Miljöforskarnas bluff om bränslepriser

Att organisationer ibland hittar på ”fakta” är inte bra, men något vi verkar få leva med. Att forskare gör det är än mer svårsmält.

STOCKHOLM 20220101
En person tankar en bil.
Med det nya året sticker priserna på bensin och diesel på macken iväg.
En liter diesel spränger nu 20-kronorsvallen, efter en höjning med över en krona.
Foto: Fredrik Persson / TT kod 1081

STOCKHOLM 20220101 En person tankar en bil. Med det nya året sticker priserna på bensin och diesel på macken iväg. En liter diesel spränger nu 20-kronorsvallen, efter en höjning med över en krona. Foto: Fredrik Persson / TT kod 1081

Foto: Fredrik Persson/TT

Ledare2024-10-25 00:01
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Nyligen kunde man på Aftonbladets debattsida läsa att ”majoriteten svenskar inte vill prioritera låga bränslepriser, jämfört med satsningar på omställningen till ett fossilfritt samhälle”. Det gick också att läsa att ”undersökningen visar att de flesta tycker att det svenska klimatmålet till år 2045, som beslutats av riksdagen, bör tidigareläggas” (16/10).

Upphovsmän till dessa ganska iögonfallande påståenden är Mikael Karlsson och Stephan Barthel. Karlsson har en bakgrund som bland annat ordförande för Naturskyddsföreningen och Chemsec samt som statlig utredare inom bland annat miljöbalk och vargförvaltning. Nu är han docent i miljövetenskap vid Uppsala universitet. Barthel är professor i miljövetenskap Högskolan i Gävle.

Påståendena vilar på en rapport vars vetenskapliga grunder förtjänar att starkt ifrågasättas. Brister och metodproblem gör att resultaten blir svårtolkade, till och med missvisande. Forskarna själva har ännu inte publicerat en fullständig vetenskaplig analys, och deras arbete har inte granskats av oberoende. Detta är ett viktigt första tecken på att rapporten inte kan betraktas som ett tillförlitligt bidrag.

Ett av de största problemen är urvalet. Av de 33 000 tillfrågade valde endast 15,8 procent att delta. Med så låg svarsfrekvens är det svårt att dra tillförlitliga slutsatser.

Utöver att bortfallet är problematiskt i sig säger det även en del om de som valde att delta. De som valde att svara hade starka åsikter i dessa frågor. 88% av de som svarat är övertygade om att "klimatförändringar är negativa för samhället och miljön", 77% är oroade, 61% vill se "skärpta klimatmål" och bara 58% tycker det är fel att politiker verkar för låga bränslepriser. Denna snedvridning av urvalet gör att resultatet inte är representativt för befolkningen.

Ett annat tveksamt inslag är att forskarna ökar vikten för yngre deltagares svar. Det gör, i teorin, urvalet mer jämnt över åldersgrupperna men riskerar att förstärka den underliggande snedvridning som uppstår när vissa väljer att delta och andra inte. Karlssons och Barthels utsaga att ”som forskare vill vi ta reda på hur det är på riktigt”, framstår ju snarast som ett hån.

Karlsson och Barthel torgför sina personliga åsikter i skruden av en undersökning av vad andra tycker. Det är inte så man skapar en konstruktiv och trovärdig debatt.