”Är det viktigt att den lilla människa som du är finns”, kontrade Kirppu gravallvarlig (Aktuellt 4/9).
Visst finns det viss komik i att se någon bli själaglad över en knärot eller kräva att SVT inte ska säga skog, utan träd. Men Kirppu är ingen att skratta åt, utan en av landets mest tongivande profiler i motståndet mot modernt skogsbruk. Själv har han inget emot att kalla sig aktivist (Syre 22/8 – 22)
I somras föreläste han på aktivistgruppens Take concrete actions sommarläger, där även talare från vänsterextrema AFA deltog. På cv:t har han också en konflikt med sin dåvarande arbetsgivare, länsstyrelsen, då han ägnade fritiden åt att leta skyddade växter i avverkningsanmäld skog (Land Skogsbruk 25/5 – 18).
Alla med minsta lilla anknytning till skogen vet vem Sebastian Kirppu är och vad han tycker om svenskt skogsbruk. Därför är det minst sagt anmärkningsvärt att klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari (L) förordnat honom som expert i regeringens miljömålsberedning (KN2023/03362).
Beredningen ska föreslå en strategi för hur Sverige ska leva upp till sina åtaganden kring biologisk mångfald och upptag av växthusgaser från markanvändning. Skogen ligger alltså i fokus – och Pourmokthari väljer en skogsaktivist.
Det är inte det enda iögonfallande namnet bland ministerns val. Andra experter är exempelvis en forskare som, efter samarbete med ett företag med kopplingar till den kinesiska staten, blivit anmärkningsvärt kritisk till svensk livsmedelsproduktion. Samtidigt saknas landets främsta expert på kontinuitetsskogsbruk – trots att skogen är i fokus. Det är ingen vild gissning att han uteslutits på grund av sina åsikter.
Med sina val av experter har Poumoktahri omvandlat det som skulle ha varit ett sakligt arbete till en politisk kampanj. Liberalerna försöker återigen få den miljömålsberedning regeringen beställt att bli en folkpartistisk pamflett med stora gröna inslag.
Nu måste Moderaterna att bekänna färg. M hade under valrörelsen en hög svansföring kring inte minst skogen. Moderaterna värnar svenska skogsägare, hette det.
Udden då var främst riktad mot ett klåfingrigt EU, men om partiet inte sätter ner foten nu klarar M inte ens av att skydda skogsägarna mot ett av riksdagens minsta partier. Därför måste M, som faktiskt leder regeringen, leva upp till sina löften och lägga ner miljömålsberedningen.