande krav som folk på landsbygden har. När seminariedeltagarna fick frågan hur de trodde att M skulle kunna locka tillbaka stadsväljarna var svaren ofta lägre skatt, fungerande infrastruktur, valfrihet, trygghet, skola och mindre signalpolitik.
Samma tongångar var det under workshopar och diskussioner: frihet, äganderätt, sänkta skatter och välmående näringsliv. Tankar som inte heller här alltid var på samma linje som de mer namnkunniga partiföreträdarnas. Delar av toppskiktet är mer vänster än vad gräsrötterna är.
"Jag har bättre utsikt än ni har", sade Ulf Kristersson till publiken. Det är en tanke han bör behålla. Gräsrötterna är viktiga. Partier byggs underifrån med ideologisk idédebatt som bas. M har ambitionen att bli Sveriges största parti. Det är inget fel på den målsättningen, men det torde vara svårt att locka fler medlemmar när delar av toppen tycker att befintliga medlemmar har fel. Moderaterna är fortfarande moderater. Det är bra. Visa det så kommer partiet att växa.