Därför, menar Folkbladets Widar Andersson, formar dessa partier “den breda mitten”. De representerar vad de flesta i Sverige tycker. Detta är en vinkel som troligtvis retar upp människor både till vänster och höger men den har ändå en viktig poäng.
I TV4:s senaste väljaropinion har dessa tre partier samlat ett större övertag över småpartierna. Både Liberalerna och Kristdemokraterna är under spärren medan Centerpartiet och Miljöpartiet ligger precis på kanten. Socialdemokraterna, med 37,1 %, är största parti och Sverigedemokraterna, 22,3 %, är nu över fem procentenheter större än Moderaterna som ligger kring 17 procent. Den rödgröna oppositionen har gått upp något sedan valet men har nu gått ner lite igen vid denna undersökning.
Inför förra valet satsade Annie Lööf hårt på att samla den breda mitten, som hon kallade det. Men väljarsympatierna verkar inte ligga kring de liberala partierna, utan snarare kring de stora partierna. Dessa partier förenas i sina tal om migration, ordning och reda och en upprustad välfärd. Självklart är det fortfarande en del som skiljer dem åt, men de närmar sig varandra mer och mer.
Socialdemokraterna gjorde nyligen en stor PR-kampanj runt det faktum att partiet nu utsett en ny huvudmotståndare. Sverigedemokraterna utgör ett större hot än Moderaterna. Det är första gången på 40 år som Moderaterna inte är Socialdemokraternas största rival. Det finns många lager av politiskt spel kring dessa uttalanden, men de utgör ett stort skifte från hur Socialdemokraterna tidigare behandlat Sverigedemokraterna – som en pestsmitta att undvika till varje pris.
Widar Anderssons poäng är intressant eftersom den visar hur vi alltmer har en bred mitt som tycker ganska lika. Några intressanta frågor att ställa sig då är då vilka som egentligen är oppositionen i svensk politik. Vilka ska man rösta på om man är missnöjd med vart Sverige är på väg? Kommer någon ta över Sverigedemokraternas roll som missnöjesparti? Eller är de små partiernas tid över? Klassiska höger- och vänsterfrågor som rör skatt och klass får gå till sidan för frågor om trygghet och säkerhet. Sveriges nya mitt verkar mer pragmatiskt än ideologiskt inställd.
Man ska inte stirra sig blind på opinionsundersökningar och politiska spel. Men att den politiska kartan ritats om de senaste tio åren är ett obestridligt faktum. Mitten ligger inte lika centralt som förut. Hur det utvecklar sig vidare får tiden visa.