Midsommar är vår riktiga nationaldag

Sveriges nationaldag är på pappret den sjätte juni. Men i folksjälen infaller den på midsommar.

En hemmagjord midsommarkrans. Värdigt nationaldagen.

En hemmagjord midsommarkrans. Värdigt nationaldagen.

Foto: Robert Preusse

Ledare2024-06-21 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Midsommar har antagligen firats sedan förkristen tid. I vårt dunkla Norden ter det sig naturligt att samlas kring årets ljusaste dag. Och det gärna med en rejäl festmåltid och snaps. Genom århundradena har midsommar förändrats. Stången importerades från Tyskland på 1300- eller 1400-talet. Dagens västerbottenpaj och jordgubbar med grädde hade varit främmande förr. 

Det är det vackra med midsommar. Att den får byta skepnad över tid säkerställer dess överlevnad. Och den förändringen måste ske spontant utan politikens klåfingrighet. Det räcker med att kolla på hur mycket mindre omtyckt nationaldagsfirandet är.

Nationaldagen är ytterst en politisk konstruktion. Från början var det ett firande av svenska flaggan. Dagen skulle avsluta ett längre vårfirande på Skansen i Stockholm under förra sekelskiftet. Därefter såg några klipska affärsmän en möjlighet att tjäna pengar. Svenska flaggans dag kom att firas år ut och år in. 1983 blev den sjätte juni vår officiella nationaldag.

undefined
En hemmagjord midsommarkrans. Värdigt nationaldagen.

Och det märks att nationaldagen är ett jippo. Bara orden ”kommunalt firande” suger livslusten ur en. De flesta vet nog inte ens vad de firar. Gustav Vasas kröning 1523 och 1809 års regeringsform har inte samma schvung som den norska eller finska självständigheten från nazister respektive ryssar. 

Midsommar sköter sig själv. Bara den ljumna och förtrollande midsommarnatten är värd att fira. Många, men inte alla, känner någon med en stuga på landet. Gör man inte det finns ofta en hembygdsförening där man kan sjunga Helan går.

Kanske är snapsvisor ett bra lackmustest för en högtid. Vistraditionen är unik för vårt sätt att fira och det sjungs bara i Sverige och de svenska delarna av Finland. 

undefined
Snapsen och dess tillhörande visor är ett klassiskt inslag i svenskt högtidsfirande.

Och vad vore en svensk midsommar utan påbud om nykterhet? Systembolaget har en specialsydd flik på hemsidan som tipsar om de bästa alkoholfria dryckerna. Och SR rapporterar att fler väljer att köpa alkoholfritt.

Det är naturligtvis var och ens ensak vad de häller i sig. Men de svenska högtiderna går inte att skilja från snapsen. Vår mat smakar som bäst med en hutt till. Förr i tiden lade man de dyra kryddorna i sprit för att få mer ut av smaken. Samtidigt höll man igen på kryddningen i själva maten. Sillamackan smakar alltså som bäst när man varvar tuggorna med en skvätt akvavit eller fläder.

Så passa på och njut av vår sanna nationaldag. Bind utav blommor en krans och tänk på vad skönt det blir att slippa politiken för en dag.